Mon06242024

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU NOVOGODIŠNJI INTERVJU: PETAR ANDREJIĆ, POSLANIK

NOVOGODIŠNJI INTERVJU: PETAR ANDREJIĆ, POSLANIK

  • PDF

Nastavljamo započeto
Kako vidite godinu za nama?
- Težak period u kome su mesne zajednice u naseljenim mestima imale malo ovlašćenja a puno problema. Izvukli smo maksimum u takvim uslovima.

v Hoće li se nešto promeniti u narednoj godini?
- Nadam se da hoće, ali nisam optimista. Ekonomska situacija u državi je teška i diktira stepen mogućeg razvoja. S druge strane, nema dovoljno volje za decentralizacijom pa smo u mnogo čemu prepušteni sami sebi.

Da li ste zadovoljni razvojem Starčeva u godini na izmaku?
- I ovo je bila godina kada smo uglavnom održavali postignuti nivo razvoja našeg mesta. Održali smo komunalni red, sport i kulturu a vodili smo računa i o nekim inversticijama: završena je kanalizacija, parking ispred pravoslavne crkve i asfaltirano je 900 metara Ritske ulice. Popravljani su putevi i postavljeno je nekoliko dečijih igrališta...

Hoće li se asfaltirati i preostalih trista metara Ritske ulice?
- Da, to nam je prioritet. Predali smo Gradu zahtev za tu investiciju ali i za još nekoliko lokacija: proširenje dela Ulice Nikole Tesle, rekonstrukciju Vršačke ulice, donjeg dela Baštenske i par proseka između ulica. Tokom godine pripremićemo još projekata za sanaciju delova nekoliko ulica kao  na primer Kestenova...

Hoće li se graditi još nešto?
- Da, pripremili smo projekat za drugu fazu izgradnje Trga neolita, odnosno popločavanje pijačnog platoa i postavljanje nadstrešnice na pijaci. To će sa postojećim šetalištem ispred crkve činiti jedinstvenu celinu. Želimo da rekonstruišemo i park u centru, pa ćemo u 2015. godini uraditi projekat za to. Drugi prioritet je biciklistička staza, ako budemo uporni, nadam se da ćemo i to započeti i završiti u narednoj godini.

Vi ste još uvek poslanik na stalnom radu?
- Da, i moja plata iznosi 115.000 dinara plus poslanički dodatak od 35.800 dinara.

Praznična poruka Starčevcima?
- Svima želim srećne praznike i dobro zdravlje. Duh lokalpatriotizma treba da prožima svakog od nas jer smo svi odabrali da živimo ovde i samo jedinstveni možemo sve da postignemo.

P.S.

Aca Dimitrić, predsednik Skupštine MZ Starčevo:
- Evo, kraj je i ove 2014. godine, nekako mi je brzo prošla. Moram priznati da je rad MZ Starčevo malo smanjen, u odnosu kako su naši meštani navikli, a to je zbog drastično smanjenog budžeta kao i zbog preuzimanja naših ingerencija od strane Grada. Ovo mi malo liči na centralnizaciju, za koju je na predodnim izborima rečeno da će se maltene ukinuti, ali šta je tu je, trudili smo se koliko smo mogli i koliko su nam dopuštali.

Glavna tema je kanalizacija koja će biti puštena na probni rad, nadam se oko ovih predstojećih praznika. Tokom godine, asfaltiran je veći deo Ritske ulice, popravljani su putevi, održani su “Dani druženja“ i oba festivala (rok i tamburaški), uređuje se zgrada gde će biti muzej Starčeva, podeljeni su paketići za Sv. Nikolu našim klincima od tri do šest godina, nadam se da će i natalitet biti u porastu (gde smo bili u rednosti na ostala naseljena mesta na teritoriji Pančeva). Nadam se i da će iduća godina biti koliko-toliko bolja.

Sa puno poštovanja, želim žiteljima Starčeva da lepo provedu božićne i novogodišnje praznike.

Jova Bajer, potpredsednik Skupštine MZ Starčevo:
- Svim građanima koji slave Božić i Novu godinu po gregorijanskom kalendaru želim sretne nastupajuće Božićne i Novogodišnje praznike, a i onima koji će ove praznike proslaviti po Julijanskom kalendaru. Takođe, svim građanima želim puno zdravlja, sreće i da u Novoj godini reše svoje probleme koje su imali u predhodnoj godini. Nadam se da će kanalizacija proraditi u nastupajućoj godini.

