Tue06182024

Azurirano02:21:53 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO TURISTIČKI POTENCIJAL STARČEVA

TURISTIČKI POTENCIJAL STARČEVA

  • PDF

Podignuta replika neolitskog naselja
U Starčevu je završena izrada replike neolitskih kuća po projektu profesora Nenada Tasića. Napravljene su četiri kuće, tor za ovce, sa ognjištem i svim pokućstvom koje je pratilo neolitski život. Ovo je prvi korak kojim se omogućava prezentacija arheoloških vrednosti i resursa koje Starčevo ima. Projekat je finansirala Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, posredstvom Uprave Grada Pančeva i Mesne zajednice u Starčevu. Projekat je u ovoj fazi vredan 280.000 dinara.

- Vrlo je važno da arheologija bude život i da se u ovo naše naselje useli život, da se prelije iz obližnjeg Starčeva i da počne da formuliše svoje potrebe, da vraća zajednici ono što je ona davala kroz brigu i negu o lokalitetu, rekao je Midorag Mladenović, koordinator projekta i predsednik Udruženja “Neolitsko Starčevo“.

U Starčevu, iz pravca Pančeva, sa jugozapadne strane kanala, trebalo bi da bude smešten kompleks budućeg arheološko-turističkog parka, koji će obuhvatati upravnu zgradu muzeja, repliku neolitske nastambe, kamp, bungalovsko naselje, parkinge, a sve uz prateće uslužne sadržaje. Glavnu atrakciju na ovom prostoru predstavljaće zgrada muzeja, poluukopana zemunica pasuljastog oblika sa travnatim krovom, koja će u potpunosti oslikavati graditeljski manir neolitskog čoveka.

- Neolitska kultura bi mogla da bude brend, ne samo Starčeva nego i Pančeva. Zato me i raduje što možemo da prikažemo ono što je uvod u nešto što će biti naši napori u narednim godinama - da se napravi naučno-istraživački centar, odnosno arheološko-turistički park, posvećen neolitskoj kulturi na ovom prostoru, rekao je Petar Andrejić iz MZ Starčevo.

- Neophodna su sredstva da bi se sve razvilo kako treba, ali kada bude završeno, sigurno će biti značajan turistički potencijal Pančeva. Decenijama, vekovima, stoji netaknuto, a ovo je pokušaj da se napravi pomak, rekao je Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančeva.

Koliki značaj ovaj projekat ima za Pančevo, pokazuje i to što je uvršten u Strategiju razvoja Grada od 2014. do 2020. godine, kazala je Jelena Batinić, član Gradskog veća zadužena za privredu.

- U odeljku razvoja kulture detektovali smo da je potrebno da u narednom periodu razmislimo i izgradimo turistički lokalitet na koji će rado doći ne samo Pančevci već i strani turisti, rekla je Jelena Batinić.