Sat04272024

Azurirano01:23:02 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO IZVIĐAŠTVO: Bivak u Ivanovu

IZVIĐAŠTVO: Bivak u Ivanovu

  • PDF

Odloženi bivak u Ivanovu ipak je realizovan polovinom juna meseca. Zbog nedostatka opreme i nestabilnog vremena organizovano je spavanje u prostorijama ivanovačke osnovne škole .

Dvadesetak poletaraca je svoju prvu višednevnu akciju započelo na autobuskom stajalištu na okretnici, sa koga su pešice krenuli ka omoljačkom etno-muzeju. Prvi deo marša je protekao uz po koju kap kiše i idealnoj temperaturi. Nakon razgledanja čuvarnice nasipa u Omoljici u sklopu koje se nalazi etno-muzej došlo je manjeg pogoršanja vremenskih uslova zbog kiše koja je počela da pada. Plan organizatora je bio da se dalje krene prevozom ali su deca insistirala i želela da ipak pešice stignu u Ivanovo. Pošto je i kiša oslabila grupa poletaraca je krenula dalje. Po dolasku u kamp (školu) nakon pređenih devet kilometara, čekao ih je topao čaj i presvlačenje a odmah zatim i ručak. Sat dva nakon napornog marša deca su, začudo, opet bila spremna za igru i sticanje novih znanja.

Osnovna škola “Moše Pijade“ u Ivanovu je izuzetno lepa i uređena ali nažalost ima malo učenika. Od zabavišta do osmog razreda ima sedamdesetak đaka. Od dve učionice su napravljene spavaone (muška i ženska). Do večere su skauti upoznali širi centar Ivanova. Nakon večere stigli su izviđači-tamburaši sa gitarom pa je veče prošlo u pesmi i igri. Dečaci su rano zaspali dok su devojčice dugo šaputale u svojoj sobi.

U nedelju pre podne mladi izviđači su prvo posetili seosku crkvu u kojoj su čuli zvuke neobičnog muzičkog instrumenta, orgulja a zatim i Mesnu zajednicu Ivanovo, ušćee Nadele u Dunav kao i zimovnik plovila na Dunavcu. Predsednik Skupštine MZ Ivanovo, Joška Duduj obišao je goste iz Starčeva i ispričao im kako funkcioniše ova multietnička sredina u kojoj postoje tri službena jezika. Pored srpskog u upotrebi su još mađarski i palćanski (varijanta bugarskog).

Posle “čuvenog“ izviđačkog pasulja, koji je u slast pojeden, izviđači su se spremali za povratak u Starčevo. Škola je uredno počišćena, oribana i vraćena školskom domaru isto onako kako je i zatečena i pored toga što je škola završena a do septembra ima još mnogo vremena. Deo programa drugog leta za poletarce i pčelice iz oblasti “Upoznaj svoju okolinu“, uspešno je savladan.