Uroš Ban, KUD “Neolit“:
- Slobodno mogu da kažem da je 2014. bila naša godina. Ostvarili smo puno uspeha na svim poljima. Tako je naš izvođački ansambl vratio Starčevo u sam vrh folklornog sveta osvojivši bronzano odličje na Vojvođanskoj smotri folklora u Rumi. Naša starija dečija grupa ima ogroman potencijal i njihov kvalitet je neosporan. U prilog tome ide i podatak da su neizbežni učesnici na gotovo svim nastupima okolini a sve češće i u inostranstvu. Mlađa dečija grupa polako ali sigurno napreduje i siguran sam da će jednog dana naslediti svoje drugare. Oni su naša budućnost. Velike rezultate postigli smo i sa projektima koje smo pisali kako na pokrajinskom nivou tako i na gradskom. Ono na šta sam posebno ponosan je realizacija projekta nabavke kostima za koreografiju “Binačka Morava“. Projekat koji smo napisali komisija je ocenila kao najbolje napisan projekat koji je pristigao na gradsku adresu. Naše društvo uspelo je da kupi prava za još jednu koreogragfiju koja je više puta nagrađivana - “Igre iz Pčinje“, od našeg proslavljenog koreografa Dejana Milisavljevića. Nećemo stati, Novu godinu čekamo sa puno novih ideja i poduhvata. Planiramo puno nastupa, takođe imamo veliku želju da na naš reportoar vratimo stare dobre koreografije koje Starčevci već duže vreme nisu imali prilike da vide. Ono što nam je najvažnije u sledećoj godini očekuju nas takmičenja za naše dečije grupe kao i odlazak izvođačkog ansambla na turneju po Italiji i Austriji. Takođe planiramo veliki koncert za naš četvrti rođendan koji ćemo obeležiti jednim velikim koncertom a za tu priliku našoj publici pripremamo do sada neviđen nastup. Planiran je i dolazak par gostujućih ansambala.

Hteo bih da iskoristim priliku da se zahvalim Pavlu Ubvoviću šefu našeg orkestra i Branislavu Braci Živkoviću, umetničkom rukovodiocu našeg društva na svemu što čine za naše društvo. Najveću zahvalnost dugujem našim igračima koju su siguran sam najbolji predstavnici našeg mesta ma gde da se pojave. Ne preostaje mi ništa drugo sem da vam u Novoj godini poželim puno zdravlja i sreće i da novogodišnje i božićne praznike provedete sa vašim najmilijima. Sve najbolje u 2015. godini!

Ilija Mirković, predsednik Udruženja “Feniks“:
- “Feniks“ je u 2014. godini zabeležilo niz aktivnosti u svom radu, i to prvenstveno učešćem na izložbama i sajmovima, u organizaciji drugih udruženja, a i u sopstvenoj organizaciji. Početak godine i otvaranje izložbene sezone “Feniks“ je obeležilo učešćem na 8. međunarodnoj izložbi i berzi ptica i sitnih životinja, u organizaciji Udruženja odgajivača sitnih životinja “Pančevo“. Zatim je usledilo učešće na dve Međunarodne izložbe sitnih životinja u organizaciji Udruženja “LJubimac“ iz Požarevca, a u istom mesecu “Feniks“ organizuje, ovoga puta kao domaćin, prodajni Sajam na Trgu neolita u Starčevu. Udruženje je preko svojih članova bilo prisutno i na Bazaru životinja u Pančevu. Kraj sezone je obeležen prisustvom na 1. Međunarodnoj izložbi golubova, živine, kunića, ptica i drugih sitnih životinja, u organizaciji Kluba odgajivača rasne živine Novi sad.

Na osnovu svega navedenog, “Feniks“ je svakako zadovoljan svojim radom i aktivnostima u godini na izmaku i ambicioznim planovima spremno čeka sezonu u 2015. godini. Ovim putem svim članovima i građanima Starčeva želimo srećne nastupajuće praznike.

