Sat04202024

Azurirano04:52:43 PM GMT

Back INTERVJU LICE S NASLOVNICE Lice s naslovnice: Goran Kovačević, kamiondžija i ljubitelj pasa

Lice s naslovnice: Goran Kovačević, kamiondžija i ljubitelj pasa

  • PDF

Sibirske ture sa haskijem
Goran Kovačević je rođen 1976. godine. Osnovnu školu je završio u Starčevu a srednju saobraćajnu školu u Beogradu. Kao dete, zavoleo je motore a čitav život je za ljubimce imao pse. Otac je dvoje dece. Trenutno je vozač kamiona u mećunarodnoj špediciji, kamionom je proputovao Rusiju deo Azije i Evropu. U Rusiji, tačnije u Sibiru, zavoleo je rasu pasa sibirski haski, a jedan mu je danas kućni ljubimac u domu njegove porodice.

Kako ste proveli detinjstvo u Starčevu?
- Kao dete sam bio jako nestašan. Detinjstvo sam proveo na Nadelu jer roditelji imaju baštu, voćnjak i vikendicu u njegovoj neposrednoj blizini. Tako je počela ljubav prema psima jer to imanje treba da čuva dobar pas a Nemački ovčar je idealna rasa za tu namenu. Pecanje na Nadelu je ostavilo dubok trag u mom detinjstvu. Kasnije, već u petom razredu osnovne škole, zavoleo sam motore i već nekako u tom periodu imao sam prvi motor, tada popularni ”puh” koji se već uveliko nije proizvodio u fabrikama.

Došlo je vreme da odlučite o daljem školovanju?
- Prvu godinu mog školovanja sam završio u Pančevu da bi se definitivno odlučio da dalje školovanje nastavim u Beogradu gde sam završio saobraćajnu školu. Kao mlad, počeo sam da radim i zarađujem jer da bi kupio veći motor, logično je da mi treba više novca. Već nakon srednje škole, vozačke kategorije sam obogatio i kategorijama za rukovaoca radnih mašina. Proveo sam 10 radnih godina u ”Vojvodina putu” a u međuvremenu sam stekao porodicu. Promenio sam nekoliko firmi kao vozač kamiona da bi se sad ustalio samo na međunarodnoj špediciji koju sam zavoleo.

Proputovali ste i videli mnoge države?
- Najpre sam sticao iskustvo vozeći kamion po celoj Srbiji. Kasnije sam vozio ture po zemljama u našem okruženju tako da sam stigao do toga da mi je sada sasvim svejedno u koju državu treba da odvezem turu. Sećam se da sam se zadesio u Ukrajni baš u vreme kada su počeli nemiri. Kamion mi se pokvario na 500 metara od glavnog trga u Kijevu baš u ono vreme kada su demonstranti palili vozila… Tamo sam proveo 10 dana čekajući popravku kamiona. Inače često vodim članove porodice sa sobom kada idem na dalji put. Suprugu sam vodio sa sobom na proputovanje do Rusije gde smo zajedno u toj turi proveli 22 dana. Sina sam vodio u Švajcarsku, Francusku, Nemačku. Posao koji radim je težak i odgovoran ali imam sreću da nisam dugo odvojen od porodice, naprotiv, česti su mi saputnici.

Pomenuli ste rasu pasa koja vam je privukla pažnju u Sibiru?
- Već sam pomenuo da sam kao dete zavoleo pse i kroz život sam uvek imao nemačke ovčare ali jednom prilikom, kada sam vozio turu kamionom po Sibiru, nisam mogao da verujem kako se sibirski haski ponaša u prirodnom okruženju na temperaturi od minus trideset stepeni celzijusa. Uopšte, taj čopor pasa koji sam video kako se igraju u snegu, na mene je ostavio utisak da ja moram da imam tog psa. Kada sam se vratio u Srbiju, pun utisaka, pokazao sam supruzi i deci snimke pasa tako da smo svi zajedno odlučili da je naš sledeći kućni ljubimac haski.

Nije prošlo mnogo nabavili ste jednog psa?
- Neko vreme smo se raspitivali, posećivali izložbe pasa da bi se odlučili za ogajivačnicu u mestu Radalj nedaleko od Malog Zvornika. Tako je pre dve godine kao kućni ljubimac naše porodice došla Aska. Da bi bilo sve kako treba morali smo da je vodimo na izložbe gde je kao štene osvojila titulu prvaka razreda mladih a kasnije je osvojila C.A.C. prvaka rase. Naš ljubimac danas ima i pasoš tako da može i preko granice. Ovih dana očekujemo prinovu - prvo leglo štenaca. Uparena je sa takođe odlično ocenjenim mužjakom koji se nalazi u Starčevu, a za štence videćemo šta dalje... Dobiće rodovnik, pa ćemo ih ponuditi u prodaju.

Da li imate planove za budućnost?
- Pošto smo se porodično vezali za ovu rasu pasa, supruga i ja planiramo da se ozbiljnije pozabavimo odgajivačnicom haskija gde bi joj dobrim delom pomagala deca kada sam ja na putu. Oni ionako obožavaju igru sa Askom, naročito sada, u zimskom periodu, tako da im to ne bi teško palo. Uostalom, videćemo kako će sve proći sa ovim leglom kučića... Odgajivačnica ili ne, sigurni smo da je sibirski haski idealan porodični kućni ljubimac.