Sat07202024

Azurirano04:17:52 PM GMT

Back KULTURA DEŠAVANJA U KKK-u 11. decembar - predavanje

11. decembar - predavanje

  • PDF

Sve o nindžama i još ponešto...
KKK je već jednom u ovoj godini imao prezentaciju aikidoa koju je vodio Denis Tomović, predsednik Aikido kluba “Zenit“ iz Pančeva.

Ninđucu buđinkan u Pančevu je pokrenuo Dejan Veličković sa Mise, koji se na ovaj korak osmelio posle višegodišnjeg poznanstva sa Blažom Nastovim koji živi u pitomom sremačkom selu Čortanovci, a koji je jedini u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji koji je nosilac crnog pojasa 13. dana. Inače, vrh je 15. dan, koji je Blaža dobio u Japanu gde je boravio sedam puta kod najpoznatijih promotera ove borilačke veštine.

Video-prezentaciju o istorijatu nindža održao je Momčilo Mrčković, zatim je stomatolog Dragana Stamenković sa Dejanom Veličkovićem prikazala najednostavije tehnike ženske samoodbrane i na kraju je demonstracju završili Stefan Lakić, instruktor ove veštine iz Beograda.

Predavači su brojnim posetiocima objasnili da je ninđucu kombinacija devet različitih tradicionalnih stilova i smatra se jednom od najefikasnijih boliračkih veština danas u svetu. U njoj nema ograničenja i striktnih pravila. Jedino pravilo je da se što pre pronađe protivnikova slaba tačka i način kako ga dovesti u poziciju u kojoj se lako može kontrolisati.

Način treninga i vežbanje nindža , uveliko se razlikuje od učenja u drugim borilačkim veštinama. S obzirom da je ninđucu ratnička veština nije joj cilj takmičenje već usavršavanje sebe, svog duha, karaktera i tela, jednom rečju, kompletne ličnosti.. U buđinkanu se obučava i upotreba tradicionalnog japanskog oružja, ali ninđucu je veština koja se razvijala kroz vekove i prihvatala je i sve novo što se pojavljivalo. To znači da se u današnje vreme koriste i moderna oružija za usavršavanja i borbu. Uostalom, nije važno kakvo oružije imate u rukama, već kako ga upotrebljavate.

Prisutnima je objašnjeno zašto su svima bitne tehnike disanja, koje su to akupresurne tačke čijom se svakodnevnom masažom može jednostavno i lako osloboditi od stresa glavobolje i blokada.

Nindže u Pančevu treniraju na Tesli, u Kineskoj robnoj kući na prvom spratu i imaju već tridesetak članova iako su osnovani tek pre oko tri meseca.