Sat04202024

Azurirano12:54:02 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO TRODNEVNI IZLET U RUMUNIJU STARČEVAČKIH SKAUTA

TRODNEVNI IZLET U RUMUNIJU STARČEVAČKIH SKAUTA

  • PDF

Upoznajmo bolje Banat
Dugo planiran i željno iščekivan izlet u Temišvar, na radost starčevačkih izviđača, ostvaren je od 25. do 27. septembra. Mešoviti sastav od 15 mlađih i starijih skauta krenuo je na put u petak, rano ujutro, kako bi stigli da ostvare prilično bogatu isplaniranu maršutu. Put je vodio ka Vršcu, gradu grožđa i bogate istorije. Prva destinacija po dolasku bio je Gradski park, jedan od najstarijih projektovanih parkova u Banatu. Krasi ga velelepna fontana, a u njenoj blizini nalazi se i veliko dečije igralište. Igralištu niko nije mogao da odoli, pa su ga skauti okupirali skoro čitav sat. Nakon toga razmrdani i veseli uputili su se ka sportskoj hali “Milenijum“. Tamo su ih sačekali domaćini koji su ispričali priču o istorijatu i dešavanjima u hali. Saznalo se da je ova hala jedna od retkih u Srbiji koja ima sertifikat po NBA standardima i postoje stroga pravila za korišćenje parketa. Posle obilaska svih nivoa hale, izviđači nisu odoleli da makar rukom pipnu čuveni parket. Sledeća destinacija bio je vršački aerodrom i pilotska akademija. Posetu je omogućio počasni član starčevačkog odreda Rade Radovanović, koji vodi kontrolu leta i jedan je od instruktora za obuku. Svi su bili oduševljeni dešavanjima na pisti, obilaskom hangara za školske, poljoprivredne i manje avione različitih tipova, radionice za popravku i održavanje aviona, punionice goriva a kao kruna obilaska bila je poseta kontrolnom tornju. Postrojeni u koloni uz poštovanje procedura, prisustvovali su komunikaciji između pilota i tornja prilikom sletanja na pistu, kao i opštoj koordinaciji i kontroli vazdušnog prostora. Već puni utisaka kreću ka planinarskom domu “Široko bilo“ koji će im biti novi dom tokom trodnevne avanture. Po dolasku dočekao ih je svež planinski vazduh, zvuk prirode i miris šume, prelepo prirodno okruženje Vršačkih planina ponovo je tu. Nakon ručka hajk je bio odgovor na izazov planine. Šetnja se odužila, noć je već počela da pada, a magla koja ih je delimično pratila postaje sve gušća. Pravo vreme da se po dolasku organizuje roštilj uz dobru muziku! Domaćin, Miodrag Đerasimović, obradovao je sve svojim gostoprimstvom i sa dobro naštimovanom atmosferom. Ipak umor stiže pa se brzo leže, jer treba se pripremiti za sutrašnji naporan dan.

Subota, nakon doručka, kreće se za Rumuniju. Nestrpljenje i uzbuđenje nije se krilo, jer je mnogima ovo bio prvi prelazak granice. Cilj je Temišvar. Nakon par sati vožnje stižemo do “Julius mola“, ogromnog tržnog centra na četiri nivoa, sa mnoštvom stepenica, balkona i prolaza. Na trećem nivou nalazi se tridesetak restorana, a u jednom od njih organizovan je ručak, kako bi sa puno snage mogao da se obiđe grad. Temišvar je najveći grad Banata i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Zbog svoje arhitekture naziva se još i “Malim Bečom“. Obilazak je počeo posetom srpkoj četvrti i srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja se nalazi neposredno uz Trg ujedinjenja. Već na trgu uočava se mnoštvo zdanja u stilu baroka, klasicizma i secesije. Starim jezgrom grada obilazi se dalje Trg slobode, pa zatim Trg pobede. Svaki je poseban. Prave se fotografije a nije se preskočio ni sladoled. Na kraju Trga pobede nalazi se veoma raskošni hram Banatske mitropolije Rumunske pravoslavne crkve. U trenutku obilaska dešavala se i ceremonija venčanja. Iako su već počeli planovi mladih Starčevaca da budu sa “mladine strane“ vreme nije dozvoljavalo da se ostane do kraja, jer je bilo još dosta toga da se vidi. Skauti su se uputila ka Centralnom parku, pa zatim vrlo lepim kejom pored reke Begej, koja prolazi kroz centar Temišvara, do Parka katedrale i Parka pravde. Nakon toga odlazi se u Građanski park i ponovo kroz jezgro grada pored bastiona Marije Terezije do početne tačke. Utisci inzvanredni i to obostrani. Starčevački izviđači oduševili su se onim što su videli, ali su i stanovnici i turisti bili zainteresovani da ostvare kontakt sa nasmejanim uniformisanim izviđačima u zelenim košuljama. Za kraj u “Juliusu“ kupuju se suveniri i po koji slatkiš da se nađe za put nazad. U planinarski dom stigli su oko devet sati uveče. Iako se mislilo da će to biti sve za taj dan, dogovor je pao da se napravi pidžama žurka a na njoj izbor za mis i mistera i šou talenata. Uz puno smeha, pripremalo se za spavanje.

Poslednji dan izleta rezervisan je za posetu znamenitosti centralnog dela Vršca. Obilzak je počeo posetom crkve Sv. Gerharda, gde se uživalo u zvucima orgulja. Nakon toga posećen je gradski muzej “Konkordija“ gde je pored redovne postavke bila izložena i inzvanredna privremena postavka šahovskih garnitura iz svih krajeva sveta. Nasatvilo se posetom “apoteke na stepenicama“ gde se na trenutak mogao osetiti duh nekadašnjeg vremena, jer enterijer apoteke odgovara početku 20. veka kao i izloženi farmaceutski ekponati. Pored toga ovde se nalazi i kolekcija slika Vrščanina Paje Jovanovića i manja postavka preistorijskih kultura, gde su izviđači ubrzo pronašli i našu starčevačku. Pauza je napravljena u poslastiarnici na glavnom gradskom trgu, a nakon toga obišla se Saborna crkva i Vladičanski dvor. Na povratku do ručka u Planinarskom domu, svratilo se i do rekonstruisane Vršačke kule sa sjajnim pogledom na grad. Lepa slika za kraj trodnevne avanture.

Iako se obišlo dosta toga, ostalo je još puno ideja i znamenitosti koje mogu da se posete pa su izviđači po povratku šapnuli planini: “vidimo se opet“.