Tue01262021

Azurirano06:08:17 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Aleksandar Farkaš, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZADUŽEN ZA SPORT

Aleksandar Farkaš, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZADUŽEN ZA SPORT

  • PDF

Prednjačite u mnogo čemu u odnosu na ostale delove grada
Starčevo prednjači u svemu u odnosu na ostale delove grada, pa i u segmentu sporta. Građani Starčeva mogu da budu veoma zadovoljni i klubovima i objektima za sport u svom naseljenom mestu

Na upravo završenom konkursu za finansiranje sporta iz budžeta Grada Pančeva obezbeđeno je sufinansiranje u više oblasti. Koliko je prijava stiglo, a koliko će biti sufinansirano u 2015. godini?
- Komisiji za sport Grada Pančeva je Sportski savez Grada Pančeva dostavio 137 prijava pristiglih u roku na Javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata u oblasti sporta u Gradu Pančevu za 2015. godinu od čega u segmentu školskog sporta osam, sport osoba sa invaliditetom - osam, takmičarskog sporta - 90 i organizacija sportskih manifestacija od interesa za Grad Pančevo sa ukupno 33 prijave.

Gradonačelnik je doneo Odluku da se sufinansiraju dva programa i projekta u segmentu školskog sporta, 13 u segmentu sportskih manifestacija, 82 u segmentu takmičarskog sporta i sedam u segmentu sporta osoba sa invaliditetom. Dakle od pristiglih 137 prijava, Grad sufinansira 104 programa i projekata.

Koliko novca će kroz ovaj konkurs biti usmereno u razvoj sporta u Starčevu i kome je koliko novca dodeljeno?
- Što se Starčeva tiče u dosadašnjoj raspodeli, koja predstavlja prvi deo raspodele budžetskih sredstava Grada, FK “Borac“ može da računa na finansijsku podršku u iznosu od 996.044 dinara, OK “Borac“ na 647.051 dinara, KK “Borac“ na 219.500 dinara i DŽudo klub “Akademija Jočić“ na 70.995 dinara. S obzirom da je već raspisan i celogodišnji konkurs za razvoj sporta, starčevački klubovi mogu ponovo da apliciraju i obrazlože potrebu za dopunom već datih sredstava za sufunansiranje sporta u Pančevu. Dokumenta mogu skinuti sa internet portala resora sporta, na adresi njnjnj.sportpancevo.rs, u odeljku “dokumenta“.

Početkom februara pokrenuli ste sportski portal? Zbog čega? Da li će u njemu biti i vesti iz sporta iz Starčeva?
- Internet portal je pokrenut iz interesa pojačavanja informisanosti naših građanki i građana o sportu, u vezi informacija o funkcionisanju resora sporta, brže i bolje komunikacije između klubova, građana i resora, aktuelnosti i vesti iz gradskog sporta, kao i pokretanje direktnih prenosa utakmica i manifestacija od značaja za Grad putem interneta. Naravno da će portal pokrivati vesti o celokupnom sportu na teritoriji grada Pančeva, pa i Starčeva.

Savet za sport Grada Pančeva formiran je sredinom septembra 2014. Ko su njegovi članovi i šta će biti uloga Saveta?
- Koordinator Saveta za sport je karatista Predrag Stojadinov, zamenica predsednika je Nađa Higl Boharević, naša zlatna plivačica, a članovi su Žikica Milosavljević rukometaš, Milenko Topić košarkaš i Dušan Borković, automobilista. Uloga Saveta je naravno savetodavna ka gradskom resoru sporta, a cilj formiranja Saveta je da napravi pravednije odnose budžetske raspodele u sistemu sporta Grada, da odredi klubove-nosioce svake grane sporta i gde svaki klub koji je sufinansiran od Grada pripada, kao i da se bavi donošenjem Strategije razvoja sporta u gradu Pančevu za period od 2015. do 2018. godine i pratećih akcionih planova.

Kakva je Vaša ocena sportskih klubova, sportista, sportskih aktivnosti i objekata u Starčevu?
- Starčevo prednjači u svemu u odnosu na ostale delove grada, pa i u segmentu sporta. Građani Starčeva mogu da budu veoma zadovoljni i klubovima i objektima za sport u svom naseljenom mestu.

