Sat04202024

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Predrag Stojadinović, KOORDINATOR SAVETA ZA SPORT GRADA PANČEVA

Predrag Stojadinović, KOORDINATOR SAVETA ZA SPORT GRADA PANČEVA

  • PDF

Ulaganje u sportsku infrastrukturu
Vidim da dosta članova Saveta misli isto kao ja: moraće veći deo sredstava da se opredeli za sportske objekte, za infrastrukturu

Savet za sport Grada Pančeva formiran je sredinom septembra. Ko su njegovi članovi i šta će biti uloga Saveta?
- Bićemo, kako i samo ime govori, savetodavno telo s tim što je većnik za sport bio prilično otvoren po tom pitanju. Jeste da je on političar, ali svaka politika ima svoju viziju funkcionisanja sporta u gradu. On je prilično bio liberalan po tom pitanju još dok smo bili kod ideje da se formira Savet tako da je i sam dao izjavu da ćemo aktivno učestvovati u donošenju nekih konkretnih odluka što se tiče funkcionisanja sporta. Nećemo biti samo savetodavno telo, s obzirom na to koja su sportska imena članovi Saveta, ne računajući mene. Osim mene koga su izabrali za koordinatora Saveta, s obzirom da imam neko rukovodeće iskustvo u funkcionisanju Sportskog saveza i JKP-a ”Mladost”, zamenica će mi biti Nađa Higl, svetska prvakinja u plivanju. Član Saveta je košarkaš Milenko Topić koji takođe ima medalju sa svetskog prvenstva, zatim Žikica Milosavljević, proslavljeni rukometaš koji je odnedavno počeo da se bavi trenerskim poslom i Dušan Borković, aktuelni prvak Evrope i aktivni automobilista, slobodno mogu da kažem naš najuspešniji automobilista. Nas petoro smo trenutni članovi s tim što postoji tendencija i ideja većnika da se ovaj Savet proširi sa još nekim poznatim i značajnim imenima.

Koje su prve aktivnosti u koje je Savet za sport bio uključen?
- Osim formiranja i razmatranja nekih ideja za funkcionisanje, još nije bilo vremena za neke konkretne aktivnosti. Pred nama je aktivno uključivanje u pravljenje budžeta za narednu godinu. Isto tako čeka nas aktivno učešće u radu na Strategiji razvoja sporta za naredne četiri godine i izrada Akcionog plana za narednu godinu. Tek smo počeli da radimo, pa bih samo rekao da je bilo nekih ideja koje su ušle u zapisnik, ali ništa konkretno se još uvek nije odlučivalo niti su neke konkretne odluke donete.

Pred vama je i rad na Strategiji razvoja sporta za naredne četiri godine, kao i Akcionom planu za 2015. godinu. Šta ste do sada stigli da uradite po ovim pitanjima?
- Svaki član Saveta će, onako kako ja kao koordinator vidim funkcionisanje ovog tela, da obuhvati funkcionisanje svoje sportske grane. Kod onih sportskih grana gde nismo eksperti, tu ćemo da se dogovaramo i uzimaćemo mišljenja i iskustva sa samog terena ljudi koji su kompetentni za tu oblast. Sve to naravno biće u saradnji sa većnikom za sport i Sportskim savezom kao najvećim sportskim udruženjem svih klubova koje poslednjih godina odlično funkcioniše i značajno je podigla rejting u funkcionisanju i rezultatima. Ne mogu sada da kažem da li će Akcioni plan biti usvojen do kraja godine, jer to ne zavisi samo od nas a i tek smo na početku rada. Sportskih rezultata uvek ima, bilo ih je i kada smo bili u boljoj finansijskoj situaciji, ima ih i sad, jer jednostavno - takav smo grad. Postoji tradicija ali i situacije koje vode ka ostvarenju značajnih sportskih rezultata, kako u pojedinačnim tako i u ekipnim sportovima. U Pančevu kuburimo sa sportskim objektima, sa infrastrukturom. Objekti su zastareli i tu moramo ozbiljno da se pozabavimo, da se postojeći objekti revitalizuju, a možda i da se uđe u neke projekte izgradnje novih sportskih objekata.

Kako Savet za sport vidi dalji razvoj sporta Pančeva?
- Želimo da razvoj sporta podignemo na još viši nivo. Imamo nekih ideja. Na osnovu postojeće situacije moramo malo da suzimo izbor, da procenimo koje su to ideje koje stvarno mogu da se ostvare i da se onda usmerimo na realizaciju. Plan je da izađemo u javnost i kažemo to su prioriteti i da se onda uđe u ostvarenje tih projekata.

