Sat04202024

Azurirano02:45:07 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator Tamara Potić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad

Tamara Potić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad

  • PDF

Zbog čega si upisala ovaj fakultet?
- Po završetku Mašinske škole i oglednog smera Tehničar mehatronike , odlučila sam da bih mogla da nastavim sa ovim zanimanjem. Birala sam između Niša i Novog Sada i odlučila da upišem FTN u Novom Sadu. Ovaj fakultet ima veliki broj naučnih oblasti od kojih sam, posle dugog razmišljanja, odabrala smer industrijsko inženjerstvo.

Opiši nam ukratko kako tvoj fakultet izgleda, i kakvi su uslovi?
- Teško je opisati izgled mog fakulteta ukratko, iako sam na drugoj godini studiranja i sama nisam uspela da upoznam sve njegove delove. Fakultet čini sedam zgrada na preko 29.000m². Od januara 2007. godine počeo je sa gradnjom još jedne zgrade od 10.000m². U zgradama su smeštene: crtaonica, čitaonica, amfiteatri, učionice, kabineti, laboratorije, itd. U okviru samog fakulteta postoje pošta, kantina, kafić, a u neposrednoj blizini su i menza, domovi, zavod za zaštitu zdravlja studenat, apoteka, kafići, SPENS, sportski centri, kej, itd. Pored svega ovoga možete i sami zaključiti da su uslovi i više nego dobri.

Koji su uslovi upisa?
- Stepen prethodnog obrazovanja, prijava na konkurs i polaganje prijemnog ispita. Nešto pre prijemnog organizuju se pripreme (koje traju nekoliko meseci, samo subotom) i ubrzane pripreme (koje traju dve nedelje, svakodnevno). Mogućnost da navedete tri željena smera smanjuje rizik neupisivanja na fakultet. Naravno oni koji imaju nameru da upišu ovaj fakultet više informacija mogu dobiti na sajtu fakulteta (njnjnj.ftn.uns.ac.rs).

Koja radna mesta su na raspolaganju, nakon završetka studija?
- Nakon završetka konkretno mog studijskog programa, diplomirani inženjeri industrijskog inženjerstva mogu da rade u proizvodnim i uslužnim preduzećima, javnim preduzećima, obrazovnim institucijama, malim i srednjim preduzećima, itd. Poseduju kompetencije, koje im omogućavaju izvršavanje radnih zadataka unutar poslovnih procesa na različitim nivoima i sa različitim stepenom odgovornosti.

Zbog čega bi svoj fakultet preporučila budućim starčevačkim studentima?
- Preporučila bi FTN jer je od sedam nastavnika i 10 asistenata prerastao u jedan od najvećih fakulteta u Srbiji sa preko 1000 zaposlenih i oko 12.000 studenata. Do sada je diplomiralo preko 7.500, magistriralo više od 400 i doktoriralo više od 170 kandidata. Ima 88 akreditovanih studijskih programa, 24 savremeno opremljenih laboratorija koje su dostupne studentima, olakšava i omogućava studiranje studentima sa invaliditetom. Sa profesorima i asistentima radimo na različitim projektima i naučnim istraživanjima. Dobar plasman na svetskim takmičenjima, razmene studenata, menadžerijade, parti putovanja, stručne ekskurzije....