Tue04232024

Azurirano02:21:53 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator Kad porastem, biću... Ako još niste odlučili...

Kad porastem, biću... Ako još niste odlučili...

  • PDF

Maja Glišović, Arhitektonski fakultet . Univerzitet u Beogradu

Zbog čega si upisala ovaj fakultet?
- Nikad nisam razmišljala da upišem arhitekturu, sve do početka četvrte godine srednje škole. Oduvek sam znala da crtam, da razumem prostor, takođe, volela sam stereometriju u matematici, ali mi je trebalo vremena da shvatim da sve to može da se obuhvati zajedno. Takođe, teško mi je da održim koncentraciju tokom učenja teorije, pa mi je potrebna bilo kakva kreativnost i sloboda izraza. Opiši nam ukratko kako tvoj fakultet izgleda, i kakvi su uslovi.

- Objekat je stare gradnje, ali je prelep. Prostran je i osvetljen, lepo je boraviti tamo svaki dan. Postoji skriptarnica, biblioteka, kafić, računarski centar, automati, a pošto je smešten u centru, ni u okolini ništa ne manjka. Mogu reći da imamo odlične uslove za rad.

Koji su uslovi upisa?
- Kada sam ja upisivala, uslov je bio da položite prijemni tokom kog pravite neku maketu, crtate i radite zadatke iz matematike, za šta se spremate mesecima na posebnim pripremama u Beogradu. Iz nekog razloga, na ovogodišnjim prijemnim ispitima su bila samo pitanja na zaokruživanje, najviše opšta kultura, ali mislim da je i to u redu, jer možete se spremati sami bez plaćanja priprema koje oduzimaju dosta vremena i novca. Sa druge strane, to daje priliku ljudima koji ne znaju da crtaju, ali kojima, iskreno, ipak neće biti mesto na ovom fakultetu.

Koja radna mesta su na raspolaganju nakon završetka studija?
- Postoje dobre i loše strane ove profesije. Dobra je da je vrlo svestrana. LJudi se bave grafičkim dizajnom, fotografijom, dizajnom enterijera, uređenjem gradskih prostora, izradom planova objekata, dok jako mali broj u našoj zemlji radi na nekom dobrom projektu. Loša strana je ta što Srbija proizvodi previše arhitekata za koje nema posao, zbog njenog stanja. Konkurencija je jaka, a posla i dalje nema dovoljno.

Zbog čega bi svoj fakultet preporučila budućim starčevačkim studentima?
- Atmosfera je uvek radna, ali tako da to i ne primetite, jer šta god da radite biće vam interesantno. Međutim, morate biti jako uporni, koštaće vas mnogo u svim aspektima života. Fakultet nije za kampanjce, već za one koji imaju radnu naviku, i naravno, dobru ideju za koju znaju da se zauzmu. Ukoliko vas interesuje spoj umetnosti i tehnike, ovo je prava profesija za vas.