Fri04192024

Azurirano04:52:43 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO STARČEVAČKE ZIMSKE ČAROLIJE

STARČEVAČKE ZIMSKE ČAROLIJE

  • PDF

Piknik na zaleđenom Nadelu Nedeljno jutro, pretposlednje u januaru, prava zimska idila. Meštani Gornjeg kraja, koji sebe nazivaju “Žabari“


, odlučili su da naprave jedan neobičan piknik na ledu, začinjen sportskim aktivnostima.Ostrvo na sredini starčevačke rečice pravo je mesto za ovakav vid rekreacije. Iskoristivši nekoliko ledenih dana tokom kojih temperatura jedva da je dolazila do nule i to u najtoplijem delu, Peja, Gulja, Davor i nekolicina njihovih prijatelja došla je na ovu ideju. Led na Nadeli je bio dovoljno bezbedan a iz Ulice Matije Gupca napravljen je prolaz kroz trsku do sredine ove ledene reke. Na samoj sredini zaleđene Nadele improvizovani su golovi kako bi mogao da se igra i mali fudbal. Pored fudbala, na zaleđenoj reci neki su se klizali, neki grudvali, neki sankali a neki bogami i padali. Zahvaljujući sponzorima, kafe baru “Čaplin“, auto delovima “Dostanić“ i “Peca Srbija gasu“, svi učesnici ovog zimskog piknika mogli su se zagrejati toplim napitcima i specijalitetima sa roštilja koji je spreman na sredini zaleđene reke.

Deca su svakako bila najsrećnija, ali su nakon čestog padanja u sneg brzo bila mokra i morala kući. Stariji deo učesnika ove neobične manifestacije, uglavnom muške populacije, u pauzama između partije fudbala zagrevao se vrućom rakijom. Fudbal je bio zanimljiviji za gledanje nego za igranje zbog vrlo čestih padova usled klizavog terena.

Lepota prirodnog okruženja podstakla je razgovore o tome kako očistiti i poribiti ovu reku pa i tokom leta uživati u njenim čarima. Organizovanje sportskih ribolovaca i njihova registracija podstiče nadu da je moguće realizovati ovaj san velikog broja Starčevaca.

S obzirom da su dani u januaru veoma kratki i ovaj piknik je u ranim poslepodnevnim satima morao da se završi. Sve u svemu, tokom dana je u zimskim čarolijama na ledu u toku nedelje učestovovalo preko pedeset stanovnika “žabarskog“ kraja mada je bilo učesnika i iz drugih delova Starčeva. Ako vreme bude dozvolilo ova manifestacija će se ponoviti.