Thu04182024

Azurirano02:21:53 PM GMT

Back KULTURA KULTURA DRUGI PIŠU: “PANČEVAC“ O KUD-u “NEOLIT“

DRUGI PIŠU: “PANČEVAC“ O KUD-u “NEOLIT“

  • PDF

OSVEŽENJE NA PANČEVAČKOJ SCENI
Starčevo je oduvek bilo folkloraška meka. Decenijama se u mestu nadomak našega grada vodilo računa o tome da tradicija naroda i narodnosti sa ovih prostora ne padne u zaborav. Čelnici starčevačkog Doma kulture, u saradnji s Mesnom zajednicom, uvek su podržavali svoje kulturno-umetničko društvo, koje je iznedrilo mnoge igrače. Organizovane su brojne priredbe, akcije, turneje... Tradicija se u Starčevu veoma neguje. Sada je čuvaju članovi KUD-a “Neolit“. Na pravi način.

Ovo društvo je nedavno dobilo novu upravu, a čelni ljudi se svojski trude da svojim članovima stvore što bolje uslove za rad i da, u vreme koje je prilično teško za kulturu, učestvuju na što više manifestacija. Na nedavno održanoj Gradskoj smotri folklorno-muzičkog stvaralaštva članovi KUD-a “Neolit“ su imali veoma zapažen nastup, žiri ih je ocenio pozitivno, pa su uspeli da se plasiraju na Zonsku smotru, koja će biti održana 15. juna, takođe u našem gradu.

- Iako je ovo prva godina da nismo dobili nikakva sredstva iz gradskog budžeta, uspeli smo da se organizujemo i da učestvujemo na smotri. Kao verovatno sva društva u okolini, imamo mnogo problema finansijske prirode, ali “guramo“ nekako.
Naši igrači su složni, poseduju neverovatnu energiju, odlični su prijatelji i van scene, a to je svakako recept za uspeh. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, koji nam je odobrio 100.000 dinara za kupovinu narodne nošnje. Konkurisali smo projektom, pa smo uspeli da kupimo deo neophodne garderobe za “Gnjilane“ i “Binačku Moravu“. Nismo mogli u potpunosti da obnovimo nošnju, jer ona košta oko 450.000 dinara, ali nije loše ni ovako - rekao je Uroš Ban, predsednik KUD-a “Neolit“.

Za starčevačko kulturnoumetničko društvo nema odmora. Pripreme prvog ansambla za Zonsku smotru, pod komandnom palicom umetničkog rukovodioca Branislava Živkovića, uveliko traju, a u planu su i letnje akcije.

- Aktivno ćemo raditi do kraja juna, kada ćemo u Starčevu održati veliki dečji koncert. Prvi ansambl će tradicionalno nastupiti na “Danima druženja“, krajem jula, a za avgust je planirana turneja u inostranstvu. U septembru ćemo organizovati veliku audiciju, pa se nadamo da će naše društvo dobiti i nove članove. Na kraju bih pomenuo i ostale članove uprave, jer se zaista trude da “Neolit“ dobro funkcioniše. To su Nenad Hadži-Miletić, Vidomir Jelisijević, Jordan Filipović i Saša Nikić - dodao je naš sagovornik.

KUD “Neolit“ tokom cele godine upisuje članove svih uzrasta. Svi oni koji bi želeli da postanu deo tog uspešnog tima, detaljnije informacije mogu dobiti u prostorijama društva u Starčevu.