Mon06242024

Azurirano04:52:43 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO SKUPŠTINA GRADA IPAK NIJE PROMENILA PLAN STARČEVA

SKUPŠTINA GRADA IPAK NIJE PROMENILA PLAN STARČEVA

  • PDF

ZA SADA NEMA NOVE GRADNJE U SOMBORSKOJ
Kraj prošle godine, što se Starčeva tiče, obeležio je pokušaj gradskih vlasti da izmene Plan generalne regulacije naselja , odnosno da se na lokaciji u Šumicama, u socijalnom naselju, dozvoli nova gradnja koja bi udvostručila postojeću kvadratutu za stanovanje u tom delu Starčeva, odnosno u Koloniji.

Nakon oštre reakcije Mesne zajednice i starčevačkog javnog mnjenja i odbijanja gradske komisije za planove da uvaži prigovor koji je podnela Mesna zajednica zajedno sa još dvadesetri potpisnika (udruženja građana, sportskih klubova i ogranaka političkih partija), cela priča je dobila epilog na sednici Skupštine Grada koja je održana 27. decembra.

Odbornik Petar Andrejić je najpre zatražio da se tačka “Izmena Plana generalne regulacije Starčeva“ skine sa dnevnog reda i da se tako uvaži volja Starčevaca koji se protive promeni Plana ali za takvu odluku nije bilo dovoljno glasova. Andrejić je, potom, predložio i da se na dnevni red uvrsti raspisivanje referenduma u Starčevu po tom pitanju ali ni taj predlog nije prošao. U diskusiji koja je usledila tokom zasedanja, vodila se oštra polemika oko toga da li je potrebno proširiti socijalno stanovanje u Starčevu. Suzana Jovanović, član Gradskog veća i predlagač ove odluke branila je stav da treba dozvoliti proširenje socijalnog stanovanja:

- Tamo imamo objekte u kojima žive ljudi koji nemaju infrastrukturu, nemaju vodu i kanalizaciju u stanovima. Postoji javna česma, ali nije sprovedena infrastruktura. Naseljeno mesto Starčevo prethodnih godina mnogo je napora uložilo da izgradi primarnu mrežu. Ideja je bila da obezbedimo donatorska sredstva tako što ćemo izmeniti plansku dokumentaciju i u ovom bloku zapravo dozvoliti igradnju, dogradnju i rekonstrukciju - rekla je Suzana Jovanović.

Odgovorio joj je Petar Andrejić:
- I šta se sada želi? Ovim predlogom se želi povećanje kvadrature u tom bloku, gde se nalaze ti socijalni stanovi, u odnosu 1:1. Postojeća kvadratura se duplira. Tamo živi 50 porodica. Šta to znači? Naseliti još 50 porodica? Taj Blok je mali deo Starčeva, naselje Šumice je gusto naseljeno, kao na primer,Misa u gradu. Nema tu prostora za taj vid stanovanja - rekao je Andrejić.

Na kraju, predlog Odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije za Starčevo nije dobio potrebnu većinu. Za je glasalo 34 odbornika vladajuće koalicije, dok je za većinu i usvajanje bilo potrebno 36 glasova.

Što se tiče starčevačkih odbornika pored Andrejića, protiv ovakvog predloga bili su i Jova Bajer (DS) i Milorad Radosavljević (Jedinstvena Srbija) dok se Vladimir Jovanović (SNS) nije nalazio u sali za vreme glasanja.