Suzana Arsovska, član Skupštine MZ Starčevo:
- Dragi sugrađani, poštovani Starčevci! Na kraju ove godine kad sumiramo rezultate našeg rada kao predstavnici Skupštine MZ Starčevo, odgovorno je od nas da vam položimo račun. Vi ste nam dali poverenje i hvala vam. Radili smo i trudili se da popravimo kvalitet života u našem mestu. Bilo je teško sa prepolovljenim budžetom. Borili smo se i isunili vaša očekivanja za ovu godinu. Gradska vlast nije imala sluh za naše potrebe. Prepolovili su nam budžet, oduzeli su nam podelu paketića za novorođenčad, prepolovili su novac za sport. Da smo imali podršku Gradske vlasti, koja na žalost nema sluha da se bavi lokalima, postigli mnogo više. Gradska vlast se bavi novijacijama poput stonog fudbala za omladince, kako kažu da bi zadržali omladinu na selu i da ih izvuku iz kuća, što je izazvalo osudu komletne srpske javnosti. Radom Skupštine MZ Starčevo sam u potpunosti zadovoljna, ali to ne mogu da kažem i za rad gradske vlasti, nadam se i verujem, da će oni morati da polažu svoje račune svima nama koji smo ih doveli na vlast. Situacija je takva kakva je, mi na lokalu odgovorno radimo svi zajedno, složni u donošenju odluka, za dobrobit našeg Starčeva i nadam se da vas nismo razočarali jer ste vi dali poverenje nama.

Na pragu Nove 2015. godine obećavamo vam da ćemo se i u budućem periodu truditi da budemo jedinstveni u donošenju odluka u korist našeg mesta i svih stanovnika Starčeva. Nadam se da će i Grad dobiti odgovorne, inteligentne, radne i poštene ljude koji će da pomognu svojim stanovnicima da bolje žive. Grad Pančevo zaslužuje odgovornu vlast, jer samo red, rad i disciplina mogu da nas spase od propadanja. A onda uz njihovu pomoć ćemo moći i mi u Starčevu da radimo još bolje i efikasnije i završimo sve projekte uspešno. Politika služi narodu i treba da radi za opšte dobro, da kontroliše tokove našeg novca i da da rezultat. Trudićemo se i u Novoj godini da opravdamo vaše poverenje. Želim vam srećnu i uspešnu 2015. godinu.

Petar Orešković, sekretar FK-a “Borac“:
- U godini koja je na izmaku FK “Borac“ je ostvario nešto slabije rezultate u odnosu na prethodne godine, a oni su došli u velikoj meri zbog smanjenja finansijskih sredstava iz budžeta i odliva velikog broja kvalitetnih igrača. Upravni odbor FK “Borac“ se opredelio za veći broj mlađih igrača iz Starčeva. Cilj u ovoj sezoni je obezbediti opstanak u Vojvođanskoj fudbalskoj ligi - Banatska. Prikazanim igrama u jesenjem delu prvenstva igrači na čelu sa mladim i perspektivnim trenerom Miljanom Blazovićem, dokazali su da zaslužuju da igraju ovaj rang takmičenja. Upravni odbor koji se u toku ove godine osnuo, treba u zimskoj pauzi ojačati novim snagama kako bi se što lakše ostvario cilj. U nadi da će i naredne godine ljubitelji fudbala uživati na Opštinskom stadionu u Starčevu u igrama svojih ljubimaca u ovom rangu takmičenja, svim stanovnicima Starčeva želim puno sreće, zdravlja i veselja povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Bojan Radosavljević, Košarkaški klub “Borac“:
- Košarkaški klub “Borac“ kao i proteklih godina, tako i tokom 2014. godine, naporno je i bez pauze radio a najveći akcenat stavljen na najmlađe članove kluba, decu od 2001-2008. godišta, i trudio se da im omogući najbolje uslove za rad. Tako je tokom godine omogućeno takmičenje pionira u Regionalnoj ligi kao i u Letnjoj razvojnoj ligi, i mlađih pionira u Kvalitetnoj ligi, gde je zauzeto četvrto mesto. Omogućeno je i mnoštvo prijateljskih utakmica i za sve ostale selekcije. Isto tako su i seniori čitave godine se takmičili u Letnjoj razvojnoj ligi i zauzeli sredinu tabele, u veoma jakoj konkurenciji. Uspešno je organizovan tradicionalni turnir u basketu, avgusta meseca, kao i odlazak na pripreme za svu decu, na Divčibarama i učestvovanje na raznim turnirima mlađih selekcija. Pored izuzetno minimalnih novčanih sredstava, “Borac“ je uspeo da starčevačku košarku predstavi u najboljem svetlu. Nadam se da ćemo i dalje istim tempom napredovati, a ovim putem se zahvaljujemo svim članovima kluba i roditeljima na ukazanom poverenju. A svim Starčevcima želimo koliko toliko uspesnu i srećnu 2015.godinu, uz sportski pozdrav.

