Mon02262024

Azurirano12:51:54 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO OBELEŽEN USKRS U STARČEVU

OBELEŽEN USKRS U STARČEVU

  • PDF

Hristos vaskrse!
Ove godine Uskrs pada na isti dan i u Srpskoj pravoslavnoj i u Rimokatoličkoj crkvi. Uskrs je svečano obeležen u nedelju 20. aprila u oba starčevačka hrama.

Pripreme za uskršnje praznike u SPC počele su sa Lazarevom subotom to jest - Vrbicom. Kako je to već tradicija, u popodnevnim satima, na Vrbicu, hram Sv. Pantelejmona bio je pun prelepo odevene dece koja su u pratnji starijih došla na proslavu. Na Cveti, u večernjim satima u našem hramu devet sveštenika je služilo svetu tajnu jeleoosvećenja. To je molitva za zdravlje koju služi najmanje sedam sveštenika. Na Veliki četvrtak i Veliki petak, bila je uobičajena poseta za bogosluženja. Na Vaskršnjem jutrenju hram je bio prepun, a što je za pohvalu - najviše je bilo mladih. Na Vaskršnjoj liturgiji pročitana je poslanica patrijarha Irineja, a posle liturgije podeljena su farbana jaja.

Proslavom Cvetnice u nedelju, 13. aprila, svečanom svetom misom sa blagoslovom vrbovih grančica u crkvi Svetog Mauricija započeo je Veliki tjedan, Nedelja Muke Gospodnje, te priprema za najveći hrišćanski praznik, Uskrs.
Misom Večere Gospodnje na Veliki četvrtak u 17 sati započelo je Sveto trodnevlje.
Obredi Velikog petka koji se sastoje u dubokom pokajničkom bogosluženju u tišini, bez pesme i uz klepetaljke umesto crkvenih zvona, nagovestili su početak Vazmenog bdenja. Nakon sveopšte molitve vernika na Veliki petak nizali su se dirljivi činovi, otkrivanje i ljubljenje krsta, blagovanje Tela Isusovog, otvaranje Isusovog groba i tužne pesme koje govore o njegovom svetom mučeništvu. Na Veliku subotu, u 17 sati, blagoslovom vatre kojom je zapaljena ovogodišnja Uskrsna sveća počelo je Vazmeno bdenje - uvod u proslavu Uskrsnuća Hristovog. Na dan Uskrsa, u nedelju 20. aprila u 11 sati, svetu misu je služio vlč. Đula Poša u prisustvu velikog broja vernika, a uskrsno slavlje je završeno u ponedeljak, nakon svete mise gde su se u župskom domu zajedno sa župnikom okupili članovi crkvenog odbora i vernici na zajedničkoj svečanoj trpezi.