Sat07202024

Azurirano04:17:52 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO UZ PROTIVLJENJE STARČEVACA

UZ PROTIVLJENJE STARČEVACA

  • PDF

GRAD BI DA PROŠIRI SOCIJLNO STANOVANJE Već u dva navrata Grad Pančevo je pokušao da, izmenama Plana generalne regulacije Starčeva, proširi mogućnost socijalnog stanovanja u našem mestu. Radi se o bloku 39 koji obuhvata Somborsku ulicu u Šumicama (“kolonija“) gde već živi pedesetak porodica u postojećim socijalnim stanovima.

Prethodni pokušaji bila su neuspešni ali po svemu sudeći, to će se ipak dogoditi. Nedavno je u Starčevu održana prezentacija koju je priredio gradski “Urbanizam“. Prisustvovali su predstavnici Mesne zajednice i sva udruženja građana koji deluju u Starčevu. Nakon objašnjenja da će, osim mogućnosti rekonstrukcije postojećih stambenih lamela i dovođenja neophodne infrastrukture, biti omogućeno i građenje novih objekata u odnosi 1:1 (dupliranje postojeće ukupne kvadrature stambenog prostora u Bloku), starčevačka javnost se ujedinila protiv tog predloga te je upućen prigovor Komisiji za planove. Međutim, Komisija je taj prigovor odbila i uputila predlog izmene Skupštini Grada Pančeva.

- Zona socijalnog stanovanja se proširuje na ceo blok. U odnosu na postojeće plansko rešenje, dozvoljava se, kako dogradnja i rekonstrukcija postojećih objekata, tako i izgradnja novih objekata u preostalom delu bloka. Plan podrazumeva i obodne saobraćajnice i izgradnju prateće infrastrukture, objasnila je na prezentaciji Dušica Černicin, odgovorni urbanista JP-a “Direkcija“. Suzana Jovanović, član gradskog veća, koja nije prisustvovala prezentaciji u Starčevu, izjavila je nedavno za TV Pančevo sledeće:

- Ideja je unapređenje kvaliteta i stvaranje uslova u celom naseljenom mestu, da dalje šire mrežu i podižu standard stanovanja. Sve je to i izrada planske dokumentacije finansirana donatorskim sredstvima iz projekta. Otvara se mogućnost i da gradovi koji su u ovoj fazi to odradili u narednoj godini sa spremnom dokumentacijom konkurišu za sredstva za izvođenje radova, izgradnju nedostajuće infrastrukture i eventualnu dogradnju tih stanova.

Inače, na prošle godine održanom sastanku po istoj temi, dogovoreno je da se ide na izmenu Plana generalne regulacije ali samo u delu rekonstrukcije postojećih objekata:

- Kao lokalna zajednica, mi smo protiv omogućavanja nove gradnje. Nemamo ništa protiv rekonstrukcije postojećih stanova i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u tom delu Starčeva, i sami smo uložili značajna sredstva tamo. Ali, smatramo da bi se omogućavanjem izgradnje novih socijalnih stanova poremetila uspostavljena ravnoteža u ionako gusto naseljenom delu Starčeva kakvo je naselje Šumice - rekao je Petar Andrejić, odbornik.

Poslednju reč o izmenama Plana daće odbornici gradske Skupštine na nekoj od narednih sednica. Mesna zajednica, u slučaju da ovakva izmena dobije dovoljan broj glasova u gradskoj skupštini, najavljuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja Starčevaca po ovom pitanju.

POSLEDNJA VEST:
Skupština Grada Pančeva, nakon što je odbila predlog za skidanje ove tačke sa dnevnog reda kao i predlog da se na dnveni red uvrsti raspisivanje referenduma ipak nije usvojila ni predlog o izmeni Plana generalne regulacije jer za to nije postojao dovoljan broj glasova odbornika.