Sat07202024

Azurirano04:17:52 PM GMT

Back KULTURA KULTURA GODIŠNJI KONCERT KUD-a NEOLIT

GODIŠNJI KONCERT KUD-a NEOLIT

  • PDF

Folkloraši ponovo oduševili
Koncertom koji je održan 17. decembra u Velikoj sali Doma kulture, Kulturno - umetničko društvo “Neolit“ zaključilo je tekuću 2015 godinu. Kao i uvek, publika je napunila salu a koncertu su prisustvovali i gosti iz drugih društava sa kojima “Neolit“ ima dobru saradnju: iz pančevačkog “Abraševića“, beogradskog “Cvetkovića“, iz Saveza amatera Srbije i gosti iz Ripnja.

S obzirom da nigde “ne cvetaju ruže“ što se finansija tiče, a ni u “Neolitu“ situacija nije sjajna, ovog puta oni su se odlučili za malo skromniju varijantu vizuelnog doživljaja koncerta: bez video-bima i posebnih svetlosnih efekata, jer nažalost, naš Dom kulture tako nešto ne poseduje a KUD nije bio u mogućnosti da sam podnese sve troškove.

Zato je odabran repertoar koji naša publika voli, koreografije koje su folkloraši radili u protekle dve godine, ali i one koje se u Starčevu igraju od davnina.

Koncert je otvoren pesmom “Šta se sija nane“ (pesma iz južne Srbije koju je vodila solistikinja Sanja Mojsilović), uz perfektno unisono pevanje celog ansambla što je dalo posebnu draž. Zatim su izvedene igre iz Leskovca koreografkinje Desanke Đorđević, a potom i igre iz Binačke Morave (okolina Gnjilana) koreografa Dejana Milisavljevića. Sa ove dve koreografije, publika se podsetila na uspeh KUD-a sa polednje smotre koreografisanog folkora u Rumi gde je osvojena bronzana plaketa. Kao šlag na tortu je došla koreografija “Igre iz okoline Beograda“. Možda jedna od najlepših koreografija današnjice koju je ove godine za starčevačke folkloraše postavio prvak nacionalnog ansambla “Kolo“ Goran Mitrović, a zahvaljujući Pokrajinskom sekreterijatu za kulturu, obezbeđen je i deo kostima za ovu numeru. Velike ovacije je i ovog puta dobila “Vranjanska svita“, a dobro su prošle i “Vlaške igre“ i “Igre iz Pčinje“ koje su ostavljene za kraj koncerta sa velikim finalom gde je prikazan splet: “Kopačka“, “Ropota“ i “Staroseosko“.

- U poslednja četiri koncerta imali smo četiri premijere. S Tako nečim, ni mnogo veća društva ne mogu da se pohvale, a s obzirom da imam odličnu saradnju sa upravom i našim predsednikom Urošem Banom, verujem da ćemo i u budućnosti prijatno iznenađivati našu publiku - istakao je za SN Bratislav Živković, umetnički rukovodilac KUD-a “Neolit“.

Mlađi ansambli su izašli sa malo ustaljenijim repertoarom, puno nove dece ima u ovoj sezoni i lagano se formiraju nove grupe. Starija dečija grupa izvela je igre iz Gruže, a sjajni su bili u koreografiji “Igre sa Stare planine“, gde su, iako mladi, izveli neke zaista teške igračke elemente poput okreta na 360 stepeni, čučnjeva i pirueta. A oni najmlađi, novi članovi, sa pesmom “Al' su lepe starčevačke seke“, pobrali su najveće aplauze.

- Na ovom koncertu data je šansa novim, mladim igračima, da se oprobaju u prvom ansamblu i mislim da folkor u Starčevu očekuje lepa budućnost. Jedini problem, kao i svuda, je manjak dečaka, jer postoji jedna negativna propaganda da folklor nije za njih. Ali baš naprotiv, folklor daleko fizički teži od mnogih sportova i potrebna je atletska spremnost tela da izdrži sve napore na probama i treninzima - ističe Uroš Ban, predsednik KUD-a “Neolit“.

Sledeće godine KUD “Neolit“ obeležava mini-jubilej - pet godina postojanja i tim povodom biće upriličena svečana akademija, a treba očekujte i pravi mali festival folklora u organizaciji starčevačkih čuvara tradicije na kome će se pojaviti sam krem srpskog folklora. Do tada, starčevački folkloraši čive u nadi da će igrači imati bolje uslove za rad, jer igranje na tvrdoj podlozi može ostaviti velike posledice u starosti, a i grejanje, kondezacija poda, prokišnjavanje krova, nedostatak svlačionaica i drugo, predstavlja im veliki problem. Tako da, u kakvim uslovima rade, a na najbolji mogući način promovišu Starčevo. Folkorni ansambl “Neolit“ je istinski heroj ovog naseljenog mesta.