Sat04202024

Azurirano04:17:52 PM GMT

Back INTERVJU LICE S NASLOVNICE Isidora Isa Stanković, profesionalni šminker

Isidora Isa Stanković, profesionalni šminker

  • PDF

Sanjajte i ostvarite svoje snove
Isidora Isa Stanković rođena je 1988. godine. Osnovnu školu je završila u Starčevu a Srednju tehničku školu, biotehnološki smer, završila je u Pančevu. Želja za daljim školovanjem je odvela u Beograd gde je završila Višu poslovnu školu. Još neznajući čime zaista želi u životu da se bavi odlučuje se da upiše kurs šminkanja u školi ”Natural Beauty” koji uspešno završava a bavi se i profesionalnom šminkom. Radila je šminkanje modela na brojnim revijama dizajnerke Marine Micanović. Ovih dana će biti šminker na manifestaciji ”Balkan fashion njeek”. Sarađuje sa profesionalnim fotografom u vezi šminkanja za buk modele. S obzirom da potiče iz umetničke porodice, u kojoj se otac bavi izradom modela starih brodova a majka se iz hobija bavi slikarstvom, smatra da je konačno pronašla sebe jer može da radi posao u kom može da ispolji svoju kreativnu slobodu.

Kako je izgledalo Vaše detinjstvo?
- Kao dete, nikada me nisu interesovali sportovi. Imala sam problem, naročito kada je u pitanju neka igra sa loptom, da ako nešto zabrljam, da ću biti krivac zbog neuspeha svoje ekipe. Nikada taj problem nisam rešila sa sobom tako da sam, kada je sport u pitanju, uglavnom bila navijač. Takođe, iako sam volela a i dan danas volim muziku, nisam htela ni na folklor iako je bio popularan kod većine mojih vršnjaka. Nekako sam se uvek držala po strani ali to ne znači da se nisam družila sa ostalom decom. Stekla sam drugare u osnovnoj školi, družila sam se i odrastala sa ostalom decom iz ulice.

Došlo je vreme da odlučite o daljem školovanju?
- U vremenu kada je trebalo da odlučim kako ću se dalje školovati, farmacija je na mene imala veliki uticaj. Nakon razočarenja - zbog svega pola boda koliko mi je falilo za upis u medicinsku školu u Beogradu, odlučila sam se za biotehnološki smer u Pančevu, kako bi kasnije mogla da studiram medicinu. Kasnije, kroz školovanje, pred završetak treće godine, interesovanje za medicinu je prestalo. Našla sam se u periodu odrastanja kada adolescent trpi veliki pritisak sa svih strana i česte promene interesovanja. Prelomila sam sa sobom, upisala i završila Višu poslovnu školu. Danas se malo kajem jer ponovo je u meni proradio ”crv” - ipak je psihologija moja neostvarena želja. Ali nikad se ne zna šta nosi život. Možda, jednog dana…

Pored odluka i dilema u vezi školovanja, završili ste i kurs šminkanja?
- Kurs šminkanja se desio u periodu kada sam stasala u zrelog čoveka. Sve to ima smisla jer potičem iz umetničke porodice. Moj otac, kao i njegov otac, bavi se modelarstvom i izrađuje modele starih brodova od drveta. Majka se iz hobija bavi slikarstvoma a često ima običaj da reparira komade nameštaja. Bratu odlično ide vajarstvo ali mu je to samo hobi. Na nagovor moje kume Adrijane Mutavdžić upisala sam kurs šminkanja u Beogradu, uspešno završila a danas sam profesionalni šminker.

Recite nam nešto više o šminkanju?
- Po završetku kursa šminkanja modna kreatorka Marina Micanović nam je obezbedila praksu gde smo mogli da imamo kontakt sa modnim kreatorima ili eventualnu dalju saradnju sa njima. Meni je čast da je Marina odabrala mene za saradnicu jer iz prve ruke mogu da vidim i osetim kako funkcioniše bek stejdž na modnoj reviji i mislim da je fešn vik jedno veliko iskustvo. Marina, takođe, radi foto sešen svoje kolekcije za inostranstvo, moj zadatak je da osmislim na modelima mejk ap u svoj svojoj slobodi gde će moje ime biti potpisano, što je veliki korak za šminkera.

Da li komercionalno radite šminkanje i da li radite šminku na muškim modelima?
- Komercionalno šmninkanje mi je bila prvobitna ideja ali sam otišla i malo dalje. Da, šminkam devojke i žene za razne vrste proslava ili izlaske u provod. Moj zadatak je da na osobi koju šminkam primetim sve nedostatke i da na licu uradim korekcije: da li obraz treba podignuti ili spustiti, bradu produžiti... Što se tiče mejk apa to sve zavisi od garderobe i nakita koje se nose to veče. Što se muškaraca tiče imala sam priliku da ih šminkam za potrebe revija ili fotografisanje. Fascinirana sam koliko je modelima to sasvim normalno, možda je mejk ap normalan na muškarcima u razvijenom svetu ali moje lično mišljenje je da muškarac ipak treba da ostane muškarac - onakav kakav jeste.

Da li imate planove za budućnost?
- Plan je da radim što više na svojoj inspiraciji, da je tražim na kvalitetnim mestima. Usavršavanjem sebe, razvijajući svoje tehnike da kroz njih napravim svoje kreacije a takođe prikažem lice i unutrašnjost čoveka. Svako treba da živi sebe jer to jeste najveća revolucija koja ne izlazi iz mode. LJudi treba da žive snove a da sanjaju načine kako da ih ostvare.