Miodrag Milinković, predsednik Ragbi kluba “Borac - veterani“:
- U 2014. godini Ragbi klub “Borac- Veterani“ je u okviru manifestacije “Dani druženja“ organizovao ragbi turnir na svome terenu i ugostio ekipe iz Beograda, Niša, Kruševca i naših komšija iz Pančeva. Turnir je organizovan na najvišem nivou i pokazali smo da smo i ovoga puta kao i do sada veoma dobri domaćini. Prvo mesto na ovome turniru je zauzela ekipa iz Niša. Učestvovali smo i na memorijalnom turniru u Beogradu na kome smo zauzeli prvo mesto. Eto toliko ovoga puta o nama. Što se tiče rada MZ Starčevo, jednom rečju, sve najbolje o njima. Želim im da u budućem radu ređaju ovako dobre rezultate.
Svim žiteljima Starčeva čestitamo predstojeće novogodišnje praznike, živi i zdravi nam bili.

Đura Venjac, član Skupštine MZ Starčevo:
- Godina koja prolazi bila je vrlo teška u celoj Srbiji to se osetilo i u Starčevu, uprkos tome u našem mestu se radilo. Održan je i niz kulturnih manifestacija, kao što su rok koncert, “Dani druženja“ i ostalo...
U nadi da će nam nastupajuća godina biti bolja, svim mojim Starčevcima želim srećne božićne i novogodišnje praznike.

Mata Neralić, predsednik Udruženja Golubari 461 Starčevo - Bogojavljanje:
- Udruženje golubara Srpskih viskoletača iz Starčeva nastavlja sa dobrom tradicijom gde postižemo rezultate u svim rangovima, a to su: Opština, Regija, Savez Srbije i Balkansko prvenstvo gde postižemo zapažane rezultate. Veliki problem javlja se u finansiranju kluba gde je to do sada znalački vodila Mesna zajednica Starčevo u raspodeli sredstava, a sada smo prebačeni na Grad Pančevo od koje nema nikakve koristi za golubarstvo. Do sada se klub omasovljavao sa mlađim članovima, a sada je velika kriza i dolazi do osipanja članova kluba jer je klub samofinansirajući.
U nadi da će doći do promene u načinu finansiranja udruženja u 2015. godini, poželeo bih svim građanima kao i sportskim udruženjima nastupajuće praznike mnogo dobrih rezultata u 2015-oj i puno zdravlja.

Brankica Dragojerac, član Skupštine MZ Starčevo:
- Godina je protekla uz mnogo obaveza i mnogo problema. Sa naše strane, uloženo sve kako bi sve funkcionisalo dobro, uprkos problemima, a čak i opstrukcijama od strane Grada.
Želim srećnu i uspešnu 2015. godinu svim građanima Starčeva.

Živa Đurišić, predsednik mesnog odbora DS-a
- Prevashodno bih izrazio nezadovoljstvo centralizacijom, oduzimanjem prava mesnim zajednicama na donošenje odluka, samostalni rad i angažovanje na rešavanju komunalnih problema. Sporost u izdavanju dokumentacije za rad prečistača je problem koji je ogledalo administracije u Srbiji, danas.
Želim svim Starčevcima srećne božićne i novogodišnje praznike.

Žarko Mojsilović, član Skupštine MZ Starčevo:
- Mojim dragim sugrađanima Starčevcima, želim srećne božićne i novogodišnje praznike i da u novoj 2015. godini budu živi i zdravi i mnogo više srećni nego u 2014 godini. Takođe, želim da u ovom našem predivnom mestu dožive samo lepa događanja, kao što su kulturna, sportska, muzička itd. Da se izgrađuju i dograđuju postojeći, a naravno i planiraju za budućnost novi objekati. Svim našim udruženjima kojim nije mali broj u našem mestu, želim mnogo uspešniji rad i rezultate u Novoj godini, i naravno da u ovoj našoj lepoj Srbiji bude više sluha za društva i udruženja građana. Srećno!

