Tue04162024

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back INTERVJU LICE S NASLOVNICE Lice s naslovnice: Nikola Savić, muzičar

Lice s naslovnice: Nikola Savić, muzičar

  • PDF

Želim da uspem kao pevač
Nikola Savić je rođen 1990. godine. osnovnu školu je završio u Starčevu a srednju ekonomsku školu u Pančevu. Nižu muzičku školu - odsek solo pevanje, završio je takođe u Pančevu a trenutno pohađa privatnu školu pevanja, u Beogradu, kod profesorke Suzane Dinić. Pevanjem se profesionalno bavi četiri godine, a ovih dana poznat je kao učesnik je popularne emisije “Zvezde granda”. Usput, ima i zvanje republičkog košarkaškog sudije.

Kako je proticalo Vaše detinjstvo?
- Kao dete sam zavoleo košarku a ona me je navela da se za dalje školovanje odlučim za DIF kako bi posle sportske akademije mogao da budem profesor fizičkog vaspitanja. Položio sam ispit za republičkog košarkaškog sudiju, kasnije nešto se prelomilo u meni da sam se više posvetio pevanju. Paralelno, pored sporta kao dete sam zavoleo muziku i pevanje. Najveći uticaj za muziku na mene je imao otac koji je u mladosti bio prvak solo pevanja u staroj Jugoslaviji, na takmičenju koje je bilo slično kao današnja takmičenja u pevanju. Počeo sam sam kod kuće uz karaoke, a otac me je uveo u prve korake pevanja. Lako sam ušao u materiju u kojoj sam za cilj imao samo da što više napredujem.

Kasnije ste odlučili da upišete muzičku školu?
- Pošto sam već počeo sa nastupima po lokalima sa Miljanom Nedićem, imao sam potrebu da, ako hoću da to bude kvalitetno i profesionalno, doškolujem glas. Upisao sam Muzičku školu ”Jovan Bandur” u Pančevu i tako napravio prvi korak ka ozbiljnom pevanju. Osvojivši nekoliko medalja na takmičenjima pevanja po završetku niže muzičke škole, poželeo sam celu stvar da podignem na viši nivo pa sam upisao privatnu školu pevanja kod Suzane Dinić u Beogradu. Na inicijativu profesorke prijavio sam se na takmičenje ”Zvezde granda” koje se emituje na televiziji ”Prva”. U pitanju je tv emisija koja traje nekoliko sezona a izbacila je jako puno imena sa estrade koja su danas vrlo uspešni u tom poslu.

Recite nam nešto o audiciji kroz koju ste prošli?
- Za audiciju sam se prijavio početkom oktobra meseca, a isto to je uradilo još 2600 kandidata. U prvom krugu raspevavanja pevali smo bez muzike; uspeo sam da budem među stotinak kandidata koje je žiri odabrao. Prokomentarisao bih malo ljude koji su se prijavili na audiciju - bilo je tu stvarno svega i svačega: od zaista školovanih glasova do onih koji bi voleli da pevaju, ali samo želja nije dovoljna. Bilo je čak i onih koji su došli da se našale, svesni da nemaju nikakve šanse. NJima je to bio vid dobre zabave. Nakon nekog vremena dobio sam poziv za snimanje, odabrao sam pesmu a sve ostalo se svodilo na pripreme uz pomoć profesorke Suzane. Pojavio sam se u emisiji, negde na polovini pesme sam od žirija dobio svih šest zvezda, što znači da sam u prvom krugu prošao dalje i sada očekujem poziv za nastavak takmičenja.

Da li je pojavljivanje u tako popularnoj emisiji doprinelo tvojoj afirmaciji?

- Najpre, doprinelo je da sam bogatiji za jedno važno iskustvo. Jer, da se nisam prijavio, ne bih nikada saznao da poznati estradni pevači smatraju da dobro pevam. Preko noći se mnogo toga promenilo, Pesmu koju sam pevao pregledana je 15.000 puta na ”jutjubu”, a dnevno dobijam 3000 poruka na društvenoj mreži Fejsbuk. Krenuli su pozivi od poznatih estradnih pevača za gostovanja na njihovim nastupima, već sam dobio ponudu za nastup u novogodišnjoj noći. Mnogo toga se vrtoglavo promenilo. Voleo bih da i u sledećem krugu takmičenja prođem dalje. Kao sportisti, ne nedostaje mi takmičarski duh. Mnogo faktora odlučuje o svemu, ali mogu da obećam da ću dati sve od sebe jer sam odluč io da mi pevanje bude posao, a svaki uspeh znači da ga dobro obavljam.

Koliko je teško baviti se tim poslom?
- Voleti neki posao ne znači da je on lak. Ne postoji lak posao. Naporno je pevati celu noć, ne samo meni nego i muzičarima. Mi treba da dođemo nekoliko sati ranije u lokal u kom nastupamo, da postavimo opremu, odradimo tonsku probu, da bi tek oko ponoći počeli da sviramo. Gužva, dim, ponekad nas vesela publika ispoliva pićem, alkohol, dešavaju se i tuče, sve su to stvari koje treba da istrpimo. Gosti dođu i odu kad požele a naše radno vreme je uvek treća smena. To znači da sam zamenio noć za dan. Napomenuo bi da dodatno otežava situaciju nakon posla vožnja automobila do kuće, umoran, sitni sati… I nije neki problem kada nastupam tu negde u lokalu, problem je dalji put.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?
- Plan je da snimim i drugu pesmu pa tako jednu po jednu i ceo album. Takođe, planiram da ostanem što duže na takmičenju ”Zvezde granda” i tako osvetlam obraz i doprinesem promociji Starčeva. Najveći plan za budućnost mi je da ostanem da se bavim ovim poslom i naravno završim sa školovanjem glasa kako bi kvalitetno radio posao koji sam odabrao.