Thu10212021

Azurirano03:01:47 PM GMT

RIMOKATOLIČKA CRKVA

  • PDF

Poseta Surčinu
Nedelja, 24. januar, bio je poseban dan za rimokatoličke vernike iz Starčeva koji su na poziv svojih domaćina iz Surčina prisustvovali koncertu božićnih pesama u crkvi Presvetog Trojstva. Bila je to prilika za predivno druženje i obnovu starih prijateljstava i rodbinskih veza koje postoje gotovo ceo jedan vek.

Starčevce je predvodio župnik, vlč. Đula Poša, s kojima se ka Surčinu uputio tog nedeljnog popodneva. Ubrzo pošto je prispela na odredište, grupa iz Starčeva se okrepila u domaćinstvu jedne njima dobro poznate porodice iz Surčina. Usledio je prijem u parohijskom domu gde ih je sačekao vlč. Marko Kljajić s članovima crkvenog veća i dobrim ljudima koji su se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu. Koncert je nešto kasnio, ali iz više nego opravdanih razloga. Naime, vešti crkveni pevači Starčeva i Surčina, uz muzičku pratnju, iz klupa su zajedno zapevali neke od poznatih crkvenih pesama koje se izvode u božićno vreme. Hor “Sveta Cecilija“ iz Zemuna je zatim predstavio prisutnima svoj raskošni repertoar božićnih pesama, nastalih iz pera čuvenih kompozitora. Posetiocima nisu propustili da se obrate ni surčinski župnik i njegov zemunski kolega, vlč. Jozo Duspara, koji su se zahvalili izvođačima, a naročito dragim gostima iz Starčeva jer su se odazvali u velikom broju i uveličali ovo slavlje.

U parohijskoj kući su se nakon koncerta na bogatoj večeri okupili učesnici, domaćini i gosti, koji su do večernjih sati uživali uz pesmu, muziku i razgovor.

Došlo je i vreme za polazak, a Starčevci su u dobrom raspoloženju napustili Surčin. Na rastanku je kod domaćina i gostiju pored pozitivnih utisaka bila primetna i nada da će susreti Sremaca i Banaćana biti sve češći. S obzirom na to da se bliži Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, a zemunski hor je tim povodom najavio svoj nastup u Starčevu, može se očekivati nastavak ovako plodotvorne saradnje.

ARHIVA: BROJ 265

ARHIVA: BROJ 264

ARHIVA: BROJ 263

ARHIVA: BROJ 262

ARHIVA: BROJ 261