Odštampajte ovu stranicu

VUKOVAC – Radovi učenika OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”

10 april 2017
(0 glasova)

 

Dan žena, 8. mart

Cveta ruža usled žita, ljubim onu koja čita, ljubiti onog ko šalje, ma neka ruža cveta i dalje. U tvoj je telefon zalutala poruka kakva ovih dana sigurno nije viđena. Ona glasi: “Srećan 8. mart!“. Ne postoji žena samo da se zove tako, ne postoji žena da se zaboravi tako. U životu postoje samo žene prave, a takve kao ti svoj dan slave. Budi ponosna što si žena, mudra i dostojanstvena! Lepa, topla, hrabra a nežna, važna i nezaboravna. Po srcu ujedno i slaba i jaka, uloga naša nije laka. A ko još lake stvari ceni! Moje su želje, danas prvenstveno u tvome srcu moje je mesto, znam da me voliš od samog starta al' najviše na dan 8. marta. Neka ti sreća postane stvarnost, neka ti zdravlje postane stvarnost, neka te ljubav u srcu greje i nek se ostvare sve tvoje želje na današnji dan. Na ovaj praznik uživaj, nek ti ljubav bude saputnik najveći, neka ti se sve lepo kroz život šparta i ne samo ovog, već svakog 8. marta. Dok se zemlja bude okretala, ja ću te voleti, dok sjaje zvezde, ja ću te venčati, kad vetar duva ja ću te paziti, kad izađe Sunce, shvatićeš da te volim. Hoću da ovog dana me voliš, da svaki korak zamnom ponoviš, da mi sve s tobom bude kao san, a ne samo taj osmomartovski dan. Srećan 8. mart svim ženama!

Miljana Tasić 8/2

Događaj kojeg ću se uvek sećati

Ni jedno sećanje ne traje zauvek, ali postoje događaji koji će dosta dugo ostati u glavi.

Najčešće su to dobra dela. Putovanja su zanimljiva, ali se brzo zaboravljaju. To je tako zbog toga što ih ima puno, a svako se po nečemu izdvaja. Dobro delo je u duši zauvek jer time pomažemo nekome ili mu možda spašavamo život. Tako sam i ja u svom ranom detinjstvu spasio život jednom vrapčiću. Nekim slučajem on je ispao iz gnezda na krovu i ostao živ. Pronašao sam ga, uzeo u ruke i uneo unutra. Mama i ja smo mu dali vode i malo izmrvljenog hleba. Kada se primirio izneo sam ga ispred kuće, stavio ga u kutiju i čekao da njegova mama dođe. Čekao sam punih sat vremena i isplatilo se. NJegova mama letela je od kutije do vrha nekog stuba. Pomislio sam da ga uči da leti i pokušao sam da joj pomognem. Podigao sam ga na stub i vratio nazad dva ili tri puta. On je konačno počeo da maše krilima i već nakon pola sata mogao je da leti i do deset metara u dalj. Bilo je logično da će biti potrebno još dosta vremena dok se ne vrati u gnezdo. Ali priroda i u tim momentima je dokazala da za nju ne postoje granice. On je leteo sa predmeta na predmet i bio je sve više i više. Konačno je uspeo. Vratio se kući i svi smo bili srećni. Sutradan je cela njegova porodica bila na terasi moje kuće. Mislim da su mi se zahvaljivali jer je on sleteo pored mene i tu stajao. To se ponovilo i na zimu s tim što im je tada bila potrebna hrana. Ponovo sam uradio dobro delo. Nahranio ih i dao im još za ostale. Zbog toga on, to jest njihovi potomci, još uvek žive na mom krovu.

Dobra dela zauvek ostaju u srcu jer time uglavnom stičemo doživotnog prijatelja, pa neka je i životinja ali je ipak prijatelj.

Aleksandar Milanović 5/2

Ko ima druga, ima sve

Čovek oseća potrebu da voli i da bude voljen, i da ima prijatelja sa kojim može sve da deli.

Da nema ljubavi i prijateljstva naši životi bi bili prazni. Prijateljstvo je jedna vrsta ljubavi, ko ima prijatelja, ima sve. Ako čovek želi da ima prijatelja, on mora da mu veruje i da ga trpi u najgorim situacijama. Kod pravih i iskrenih prijatelja nema ljubomore. Jedini način da neko ima prijatelja je da i on sam bude nekome prijatelj. Za drugove moraš biti tu i u ružnom trenucima. Moraš biti njegovo rame za plakanje i da budeš razlog njegovog osmeha. Pravi prijatelj je iskrena osoba pred kojom nema tajni. Ipak nije lako videti ko je pravi prijatelj u gomili ljudi. On je tu da te shvati u svakoj situaciji i onda kada su svi protiv tebe bude na tvojoj strani i podrži te.

Zadovoljna sam što imam takvog prijatelja u životu na kog mogu da računam i koji će uvek biti tu kada mi treba oslonac. Prijateljstvo uvek pobeđuje.

Sara Pešić 8/3

DOŽIVLJAJ KOJI ĆU PAMTITI

Tog dana bio je Uskrs. Uzeo sam korpu punu jarko crvenih jaja i užurbano krenuo prema kući moje bake. Tamo me je čekala moja mlađa sestra. Bio sam neko vreme kod bake, pa sam krenuo kući. Kad sam stigao, otišao sam u svoju sobu. Ugledao sam veliku, lepo ukrašenu kutijicu, stajala je na podu. Prišao sam kutiji, polako je otvorio i nisam verovao svojim očima. U kutiji sam ugledao jedno malo, prekrasno stvorenje. To stvorenje je bilo kao uvaljano u belu, braon i crnu farbu. Kada sam malo bolje pogledao, utvrdio sam da je to “stvorenje“ zapravo bilo štene nemačkog ovčara. Bio sam presrećan! Konačno sam dobio dugo željenog novog člana porodice.

Svaki dan sam provodio sate igrajući se sa njim. Svako veče igrao sam se sa njim u svom krevetu dok obojica nismo utonuli u dubok san. Ujutro bi smo nastavljali našu igru. Od tog dana život mi se u potpunosti promenio, svakog dana sam sve srećniji zbog njega.

Ognjen Škrbić 5/1

Nikola Tesla

Tesla je bio izumitelj pravi,
izmišljao je razne stvari.

Gledajući u plamen sveće,
došao je do ideje najveće.

Kako bi bilo, ljudi dragi,
da ovo svetlo drugačije radi?

I tako beše, kako što reče,
stvoriše se na ulici
svetiljke veće.

Od njegove ideje,
zasijao je vek.
zahvalni bićemo
dok postoji svet.

Andrija Stojković 5/2

 

Pobeže mi ručak!

Zeka trči po polju
a ja mu kvarim volju.

Trčim, jurim kao lud,
ali uzaludan je moj trud.

Kratke noge zeka ima
ali brzo trči njima.

Duge noge i moj stas
nisu sada meni spas.

DŽaba vriska na sav glas
u polju je zekin spas!

Lazar Drinjak 5/2

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…