Sun05192024

Azurirano02:21:53 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIĐAŠTVO - Bivak u Peščari

IZVIĐAŠTVO - Bivak u Peščari

  • PDF

Više od 40 članova Odreda izviđača “Nadel“ iz Starčeva, mahom poletaraca i pčelica (uzrast od sedam do 11 godina) boravilo je tokom vikenda na poznatom izletištu Devojački bunar u Deliblatskoj peščari, u sklopu akcije pod nazivom “Izviđačka letnja avantura“ u kojoj je pored bivka u Ivanovu i Deliblatskoj peščari planiran odlazak na Smotru Saveza izviđača Srbije u Beloj Crkvi kao i niz akcija koje će se odvijati u Starčevu od kojih će najinteresantnija biti tradicionalni izviđački višeboj u okviru manifestacije “Dani druženja“ i koji je već pregurao deceniju svog postojanja.

Starčevački skauti su u cik zore 12. jula krenuli put Deliblatske peščare karavanom u kojem su pored automobila bila i dva velika kombija puna razdragane dece i kamperske opreme. Pored toga što je tokom predhodnog dana i noći padala kiša, ocedno peščarsko zemljište nije predstavljalo problem i šatori su podignuti na već suvoj peščanoj podlozi. Petnaestak šatora okružilo je veliki trpezarijski u kome je odmah počela priprema ručka. Dok je ručak bio pripreman, mladi izviđači su obavili nekoliko aktivnosti: upoznavanje sa okolinom, pravljenje sunčanog sata i izviđačkih patenata. LJubaznošću direktora Turističke organizacije Opštine Alibunar, izviđači su dobili na korišćenje baštu ispred objekta gde su obedovali tokom boravka u ovom parku prirode. Posle ručka skauti su posetili “Staklarine“ barake u kojima su desetak godina ranije boravili i koji su nažalost napušteni i u jako lošem stanju. Pored njih, viđeno je više desetina napuštenih i uništenih objekata, mahom društvenih, koji su usled nerešenih imovinsko - pravnih odnosa ostavljeni na milost prirodi i nesavesnim građanima. U toku obilaska izviđači su obišli i osmatračnicu na kojoj su postavljene kamere koje snimaju izuzetno veliku površinu ovog šumskog rezervata u cilju protivpožarne zaštite.

Večera je pripremljena uz logorsku vatru i kontrolu ispečenih kobasica od strane zamenika starešine odreda Ištvana Varge dok je predhodni starešina Miša Sokolović bio zadužen za pripremu štapića. Nakon večere uz logorsku vatru tamburaš i član štaba odreda, Bojan Mišković, zabavljao je najmlađe ispunjavajući im muzičke želje. U sedam sati ujutro uz “vojničko“ buđenje trubom vaspitača Mirka Trubarca, počeo je novi izviđački dan u prirodi. Mnogim poletarcima i pčelicama je ovo bila prva noć provedena u šatoru i svi su redom izjavili da im je bilo lepo. Tokom drugog dana skauti su pod vođstvom načelnika Marka Ivoševića i predvodnica Lare Tomić i Emilije Stefanović zašli dublje u šumu istraživajući je, orjentišući se u njoj i postavljajući putne znake. Miloje Milutinović, predsednik Fonda za zaštitu ptica grabljivica u Južnobanatskom okrugu je najmlađim skautima ispričao mnoge zanimljivosti o flori i fauni deliblatske peščare. Posle čuvenog izviđačkog pasulja izviđači su posedili lokalni montažni verski objekat i počeli sa pripremama za odlazak. Treba napomenuti da su svi obroci pripremljeni od strane kuvarice Goce bili izuzetno ukusni i da su ih najmlađi u slast pojeli.