Thu04182024

Azurirano02:33:54 PM GMT

VAŽAN DAN ZA STARČEVO

  • PDF

Kanalizacija u funkciji
Svečanim puštanjem u rad prečistača otpadnih voda zvanično je počela da radi starčevačka kanalizacija. Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je istakao da će Pokrajina nastaviti da ulaže u infrastrukturu jer je to preduslov za investicije, ali i bolji život građana. Pokrajinski poslanik Petar Andrejić ocenio je da je u Starčevu na ovaj način zaokružena komunalna infrastruktura. Starčevo je kanalizacionu mrežu, potisni cevovod i prečistač gradilo od 2008. godine, a ukupna investicija koštala je gotovo 600 miliona dinara.

Svečano je u utorak 13. januara bilo na prilazu Starčevu sa pančevačke strane, i to sa valjanim razlogom - pušten je u rad prečistač otpadnih voda i na taj način je proradila kanalizaciona mreža koju su Starčevci počeli da grade 2008. godine. U prisustvu predsednika vlade Vojvodine Bojana Pajtića čast da pokrene savremeno postrojenje koje će prečišćavati otpadne vode, a zatim vodu drugog kvaliteta puštati u Dunav, pripala je svetskoj prvakinji u plivanju Nađi Higl.

- Završen je jedan od najvećih pokrajinskih projekata - kanalizacija u Starčevu. Kanalizacione mreže su preduslov za kvalitetan život ljudi u 21. veku i za privlačenje domaćih i stranih investicija. Zbog konfiguracije terena ovde je postojao naročiti ekološki problem - izlivanje septičkih jama, činjenica da je u blizini Rafinerija. Zato je bilo važno da u ovom mestu, u kom živi oko 8.000 ljudi, bude izgrađena kanalizaciona mreža. Pokrajina je uložila velika sredstva u ovaj projekat, koji ima istorijski značaj za ovo mesto. Izgradili smo 44 km kanalizacione mreže, četiri kilometara potisnog cevovoda, izgradili smo moderan prečistač. Veliki broj žitelja Starčeva biće u prilici da živi kvalitetnije tako što će koristiti kanalizacionu mrežu. I dalje smo posvećeni izgradnji infrastrukture i nastavićemo da ulažemo tamo gde će se najviše isplatiti, pre svega u industrijske, radne zone, kanalizacione i vodovodne mreže, u infrastrukturu neophodnu za razvoj privrede, izjavio je Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade.

U prve tri godine posla Starčevci su izgradili kanalizacionu mrežu. Za prečistač, potisni cevovod i probijanje dunavskog bedema trebalo je još tri godine truda. Postrojenje sada radi po privremenoj upotrebnoj dozvoli, a od oko 2.000 domaćinstava za priključke se prijavilo njih 1.300.

- Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što smo uspeli ovoliki posao da privedemo kraju. Izgradnjom mreže kanalizacije kroz naselje, prečistača otpadnih voda i potisnog cevovoda - zaokružili smo komunalnu infrastrukturu u Starčevu, rekao je Petar Andrejić, pokrajinski poslanik.

Starčevački uspeh, finansiran većinom iz pokrajinskog budžeta, sa kompletiranjem komunalne infrastrukture postavlja visoke standarde i za sva naseljena mesta na teritoriji Grada Pančeva. Početku rada prečistača, pored direktora nekih gradskih komunalnih preduzeća, prisustvovali su i članovi Gradskog veća - Jelena Batinić, Nikola Damnjanović i Predrag Patić.

- Ovo postrojenje je budućnost. Svako naseljeno mesto na teritoriji Grada moraće da ima ovakvo postrojenje, tako da je ovo pionirski poduhvat na nivou Grada, rekao je Predrag Patić, član Gradskog veća zadužen za stambeno-komunalnu oblast.

Starčevačkom kanalizacijom, koja sa potisnim cevovodom i prečistačem uspostavlja visoke standarde u ovoj oblasti, upravljaće Javno komunalno preduzeće “Starčevac“. Očekuje se da će posle puštanja u rad porasti interesovanje i da će broj priključenih domaćinstava dostići više od 1.500.

PANČEVO, 13. januar 2015. (TV Pančevo)