Vitomir Filipović, poverenik Mesnog odbora Srpske napredne stranke:
- Mesni odbor SNS-a je u 2014. godini svoju aktivnost i delovanje usmeravala na mnogim aktivnostima, da krenemo redom. Odmah početkom godine smo svu aktivnost usmerili na parlamentarne izbore koji su održani početkom marta i gde smo ostvarili odlične rezultate na nivou naše mesne zajednice ostvarili smo rezultat od 60,25% glasova. Početkom jula meseca u Starčevu je održan turnir u malom fudbalu gde je učestvovalo 14 ekipa sa terotorije grada, turnir je organizovan uz pomoć Gradskog odbora SNS-a Pančevo i našeg mesnog odbora Krajem decembra organizujemo podelu paketića članovima SNS, deci čiji su roditelji bez zaposlenja. Održali smo 31 sastanak Mesnog odbora gde smo razmatrali mnoga pitanja i donosili odluke. Uključivali smo se u rad Mesne zajednice onoliko koliko je od nas zahtevano.

U 2015. godini trudićemo se da poboljšamo rad Mesnog odbora i da se više uključimo u rad Mesne zajednice i drugih organizacija koje deluju i rade na teritoriji Starčeva kako bi još više poboljšali kvalitet života i rada naših građana.
Svim građanima Starčeva i članovima Srpske napredne stranke, želim uspešnu i srećnu 2015. godinu i da vam se svi planovi ostvare.

Miša Sokolović, član Skupštine MZ Starčevo:
- Na kraju smo i ove 2014. godine. Godina u kojoj je mnogo što šta obećano, šta je od toga realizovano, ostavljam da svako pojedinačno razmisli o tome. Količina novca i njegova realna vrednost je jedini parametar za ocenjivanje vrednosti i rada, jednih i drugih.
S nadom da će 2015. godina biti berićetna i mirnija za veliku većinu građana, svim Starčevcima i Starčevkama želim bolju i uspešniju godinu.

Đoka Dimitrić, član Skupštine MZ Starčevo:
- Uspešnu 2014. godinu završavamo, građanima čestitam predstojeće praznike. Skupština Mesne zajednice Starčevo će i dalje dobro raditi.

Predrag Stanković, starešina Odreda izviđača “Nadel“:
- Prethodna godina je za starčevačke izviđače jedna od najboljih u dugogodišnjoj istoriji odreda. Odred je učestvovao ili organizovao preko 40 različitih aktivnosti u koje ne spada redovan rad (sastanci jata, vodova, četa, štaba i uprave). Kroz sve odredske aktivnosti učestvovalo je stotinak učesnika, što članova odreda, što simpatizera, roditelja i gostiju. Trenutno imamo oko 60 registrovanih članova od kojih je 70% mlađe od 18 godina a tek nekolicina starija od 30. Pored toga što već godinama imamo veliku podršku od strane MZ Starčevo, postali smo prepoznatljivi i u gradu Pančevu što je rezultiralo finansiranjem projekata od strane Grada. U toku poplava članovi našeg odreda su bili izuzetno aktivni pa su pored sakupljanja i podele humanitarne pomoći evakuisanom stanovništvu, učestvovali u odbrani nasipa u Šapcu i Obrenovcu. Za svoj rad smo višestruko nagrađivani. Najvažnija priznanja su stigla iz Saveza izviđača Srbije i NJOSM (Svetske skautske federacije) iz Ženeve. Naš načelnik je dobio nagradu za najboljeg volontera grada Pančeva i učestvovao na Evropskoj skautskoj akademiji. Dva velika projekta: “Izviđačka letnja avantura“ i “Let u bolji svet“ su uspešno realizovana, zahvaljujući Gradu Pančevu. Projektom pomoći lokalnoj zajednici uz podršku odbornika Petra Andrejića i Jove Bajera i Grada Pančeva obogaćeno je dečije igralište na Trgu neolita. Sve više dece želi da nam se pridruži pa smo trenutno u deficitu sa školovanim kadrovima i moramo vršiti selekciju. Dobili smo pozive za bratimljenje od strane jednog beogradskog i jednog niškog odreda. Sve u svemu veoma uspešna godina sa velikim očekivanjima u 2015. Želim da se zahvalim svima koji su pomogli rad našeg odreda i da svim građanima Starčeva poželim sve najbolje u narednoj godini.

