Odštampajte ovu stranicu

IZVIĐAŠTVO: Mnoštvo skautskih aktivnosti

12 maj 2019
(0 glasova)

Sat za Planetu

Izviđači iz Starčeva, drugu godinu za redom, priključili su globalnoj ekološkoj akciji “Sat za našu planetu“. Ova akcija se tradicionalno održava svake poslednje subote marta meseca, već 11 godina. Gašenjem ulične rasvete na Trgu neolita u periodu od 20:30 do 21:30, Starčevo se tako ponovo našlo među više hiljada svetskih gradova u kojoj je ova aktivnost obeležena.

 

Ovogodišnji slogan svetskog fonda za zaštitu prirode, koji je i pokretač aktivnosti, bio je posvećen sve većem problemu plastičnog otpada i glasio je: “Skini se sa plastike, navuci se na prirodu“. Na zamračenom Trgu neolita svetlo je dopiralo jedino sa projektora koji je na zid starog zabavišta prikazivao različite kućne plastične predmete za jednokratnu upotrebu koji se posle upotrebe od par sati vekovima razgrađuju u morima ili u zemlji, zagađujući ih. Pored navedenog, aktivnost je imala edukativni i zabavni karakter. Izviđači su imali zadatak da u mraku pronađu različita pitanja i potraže odgovore na njih, a nakon potrage, veći deo čete “Sove“ uključujćii i starije članove igrali su se žmurke. Organizator aktivnosti bila je Lara Tomić.

Skupština Saveza izviđača Srbije

Redovna izborna skupština Saveza izviđača Srbije održana prve aprilske nedelje u sali Kulturnog centra “Vlada Divljan“ u Beogradu. U toku rada usvojeni su izveštaji o radu u protekloj godini i prethodnom mandatu, usvojeni i planovi  rada za naredni i izabrano novo Starešinstvo (predsedništvo Saveza) koje broji 21 člana, koji su regionalno raspoređeni. Za Banatski okrug izabran je kandidat OI “Nadel“ Jelena Košarić, što je još jedno priznanje za starčevački odred. Na skupštini je učestvovalo 35 delegata, predstavnika odreda, od ukupno 36 koliko ima punopravnih odreda Saveza, sa pravom glasa.

Noćni orijentacioni višeboj

Noćni orijentacioni višeboj na kome su učestvovali izviđači iz Šapca, Beograda, Kikinde, Obrenovca, Nakova, Temerina, Niša, Banovića (BiH), Pančeva i Starčeva održan je u periodu od 12. do 14. aprila u Beloj Crkvi. U divnom ambijentu ovog izviđačkog centra, u organizaciji Odreda izviđača “Žarko Zrenjanin - Uča“, nedaleko od biserno plavih belocrkvanskih jezera,  izviđači su se nadmetali na jednom od najtežih izviđačkih takmičenja. Vreme im nije išlo na ruku pa su dvadesetak kilometara dugu stazu prolazili u izuzetno teškim vremenskim uslovima i na njoj obavljali izviđačke zadatke. Pored mraka koji znatno otežava noćno orijentisanje, dosadna sitna kiša je sve vreme padala. Pojedine zadatke je bilo prosto nemoguće realizovati, kao na primer paljenje vatre, jer je sva vegetacija bila natopljena vodom. Veliki je uspeh bio i samo savladavanje staze koju je bilo potrebno preći u periodu od 20 časova u subotu, do 4 sata narednog dana. Sve ekipe su uspele u tome što je svakako predstavljalo iznenađenje. Na takmičenju je učestvovalo preko 20 ekipa a starčevačke ekipe su osvojile 4. i 6. mesto. Pančevci su se plasirali odmah iza slabije rangirane ekipe. Treba dodati da su istim organizovanim prevozom put Bele Crkve otišli pripadnici oba odreda sa teritorije Pančeva i da je druženje između njih bilo kao i dok su bili u istom odredu. Zbog odluke takmičarske komisije da rezerva ne može učestvovati u ekipi na stazi, mlada planinka, Luna iz Pančeva je prešla u ekipu iz beogradskog odreda “Lune“, kojoj je nedostajao jedan član i sa njima osvojila prvo mesto, što je bilo veoma simpatično. 

Druženje rovera

Dok je deo starčevačkih izviđača bio u Beloj Crkvi, istog vikenda održana je četvrta po redu savezna aktivnost pod nazivom “Rover ap“. Ova aktivnost namenjena je roverima, odnosno punoletnim izviđačima koji nisu premašili 35 godina. Cilj “Rover apa“ je osvajanje nekog planinskog vrha i okupljanje mladih lidera izviđačke organizacije. Starčevo su na ovoj aktivnosti predstavljali Jelena i Marko, koji su zajedno sa još tridesetak lidera iz različitih odreda u Srbiji, kao i dva izviđača iz Francuske, krenuli u pohod na planinu Juhor, nadomak Jagodine. Avantura je počela u petak, 12. aprila, okupljanjem u selu Trnava, gde su izviđači imali večernje pripreme i neformalno druženje pred nastupajući hajk. U subotu, ranom zorom, grupa je krenula prevozom do sela Svojnovo na istočnom delu ove planine. Odatle se, zatim, krenulo peške u osvajanje najvišeg vrha Juhora - Velikog Vetrena koji se nalazi na 774 metara nadmorske visine. Nakon oko sedam kilometara uspona kroz veoma lepu bukovu šumu, vrh je osvojen. Međutim, ovo nije bilo obično osvajanje vrha, već se poslednjih 500 metara išlo najkraćom putanjom van staza. Razlog je bio iskušenje i savladavanje izazova o neosvojivosti drevnog keltskog utvrđenja koje je prema legendi bilo na samom vrhu i uspešno odelevalo osvajanjima kroz više vekova. Nakon osvajanja vrha, grupa se uputila do Malog Vetrena, sledećeg vrha po visini, gde se nalazi veoma lep vidikovac. Hajk je zatim nastavljen 15-tak kilometara do manastira Ivković, na zapadnoj strani planine, koji se nalazi nadomak sela Ivkovački Prnjavor. U vrlo lepom ambijentu i konaku manastira, koji nije aktivan, izviđači su proveli kasno popodne i veče. Deo se družio uz vatru na okolnom izletištu, a većina je spavala pored kamina u manastirskoj spavaoni. Kraće pešačenje nastavljeno je i u nedelju do sela Dragoševac, odakle su se besplatnim gradskim prevozom uputili ka Jagodini.

M.I. - P.S.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…