Mon04222024

Azurirano09:33:42 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator IZVIĐAŠTVO: “Ilegalac” u Starom Gradu

IZVIĐAŠTVO: “Ilegalac” u Starom Gradu

  • PDF

Rano ujutru, u subotu, 16. maja, dve ekipe najmlađih izviđača - poletaraca i pčelica krenuli su sa svojim predvodnicima na takmičenje u Beograd. Ovo takmičenje je organizovao Odred izviđača “Vasa Čarapić“ iz Beograda. Više od 200 izviđača, što iz naše zemlje, što iz Republike Srpske, okupilo se na Kalemegdanu gde se takmičenje zvanično otvorilo. Nakon otvaranja, ekipe su dobile svoje zadatke i nadmetanje je počelo. Najmlađi izviđači su imali zadatke da pronađu određene baze na Kalemegdanu dok su mlađi izviđači i planinke morali da se snađu u centru Beograda. Poletarci su uspeli da pronađu sve baze i odrade zadatke uprkos tome što su baze bile raštrkane po celom Kalemegdanu. Pri obavljanju zadataka, upoznali su i sprijateljili se sa drugim poletarcima.

Kako je tog dana bilo puno turista na Kalemegdanu, naši poletarci su privukli pažnju pa su ih na svakom koraku slikali. Jedan od zanimljivih zadataka je bio da svog predvodnika gađaju mokrim sunđerima i svaki pogodak se bodovao. Svi su uživali u tome, čak i predvodnici koji su se na ovaj način osvežili jer je tog dana bilo toplo. Naši poletarci su se odlično pokazali jer su radili timski. Čak su se i drugi izviđači iznenadili njihovom snalažljivošću. Od dvadesetak ekipa u konkurenciji najmlađih izviđača, “Jelena i šest bambija“ je umalo osvojila pehar za treće mesto. Nažalost, bili su četvrti, dok je ekipa “Ema i šest patuljaka“ bila dvanaesta, što je takođe uspeh s obzirom da im je ovo tek drugo učešće na ovakvim takmičenjima. Po završetku, svi su pohitali u kamp gde ih je čekao ukusan ručak. Nakon toga, naši poletarci su sa svojim predvodnicima Emom i Jecom posetili crkvu Svete Ružice i još malo uživali na Kalemegdanu.

Jelena Radović


Aktivnosti vodova i jata
U nedelju, 24. maja, izviđačke jedinice imale su samostalne provere znanja i sposobnosti. Dan je započeo izletom voda “Vukovi“. Predvođeni vodnikom Bojanom Miškovićem organizovan je izlet u obližnju šumu. S obzirom na veoma vlažne uslove terena zbog obilnih kiša koje su padale prethodnih dana, ovo je bio pravi ispit spremnosti. Bez obzira na to izviđači su organizovano uredili samo mesto boravka, podigli zaklon i napravili patent za odlaganje rančeva upotrebom pruća kao gradivnog materijala i zelenih biljaka umesto kanapa. Nakon toga izviđači su imali test, pa kondicionu proveru. U vodu “Vukovi“ najbolje se pokazao Darko Jovanović.

Oko podneva svoje aktivnosti započelo je i jato “Tigrovi“. Jato je podeljeno u dve ekipe, prema dosadašnjem stažu u izviđačima, pa su prema tome bile prilagođene i težine igara. Poletarci i pčelice imali su priliku da se provere na poligonu spretnosti, timskoj proveri prve pomoći, vezivanju čvorova i pravljenju putnih znakova. Interesantno je to da je skoro svaki član jata bio izuzetan u po nekoj disciplini. Takođe je zapaženo da su novi članovi Lazar, Mihajlo i Aleksandar takođe imali dobar rezultat iako su se uključili kasnije, što samo potvrđuje da su naišli na dobru prilagođenost organizaciji. Po sumiranju rezultata kao najbolji u jatu pokazao se Danilo Radosavljević.

Dan je završen aktivnošću voda “Frajle“. Planove za izlet pokvarila je jaka kiša koja je u trenutku planiranog polaska padala ali ovo nije srušilo duh “Frajli“ pa je uz organizaciju vodnice Jelene Radović, napravljen improvizovan prirodni ambijent u prostoriji Odreda. Tako su razapete maskirne cerade i pomeren nameštaj koji je ustupio mesto podmetačima za sedenje. Spontano, krenula je i pesma. U veseloj atmosferi znanje je proveravano u čvorovima i znanju o izviđačkoj organizaciji i proverene su propozicije takmičenja. Sve članice voda bile su podjednako dobre.
Marko Ivošević

ARHIVA: BROJ 256

ARHIVA: BROJ 255

ARHIVA: BROJ 254

ARHIVA: BROJ 253

ARHIVA: BROJ 252