Fri04262024

Azurirano06:04:12 PM GMT

IZVIĐAŠTVO

  • PDF

Smotra poletaraca
Prve oktobarske subote, u zoološkom vrtu u Beogradu održana je Smotra poletaraca Saveza izviđača Beograda. Starčevci su učestvovali sa dva jata poletaraca i pčelica, njihovih predvodnika i predstavnika Odreda. Pored petnaestak beogradskih odreda na ovoj smotri su pored starčevačkih skauta učestvovali izviđači iz Vranja i Novog Sada. Iako se nalazimo van Beograda zbog izuzetno dobre putne infrastrukture bliži smo beogradskom zoo vrtu od polovine beogradskih odreda. Zbog toga smo stigli na smotru skoro ceo sat ranije. Prelepo i nesvakidašnje dečije igralište na Kalemegdanu popunilo je vremensku prazninu a mali izviđači su bili oduševljeni. Sama činjenica da se Smotra održava u prirodnom ambijentu prepunom životinja davala je ovoj smotri posebnu draž. Smotra nije imala takmičarski karakter ali je na različitim mestima u Vrtu dobre nade svako jato obavilo po neki zadatak. Crtanje životinja, raspoznavanje tragova i slično stvorilo je zanimljivu dinamiku samog obilaska našeg najvećeg zoološkog vrta. Svi učesnici su na kraju bili nagrađeni slatkim paketom grickalica kojim su se sladili u povratku kući. Nakon završene smotre Starčevci su obišli vojni muzej u kome su imali priliku da vide kompletan razvoj oružja kroz vekove. Najzanimljiviji su bili mačevi, oklopi, koplja i štitovi u samom muzeju, dok su van muzeja na kalemegdanskoj tvrđavi interesantna bila i savremena oružja kao što su tenkovi, topovi i oklopna vozila. Na tvrđavi su se mogle videti i replike dinosaurusa u prirodnoj veličini ali za jedan dan je ipak bilo previše.

Izviđačke kroki-vesti
 Smotra Odreda i svečano davanje zaveta za izviđače i planinke i obećanja za poletarce i pčelice, organizovano je 28. septembra u parku na Trgu neolita i na njoj je učestvovalo četrdesetak članova Odreda.
 Odred izviđača “Nadel“ je na konkursu za sufinansiranje lokalnih inicijativa od javnog značaja koje sprovode udruženja građana, a koji je raspisala Skupština Grada Pančeva (projekti u saradnji sa odbornicima) dobio 25.000 dinara od kojih je napravljena penjalica na igralištu na Trgu neolita. Ovaj projekat su podržali Jova Bajer i Petar Andrejić, odbornici u Skupštini Grada Pančeva.
 U subotu, 18. oktobra starčevački skauti su učestvovali kao gosti na državnom prvenstvu maketara Srbije i tom prilikom obišli pančevački muzej i gradski kej.
 Za projekat “Izviđačka letnja avantura“, izviđači su na konkursu iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja od istoimenog sekretarijata dobili 249.000 dinara koji je najvećim delom namenjen za kupovinu i adaptaciju opreme i nabavku izviđačkih uniformi.  Prostorija Odreda se već mesec dana renovira i ovih dana se očekuje završetak radova. Pored svoje prostorije izviđači uređuju i deo zajedničkih prostorija (hodnika, stepeništa, stolarije) koji nisu završeni u proletnjim danima.
 Poletarci i pčelice su u sklopu obuke za izviđački let, učestvovali na kuvarskoj radionici u nedelju, 19. oktobra u Kreativnom kulturnom klubu.
 Na izviđačkom višeboju na Košutnjaku, koji je održan krajem prošlog meseca, poletarci i pčelice su osvojili drugo mesto, odmah iza ekipe iz Subotice. Treće mesto na tom takmičenju osvojila je ekipa iz beogradskog odreda “Sveti Sava“.
 Na konkursu projekata od javnog interesa brige o mladima od strane Kancelarije za mlade grada Pančeva za projekat “Let u bolji svet“, Odred izviđača “Nadel“ dobio je 37.000 dinara koje će biti utrošeni u skladu sa projektom koji je već počeo sa realizacijom.
 Ove godine je u Odredu preko 60 članova izmirilo članarinu za tekuću godinu što do sada nije bio slučaj a broj članova se svakodnevno uvećava što pokazuje izuzetno kvalitetan rad štaba na čelu sa načelnikom Markom Ivoševićem.
 Starčevački odred je učestvovao na međunarodnom džemboriju 19. oktobra ove godine. Ovo je svojevrsna internacionalna smotra svetskog skautskog pokreta na internetu i radiju pod nazivom “Jota - Joti“.