Tue04162024

Azurirano01:23:02 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator Ako još niste odlučili...

Ako još niste odlučili...

  • PDF

Marko Ivošević, master-inženjer pejzažne arhitekture, Šumarski fakultet

Zbog čega si upisao ovaj fakultet?
- Na Šumarskom fakultetu postoje četiri odseka - šumarstvo, ekološki inženjering, pejzažna arhitektura i projektovanje nameštaja. Konkretno za pejzažnu arhitekturu sam se opredelio, jer je to spoj tehnike, prirodnih nauka i umetnosti.

Opiši nam ukratko kako tvoj fakultet izgleda, i kakvi su uslovi?
- Fakultet se nalazi na Banovom brdu u Beogradu, i dobro je povezan sa ostatkom grada. U okviru fakulteta nalazi se računarski centar, brojne laboratorije, prilično opremljene učionice i sale. Fakultet je vrlo prostran. U okviru okućnice nalazi se arboretum - najveća zbirka drvenastih vrsta u Srbiji, staklenik i ogledna polja. Fakultet ima i svoje nastavne baze na Goču i kod Majdanpeka.

Koji su uslovi upisa?
- Pored standardne procedure za upis na fakultet, prijemni ispit za pejzažnu arhitekturu sastoji se iz testa biologije, crtanja i testa sklonosti ka pejzažnoj arhitekturi. Za ostale smerove polažu se druge kombinacije testova.

Koja radna mesta su na raspolaganju, nakon završetka studija?
- Za oblast pejzažna arhitektura, postoji mogućnost zapošljavanja u projektnim biroima, urbanističkim zavodima, zelenilu, različitim sektorima vezanim za ruralni razvoj ili ekologiju. Takođe, često je i kasnije opredeljenje za proizvodnju ukrasnog bilja. Ukoliko se upišu specijalističke ili master studije sve ove oblasti se mogu još proširiti na druge profile.

Zbog čega bi svoj fakultet preporučio budućim starčevačkim studentima?
- Šumarski fakultet ima četiri potpuno različita odseka. Zajedničko za sve njih je to da obuhvataju različita multidisciplinarna znanja u oblasti biotehnike. Ukoliko ste svestrani, ovo je jedan od retkih fakulteta koji obuhvata oblasti od genetike i biljaka, preko dizajna i ekologije do planiranja i upravljanja predelom.