Nedeljko Nedić, predsednik Mesne organizacije Socijalističke partije Srbije:
- Šta reći za godinu koja je za nama? U prvom redu bih pohvalio rad Skupštine MZ Starčevo, kao i Izvršnog odbora, koji su svojim aktivnostima i zalaganjem, dosta toga uradili u proteklom periodu. Međutim, jedna stvar još uvek je problematična, a to je problem sa kanalizacijom. Građanima se obećava da će priključivanja biti tad i tad, pa onda novi datumi, i tako oko dve godine. Građani su nestrpljivi, pa pojedina domaćinstva idu i do te mere da se sami priključuju na mrežu. To će se kasnije, kad počne priključivanje, pokazati kao problem, jer se mreža može zagušiti, a šta onda raditi? Dakle ovaj se problem mora rešiti u što skorije vreme.

Što se tiče partijskog delovanja, MO SPS Starčevo, radi i određuje svoje zadatke po Statutu i po dogovoru sa višim organima partije. Međutuim, u Gradskom odboru SPS Pančevo, došlo je do raskola i pojave dve struje, koje vuku svaka svoju stranu, ne obazirujući se na uspeh, koji je postignut na poslednjim izborima u Pančevu.

U prilog tome je i činjenica, da smo posle dugi niz godina, uspeli na osnovu uspeha na izborima, dođemo i do mesta narodnog poslanika. GO SPS Pančevo, u Parlamentu Srbije predstavlja Gordana Topić, profesor iz Banatskog Novog Sela. Pri GO SPS formirano je Operativno telo, sa poverenicima, koje će bitisati i voditi partiju do izbora (partijskih), koji će se verovatno održati u februaru ili martu naredne godine. Napominjem da održana PK SPS u Novom Sadu, kao i Kongres partije u Beogradu u Sava centru, gde su nas predstavljali, Petar Ivošević i Žarko Jovanović u Novom Sadu i Božana Savanović i Nedeljko Nedić u Beogradu. Na kongresu je Ivica Dačić izabran po treći put za predsednika SPS-a.

Na kraju bih poželeo, puno uspeha u radu, MO SPS Starčevo, Skupštini MZ Starčevo, kao i svim žiteljima našeg mesta. Svim stanovnicima Starčeva, čestitam božićne i novogodišnje praznike i želim puno uspeha, sreće i zdravlja, te da vam se ostvare svi zacrtani planovi i želje.

Milan Bačujkov, direktor JKP-a “Starčevac“:
- Kao prvo, svim žiteljima Starčeva želim u narednoj godini pre svega zdravlje, puno sreće kao i naznake promene promene životnog ambijenta nabolje. Što se tiče JKP-a, ono je i pored, pre svega finansijskih problema uspešno izvršilo sve zadatke i poslove, a radi kojih je i osnovano. U narednoj godini stanovnici Starčeva biće bogatiji za još jednu komunalnu uslugu - distribuciju otpadnih voda, što će u mnogome poboljšati kvalitet življenja. Pomenuta usluga, kao i one postojeće stvaraju uslove za život primeren vremenu u kojem živimo, sa željom da se on i dalje oplemenjuje na opšte zadovoljstvo. Srećna Nova.

Snežana Antonijević, direktor OŠ “Vuk St. Karadžić“:
- I ove godine naša škola je reaizovala mnoge aktivnosti: Dečja nedelja, Sportska nedelja, Kros za srećnije detinjstvo, Dan zdrave hrane, Dan škole , razne tribine, Vuckova školarijada, a učestvujemo u akciji “Skupi i štedi videćeš da vredi“... Što se tiče radova, završena je stolarija na fiskulturnoj sali, ograđen je veći deo dvorišta škole i vrtića, urađeno je igralište za decu vrtića, kupljena su mnoga nastavna sredstva...

Uverena sam da ćemo u godini koja dolazi sa većim entuzijazmom i odgovornošću nastaviti započete poslove. Neka nam sledeća godina bude lepša i uspešnija.