Fri04192024

Azurirano01:58:00 PM GMT

Back KULTURA KULTURA KONCERTI U CRKVI

KONCERTI U CRKVI

  • PDF

Još jedan u nizu muzičkih dogadjaja koji se realizuju u crkvi Svetog Mauricija održan je u utorak 16. maja. Te večeri brojna publika je uživala u kompozicijama Mocarta, Vagnera, Pučinija, Hajdna i drugih čuvenih autora koji su svetu darovali neponovljiva i večna dela klasične muzike. Ovoga puta Starčevci su slušali izvedbe učenika odseka za solo pevanje Muzičkih škola "Stanković", "Mokranjac" i "Davorin Jenko" iz Beograda. Mlade i talentovane muzičare predvodile su profesorke LJubica Živković i Valentina Taškova, dok su kao klavirski saradnici učestvovali Iva Krasulja i Dragoš Holclajtner. Prisutni su kao i nebrojano puta do sada bili oduševljeni celokupnim nastupom nadarenih pevača i poneli sa sobom pregršt pozitivnih utisaka. Druženje sa zadovoljnim i raspoloženim učesnicima koncerta nastavljeno je u prostorijama Doma kulture gde ih je čekala zakuska. Tamo su u prijatnoj atmosferi razmenili par reči sa organizatorima da bi se potom uputili ka Beogradu.

Tradicionalni program koji se već nekoliko godina unazad ostvaruje u katoličkoj crkvi u Starčevu obuhvata muzičke koncerte čiji repertoar podrazumeva duhovne i klasične kompozicije. U proteklom periodu realizovani su, pored uobičajenog programa, nastupi namenjeni najmladjoj publici. Tu bi se mogla izdvojiti gostovanja dečjeg hora "Zvončići" iz Pančeva i dramske grupe "Mali princ" iz Jabuke. Partnerska saradnja crkve i Doma kulture je na vrlo visokom nivou i iz tog plodonosnog odnosa proistekle su manifestacije koje su imale regionalni i internacionalni karakter. Starčevci su tako bili u prilici da budu domaćini KUD-u "Žumberčani" iz Zagreba kao i članovima KUD-a "Horvati" koji su posetili naše mesto i u crkvi izveli par tradicionalnih starčevačkih pesama. U okviru projekta kulturne razmene i partnerstva sa Domom kulture crkva je ukazala gostoprimstvo i omladinskom crkvenom horu iz poljskog grada Plocka. Mešoviti župni pevački hor Sv. Cecilija iz Zemuna i Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo redovni su učesnici koncerata duhovne muzike. Kada je u pitanju klasika, uglavnom se insistira na mladim i perspektivnim umetnicima koji pohadjaju muzičke škole. U tom smislu, odlične nastupe imali su učenici MŠ "Jovan Bandur" iz Pančeva i beogradskih škola "Vojislav Vučković", "Stanković", "Mokranjac" i dr. Pančevački Muzički centar na čelu sa Borisom Matijevićem takodje je održao nekoliko koncerata u crkvi.

Projekti kulturnih manifestacija u crkvi Svetog Mauricija sufinansiraju se sredstvima iz budžeta Grada Pančeva dobijenim na osnovu gradskog konkursa za projekte u kulturi. Namere organizatora usmerene su ka obogaćenju kulturne ponude u Starčevu, razvijanju kulturnih navika kod gradjana, podsticanju uključivanja stanovnika Starčeva u kulturni život svog mesta, kao i promociji multikulturalnosti i multikonfesionalnosti. Ciljevi projekta isto tako se ogledaju u predstavljanju mladih muzičkih talenata, afirmaciji kulturnih vrednosti duhovne i klasične muzike i uključivannju crkvene zajednice u kulturni život Starčeva putem održavanja kulturnih manifestacija namenjenih svim gradjanima.