Thu10212021

Azurirano03:01:47 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO Drugi pišu: MESNE KANCELARIJE BEZ ZAPOSLENIH KAKO ĆEMO BEZ MATIČARA?

Drugi pišu: MESNE KANCELARIJE BEZ ZAPOSLENIH KAKO ĆEMO BEZ MATIČARA?

  • PDF

Po rečima Predraga Stankovića, višeg referenta za poslove Mesne kancelarije Starčevo, najvećeg naselja u pančevačkoj opštini, meštani muku muče da obave najjednostavnije poslove poput pribavljanja izvoda iz matične knjige, prijave rođenje ili smrti, overe kupoprodajnog ugovora ... Pa čak i venčanje moraju da prilagode rasporedu rada matičara, kojeg im pozajmljuje susedno selo Omoljica.

Nekada je svaka mesna kancelarija, priča nam Stanković, imala po dva zaposlena, a sada je pozamašan broj raznorodnih poslova - od matičnih, preko finansijskih, do administrativnih - pao na takoreći volonterska pleća.

I dok je godinama tinjala nada da će matičarima i referentima, koji su bili na platnom spisku Grada Pančeva, pridružiti i poslovni sekretar, ona je sasvim ugašena zakonskom zabranom novih zapošljavanja. Naruku nije išao ni odlazak službenika u penziju, pa je za njima ostala praznina, koju ljudi iz mesnih kancelarija i danas pokušavaju da popune na razne načine. Najgora situacija je upravo u Starčevu, u kojem je 8.000 meštana.

- Kancelarija ne radi tri od pet dana u nedelji, ali ljude ne dočekaju zaključana vrata. Sredom i petkom nam dolazi matičar iz Omoljice, koji ima pravo potpisa i overe. Meštani se bune, jer mnogima treba dokument hitno, a onda moraju u Pančevo. Posla ima svakodnevno, što potvrđuje 1.345 overa prošle godine ovde obavljenih. Snalazimo se na različiti načine, angažovanjem ispomoći, a pomažu i članovi skupštine Mesne zajednice, što dugoročno ne rešava problem, dodaje Stanković.

Rupe su u drugim seoskim kancelarijama popunjavane angažovanjem radnika po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, da bar parafiraju rukopise, prepise i fotokopije dokumenata... i tehničkih sekretara preko raznih agencija, zbog uvećane prepiske sa Gradskom upravom. Slično je bilo doskora i u komšijskoj Omoljici, koja je u međuvremenu dobila matičara, ali koji ima zadatak i da dva puta nedeljno otrči do Starčeva da bi izdao i potpisao izvode, obavio poneko venčanje…

Mesna kancelarija u takođe velikom selu Dolovu dugo je imala samo jednog radnika, a zabeleženo je da isti, kako bi se našao na usluzi seljanima, dve godine nije odlazio na odmor. Brže od odmora stigla mu je penzija, matične knjige su prenete u pančevačku upravu, a da završe bilo kakav administrativni posao na istu adresu morali su i svi Dolovci.

U ostalih nekoliko sela, saznajemo, imaju matičara i još jednog službenika, pa je situacija koliko-toliko dobra, a u sličnom, pomirljivim tonom oglašavaju se i iz nadležnog gradskog sekretarijata i kažu da je sve počelo još 2009. godine. “Svojevremeno su matičari imali i zamenike, ali su prirodnim odlivom i jedni i drugi odlazili u penziju. Ipak, u neka pančevačka sela su stigli matičari, ali kada oni odu na bolovanje ili odmor nema ko da radi. Najkritičnije je u Starčevu. Ipak, nije bilo pritužbi, jer su matične knjige delom unete u centralnu bazu, a mesne kancelarije umrežene sa jedinstvenim gradskim sistemom vođenja matičnih knjiga. Problem je što sve matične knjige nisu prevedene u elektronsku formu, već moraju da se listaju knjige, a taj posao isključivo radi ovlašćeno lice“, kaže Snežana Alb iz pančevačkog Sekretarijata za opštu upravu.

Olga Janković
“Politika“

ARHIVA: BROJ 265

ARHIVA: BROJ 264

ARHIVA: BROJ 263

ARHIVA: BROJ 262

ARHIVA: BROJ 261