Kakva je Vaša lična ocena sportskih klubova, sportista, sportskih aktivnosti i objekata u Starčevu?
- Starčevo pre svega ima tradiciju odbojkaškog sporta. Fudbal je pre nekoliko godina počeo da se podiže. Ima tu i drugih kolektiva koji rade, ali ovo je ono što je po meni najznačajnije i čega se ja sećam iz vremena kada sam bio predsednik Sportskog saveza. Oba kolektiva su za respekt. Stadion je takav kakav jeste, a što se tiče OŠ ”Vuk Karadžić” gde se sprovode neke druge aktivnosti, nisam još imao prilike da vidim salu. Naravno da ćemo otići i u Starčevo, da vidimo kakva je situacija sa fiskulturnom salom. Ako je situacija alarmantna, naravno da bi se neke aktivnosti usmerile na revitalizaciju te sale, jer ima klubova koji je koriste. Odbojkaški klub ”Borac”, s obzirom na svoj status, već deset godina i više su u Hali sportova na Strelištu, tamo odigravaju utakmice i treniraju, ali mlađe kategorije su u Starčevu.

Prema najavi, Savet za sport bi trebalo da bude uključen i u formiranje predloga budžeta za sport za 2015. godinu. Kako bi taj deo gradskog budžeta trebalo da izgleda?
- Ovo je moje mišljenje, ali vidim da dosta članova Saveta misli isto kao ja: moraće veći deo sredstava da se opredeli za sportske objekte, za infrastrukturu. Ako se budemo naslanjali i na republičku Strategiju, a moramo, ulagaće se u programe za mlađe kategorije, a naravno i u vrhunski sport. Ne možemo bez vrhunskog sporta ali ni bez mlađih kategorija.

Hoće li razvoj sporta u naseljenim mestima biti finansiran sa više novca naredne godine, s obzirom da mesne zajednice više ne mogu da finansiraju svoje sportske klubove?
- Ne mogu da kažem da će razvoj sporta u naseljenim mestima naredne godine biti finansiran s više novca, jer to ne znam. O tome odlučuje politika, kao i o tome koliki će uopšte biti budžet Grada. Mi moramo da se borimo da taj deo ”kolača” bude što veći za sport, ali sigurno mogu da kažem da će biti pravedno raspodeljen. Ne znam kako je to bilo ranijih godina, ali znam da ćemo se ozbiljno baviti tom problematikom i trudićemo se da sve odluke donosimo nekim relativnim konsenzusom, da se ne sukobljavamo i da iznosimo ozbiljnu argumentaciju, da prikupljamo informacije i da iznosimo ozbiljne stavove kada budemo savetovali ili odlučivali oko raspodele novca i za naseljena mesta.

Na kakve vidove finansijske podrške će moći da računaju sportski klubovi u Starčevu?
- Mogu da primetim da se Starčevac Petar Andrejić, kao pokrajinski poslanik, dosta bori za Starčevo, i za kulturu i za sport. Ono što je problem jesu sport i rekreacija. Generalno u naseljenim mestima ima nekih objekata koji su specijalizovani baš za rekreaciju, tako da mislim da je potrebno da se snimi situacija u svim mestima i da se vidi da li je tom naseljenom mestu neophodan konkretan sportski objekat za bavljenje sportom ili ako ne, onda za neki rekreativni sport. Tek onda bi se moglo razgovarati o mogućim vidovima finansijske podrške.

Kako unaprediti sport i rekreaciju u naseljenim mestima?
- Deca i rekreativci se ne mogu baviti sportom ako nemaju gde da se bave sportom. Ono što je urađeno sa tartan stazom u Narodnoj bašti u Pančevu i na Sportskom centru je ono što omogućuje građanima da besplatno koriste ove sportske objekte u rekreativne svrhe. Potrudićemo se da mi iz Saveta, ili bar deo nas sa članom Gradskog veća za sport i ljudima iz Sportskog saveza obiđemo sva naseljena mesta, da vidimo šta gde nedostaje i probamo da donesemo realnu odluku ili preporuku šta bi bio prioritet. Kao koordinator Saveta trudiću se da rad u ovom telu ostane volonterski, jer po mom ličnom mišljenju u ovim kriznim vremenima bi bilo degutantno da i mi odnosimo deo ”finansijskog kolača”, već je bolje da se taj novac utroši na nabavku nekih sportskih rekvizita ili u neke sportske objekte koji mogu biti značajni za decu.