Hoće li razvoj sporta u selima biti finansiran sa više novca naredne godine, s obzirom da Mesne zajednice više ne mogu da finansiraju svoje sportske klubove?
- Potrudićemo se da se novac namenjen sportu u selima ne smanji, iako je budžet sporta manji za 10% u odnosu na prethodnu godinu, a čak 25% manji u odnosu na 2013. godinu. Naravno, gledaćemo da vremenom izjednačavamo ili bar u nekoj meri približimo finansiranje sporta u gradu i naseljenim mestima.

Da li će biti izgrađena biciklistič!ka staza - deonica trase Eurovelo 6, koja prolazi kroz Starčevo?
- Apsolutno! To je nešto čemu svi Pančevci mogu da se raduju, jer do kraja leta završavamo celokupnu projektnu dokumentaciju za deonicu Eurovelo 6 od Beograda do Kovina, a koja prolazi kroz naš grad i kroz Starčevo. Rebalansom budžeta Grada koji će se desiti u martu, opredeljeno je nedostajućih 2,1 milion dinara za potrebe dokumentacije i projektovanja. Nakon toga, uz podršku Ministarstava omladine i sporta Srbije i Rumunije, Biciklističkog saveza Srbije, RCR Banata i sporazumom između Pančeva, Kovina, Vršca i Bele Crkve, apliciraćemo za oko 180 km staza kroz južni Banat, do granice sa Rumunijom, i još toliko kilometara kroz Rumuniju do Temišvara, u vrednosti od više miliona evra. Pretpostavka je čak da će pomenuta investicija ići i do deset miliona evra za izgradnju staza. Investicija i izvođenje radova neće trajati manje od tri godine.

Pred Vama i Vašim saradnicima je i rad na Strategiji razvoja sporta za naredne četiri godine, kao i akcionog plana za 2015. godinu. Dokle se stiglo po ovim pitanjima?
- Gradsko veće je na moju inicijativu pokrenulo izradu nove Strategije i u roku od najkasnije šest meseci imaćemo je pripremljenu i usvojenu. Čekali smo usvajanje republičke Strategije, što se desilo u januaru ove godine, odmah nakon toga i mi smo pristupili izradi. Ona je u početnoj fazi. Uskoro ćemo pozvati sve zainteresovane da se uključe u njenu izradu.

Starčevo ima i uspešne sportske klubove, neki od njih su i prvoligaši. Kakav će biti njihov tretman?
- Tretman će biti kao i do sada, u skladu sa mogućnostima. Nama ne nedostaje dobre volje za većom podrškom, već nam nedostaje novac kojim bi kvalitet i mogućnosti sporta i klubova mogli da ispratimo! Ni sam nisam zadovoljan time, ali su nam takve mogućnosti. Nadam se boljoj budućnosti.

Kako unaprediti sport i rekreaciju u naseljenim mestima?
- Osim ideja, kojih generalno imamo na pretek, nedostatak novca će trasirati razvoj sporta u celom gradu. Dakle, širićemo se koliki nam je guber. Strategija ć ćebiti da infrastrukturu pokušamo da obezbedimo sredstvima iz EU, IPA fondova i svih drugih raspoloživih fondacija, jer Grad nije u mogućnosti ni postojeće infrastrukturne objekte da održava adekvatno, a kamoli da gradi nove. Mišljenja smo da je jedini način unapređenja sporta, obezbeđivanje novih infrastrukturnih objekata i terena, kao i unapređenje postojećih.

Da li će do kraja ove godine biti još konkursa za sport?
- Trenutno su aktuelna tri konkursa koji traju do kraja godine, a to su: razvoj sporta kojim podržavamo dopunu finansija za klubove, finansiranje sportskih stručnjaka i trenera kojim pokušavamo da zadržimo najbolje sportiste da prenose znanje mlađima, i nagrađivanje sportista kroz konkurs za pojedinačne postignute sportske rezultate.

ARHIVA: BROJ 253

ARHIVA: BROJ 252

ARHIVA: BROJ 251

ARHIVA: BROJ 250

ARHIVA: BROJ 249