Fri04192024

Azurirano04:52:43 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIĐAŠTVO: SKAUTI NA ZLATIBORU

IZVIĐAŠTVO: SKAUTI NA ZLATIBORU

  • PDF

U izviđačkom centru “Zaovine“, od 13-17. januara, održan je tečaj za vodnike “Tara 2016“ u organizaciji Saveza izviđača Srbije, podržan od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Dvadeset tri polaznika iz cele Srbije bilo je spremno da unapredi svoja znanja i veštine i steknu nova iskustva koja će doprineti svrsishodnijem budućem radu u okviru voda. U ovoj grupi našli su se i članovi starčevačkog odreda, Mateja i Jelena, koji su pokazali adekvatno znanje i stekli mogućnost za dalje usavršavanje.

Nakon prijatne dobrodošlice od strane domaćina i načelnice tečaja, usledilo je međusobno upoznavanje. Prvog dana uspostavljena su pravila rada i formirane tri vodne grupe, na čelu sa vodnicima tečaja, koje su u sklopu plana i programa imale svoje zadatke. Program rada je bio podeljen u radne blokove, koji su imali za cilj adekvatno prenošenje znanja kroz različite oblike i metodičke pristupe. Radne blokove činile su teme: osnove izviđaštva, struktura organizacije, lik i uloga vodnika, planiranje sastanaka, komunikacija. Sve su one razvijale kreativnost, množile ideje, razmenjivale iskustva i stečena znanja. Vremena je bilo i za igru i zabavu gde je svaki vod bio zadužen da organizuje kulturno-zabavni program, na kome su svi podjednako doprineli uspešnosti istog.

Sa lepotama Nacionalnog parka prirode, zbog manjka slobodnog vremena, izviđači se po prvi put ozbiljnije susreću četvrtog dana boravka i to na čuvenom izviđačkom hajku. Zadatak je bio da na cilju naprave duplo većeg sneška od najvišeg njihovog člana. Izviđači su se i ovde odlično snašli i uspešno završili i ovaj zadatak. To naravno nije sve, biti izviđač znači mnogo više. Tečajem je bila obuhvaćena i jutarnja gimnastika, pomoć u kuhinji i serviranju obroka. Izviđači su održavali prostorije urednim i brinuli o higijeni objekta. Savlađivanje svih zadatih tema kao krajnji cilj značilo je uspešno savlađivanje programa Tečaja za vodnike. Članovi našeg odreda pohvaljeni su za zalaganje i doprinos u radu što će biti dobar podstrek za budući njihov rad a Jelena Košarić iz starčevačkog odreda je proglašena najboljom učesnicom ove republičke izviđačke škole.

Memorijal ”Ivica Pranjić”
Starčevački izviđači od svog osnivanja organizuju memorijalno takmičenje pod ovim imenom. Ivica Pranjić je ostavio dubok trag u starčevačkoj izviđačkoj organizaciji pa se uglavnom stariji članovi Odreda redovno prisećaju svog tragično preminulog vođe. I ove godine, pre početka samog takmičenja, položeno je cveće na njegov grob.

Takmičenje je organizovano u dve kategorije a takmičile su se samo ekipe starčevačkih izviđača. Ekipe poletaraca i pčelica su se nadmetale u disciplinama: tragom lisice, germanikus, čvorologija, tangram, kviz znanja i pantomima. Prvo mesto je osvojila ekipa “Tropski ljudi“ sa 183 poena, druge su bile “Tigrice“ sa 158, dok su treće mesto osvojile “Nindža kornjače“ sa 108 poena. U kategoriji izviđača i planinki bilo je nešto više disciplina. Prvo mesto je osvojila ekipa “Fali nam Bokica“ sa 379 poena, druge su bile “Nervozne poštarke“ sa 343 poena, dok su trećeplasirane “Mamine maze“ osvojile 273 poena. Ovo takmičenje je bilo ujedno i završetak projekta “Zvezda po zvezda - lider“ u kome su izviđači i planinke Odreda izviđača iz Starčeva kroz radionice savladali programe prve i druge zvezde. Takmičenju je prisustvovao i otac Ivice Pranjića koji je starčevačke skaute počastio sokovima i grickalicama.

Doprinos lokalnoj zajednici
Nakon skoro tri meseca intenzivnog rada, završeno je uređenje platoa iza Doma kulture, ka parku, čime je centar Starčeva postao još lepši i atraktivniji a sam prostor platoa funkcionalniji i bezbedniji.

Uređenje platoa bio je jedan od osamnaest projekata koji su finansirani od strane Ministarstva omladine i sporta u okviru projekta “Mladi su zakon“, za srednjebantatski, južnobanatski i beogradski okrug. Završne prezentacije projekata i njihovo vrednovanje održano je 18. januara u Beogradu. Akcija uređenja Doma kulture koja se realizovala pod sloganom “Lepše je uredno“ osvojila je visoko treće mesto. S obzirom na konkurenciju ostalih omladinskih projekata, ovo je uspeh za odred izviđača iz našeg mesta. Starčevački izviđači dobili su i posebno priznanje za doprinos lokalnoj zajednici, posvećenost radu i najkreativniji promotivni video, što je takođe veliki uspeh.

U tekućoj godini izviđači planiraju nekoliko većih ekoloških akcija i da zaponu radove na uređenju prostora Doma kulture ka parku “kod kuhinje“. Naravno, pored toga izviđači će u sklopu akcije “Dan planete Zemlje“ organizovati ekološki dan. Doprinos lokalnoj zajednici se ogleda i u tome što su skauti uvek spremni da podrže manifestacije koje su od interesa za Starčevo i promovišu naše mesto kao što su “Eks Ju rok fest“, “Dani druženja“, podela novogodišnjih paketića i novogodišnja žurka na Trgu neolita.
P. S.

Kroki vesti
 Starčevački izviđači su od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije dobili priznanje za doprinos lokalnoj zajednici;
 Odred izviđača “Nadel“ učestvovače 6. februara na takmičenju “Izviđači pevaju“ u Beogradu koji organizuje Odred izviđača “Sveti Sava“, sa preko 40 takmičara.
 Starčevački skauti su kao i do sada učestvovali u organizaciji proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru na Trgu neolita.
 U okviru akcije koju je organizovao Savez izviđača Srbije, pod nazivom “Izviđački novogodišnji vilenjaci“, poletarci i pčelice iz Starčeva su poslali poklone jatu “Pande“ iz Odreda izviđača “Ratko Sofijanić“ iz Ivanjice, dok su novogodišnji paketić dobili od jata “Lavovi“ iz Odreda izviđača “Mlava“ iz Petrovca na Mlavi.
 Od strane Gradske uprave, u okviru konkursa Kancelarije za mlade, odobren je projekat pod nazivom “Budi spreman“. Sredstva projekta su namenjena za opremanje poljske ambulante, koja će biti prevencija pri boravku u prirodi.
 Krajem februara Starčevcima će u goste ponovo doći izviđači iz Atine.
 Vođe O.I. “Nadel“ bili su gosti najstarijeg sportskog udruženja u Pančevu - “Streljačka družina 1813“. Tom prilikom su čuli novine iz sveta streljaštva, videli kraću demonstraciju tehnika gađanja a na kraju se i sami oprobali u gađanju iz vazdušne puške i vazdušnog pištolja.
 Projekat “Zvezda po zvezda - lider“ finansiran od strane Grada Pančeva iz oblasti brige o mladima je uspešno završen a svi učesnici su pokazali zavidan nivo savladanih izviđačkih veština.