Sat04202024

Azurirano02:45:07 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIĐAŠTVO - Letnja avantura

IZVIĐAŠTVO - Letnja avantura

  • PDF

U toku letnjih meseci starčevački izviđači su veoma uspešno realizovali jedan od najvećih projekata od svog osnivanja. U sklopu “Izviđačke letnje avanture“, kako je nazvan ovaj projekat, organizovano je desetak različitih aktivnosti koje su praktično popunile ceo školski raspust i na kome je aktivno učestvovalo preko pedeset uglavnom mladih izviđača.

Jedna od najvećih aktivnosti je svakako bila 9. smotra Saveza izviđača Srbije na kojoj je učestvovalo tridesetak skauta iz starčevačkog odreda, pored oko 1500 pripadnika ove organizacije iz dvadesetak zemalja. Najudaljeniji učesnici su došli iz Hong Konga, zemlje Dalekog Istoka. Najbrojniji su, posle domaćina, bili skauti iz Velike Britanije a po našem mišenju najsimpatičnije su bile planinke iz Ukrajine. Vreme, nažalost nije išlo na ruku brojnim učesnicima ove velike smotre mladosti pa je kiša često menjala planove i organizaciju aktivnosti. Od pedesetak radionica koje su organizovane na smotri najzanimljivije su bile svakako one koje su organizovane na vodi (plivanje, veslanje u kanuima, kajacima i čamcima, splavarenje). Pored toga, veoma interesantne su bile pionirska radionica, tkanje, štampanje, penjanje i izlet na granicu sa Republikom Rumunijom sa pokaznim vežbama granične policije.

Posle smotre jedna od većih aktivnosti je bio izviđački višeboj “Dani druženja“ na kome je učestvovalo stotinak domaćih skauta i gostiju. Ove godine je za razliku od predhodnih organizovan u dvorištu starog zabavišta koje se pokazalo kao idealno mesto za ovu manifestaciju. U okviru “Izviđačke letnje avanture“ organizovana su i dva dvodnevna bivka u Ivanovu i u Deliblatskoj peščari na kojima je učestvovalo skoro pedesetak skauta. Samo je na devojačkom bunaru, popularnom izletištu učestvovalo više od četrdeset članova ove organizacije. Veoma posećene su bile i aktivnosti u kojima su se izviđači upoznavali sa drugim organizacijama (priprema kolača, upoznavanje sa procesom dobijanja meda i pčelinjih proizvoda i gađanje lukom i strelom).

Noćni orijentacioni višeboj u Nišu
Od 12. do 14. septembra ekipa iskusnih starijih izviđača boravila je u Nišu, gde je održan noćni orijentacioni višeboj u organizaciji Odreda izviđača “Đuka Dinić“. Noćna takmičenja su jedna od težih oblika nadmetanja u izviđačima jer se svi zadaci obavljaju u uslovima loše vidljivosti. U periodu od devet sati uveče do 5 ujutru, izviđači su imali zadatak da pronađu kontrolne tačke koje su se nalazile delom u gradu a delom van njega, na trasi dugoj oko 18 km. U nekim delovima staze oko vas je potpuni mrak, pa je dobra opremljenost veoma bitna. Svi izviđači su nosili fluorescentne prsluke, lampe i drugu potrebnu opremu. Na kontrolnim tačkama radila se prva pomoć, lampom se prenosila poruka kodovima morzeove azbuke, izrađivale su se različite topografske skice, prelazile određene prepreke, prenosile poruke i vezivali čvorovi. Starčevačka ekipa u Niš je otišla u nepotpunom sastavu zbog različitih opravdanih razloga, ali je bez obzira na taj hendikep ostvarila je odličan rezultat i zauzela 4. mesto u ukupnom plasmanu od 15 ekipa. Međutim, mnogo bitnije od rezultata je to što su se Starčevci iz Niša vratili sa novim prijateljima i nekoliko dogovorenih saradnji koje će se realizovati u narednom periodu.

M. I.