Mon06242024

Azurirano06:04:12 PM GMT

DRUŽENJEM PROTIV NASILJA

  • PDF

Vučkova školarijada
U sklopu projekta “Vučkova školarijada“, Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić“ bila je domaćin školama koje nose ime tvorca našeg jezika iz Šilova (Kosovo i Metohija), Vršca i Konaka. U goste je došlo 36 učenika u pratnji svojih nastavnika i direktora škola.

Priredbom i bogatim kulturno - umetničkim programom učenici, nastavnici, učitelji i ostali zaposleni naše osnovne škole priredili su svečanost i toplu dobrodošlicu svojim gostima, pod sloganom “Druženjem protiv nasilja“. U okviru programa učenici i nastavnici takmičili su su u oblasti sporta, kviza znanja a učenici su imali priliku da pokažu svoja umeća na poligonu, u odbojci, stonom tenisu i šahu. Iako je sve bilo takmičarskog karektera zaključeno je da su svi učesnici pobednici samim druženjem i razmenom ideja. Gostima je takođe organizovana i poseta hramu Svetog Pantelejmona u Starčevu i manstira u Vojlovici.

“Vučkova školarijada“ je manifestacija koja je prvi put organizovana u starčevačkoj školi i to pod pokrivetljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje AP Vojvodine. Cilj programa projekta je uspostavljanje međuregionalne saradnje, razvijanje pozitivne vršnjačke komunikacije, druženje, razvijanje sportskog i takmičarskog duha, edukacija kroz takmičenje, a sve u svrhu i prevencija nasilja. Ovim projektom potvrđuje se ostvarivanje na društvenom, obrazovnom i kulturnom planu, kao i interesi razmene đaka.

- Biti domaćin učenicima i kolegama iz drugih gradova prelepo je iskustvo rekla je ovom prilikom direktorka škole, Snežana Antonijević. Zahvalivši se gostima što su podržali ideju i odmah se odazvali pozivu istakla je i to, da će se ovaj vid druženja nastaviti i time popriomiti tradicionalan karakter.

Tokom dvodnevnog gostovanja učenici su bili smešteni kod vršnjaka (učenika od petog do osmog razreda), čime im je omogućeno da se druže i razmenjuju iskustva kroz zabavu i druge aktivnosti koje su im organizovali Starčevci.