Wed04242024

Azurirano09:21:02 PM GMT

Back KULTURA KULTURA Neolit po drugi put među Starčevcima

Neolit po drugi put među Starčevcima

  • PDF

Ovoga proleća započinju radovi na izgradnji neolitskog sela u Starčevu. To je šansa za formiranje kulturno-turističke ponude u kojoj su svi dobrodošli.

Da za negovanje neolitske Starčevačke kulture dolaze bolji dani, pokazali su rezultati javne nabavke za izradu projekta neolitskih nastambi i gradnju objekata neolitskog naselja na obodu našeg mesta. Skupština AP Vojvodine podržala je inicijativu lokalne samouprave i projektu Arheološko-turističkog parka “Neolitsko Starčevo“ dodelila sredstva u iznosu od 420.000 dinara. Planirano je da se u skladu sa projektom celog parka, na lokaciji uz nalazište Starčevo-Grad, podigne grupacija od pet stambenih objekata i tora za ovce, koji bi bili dati na koriššćenje Udruženju stočara “Crno jagnje“.

Namere svih uključenih u projekat je da se dodeljena sredstva iskoriste što racionalnije i stvore što bolji uslovi za dalje razvijanje ideje o Starčevačkoj kulturi kao šansi za privredni razvoj Starčeva. Stoga MZ Starčevo i Udruženje “Neolitsko Starčevo“ pozivaju zainteresovane volontere da se uključe u akciju izgradnje ovog nadasve interesantnog kulturno-turističkog sadržaja. Autor projekta neolitskih kuća je prof. dr. Nenad Tasić, a nosilac posla Studio “Duart“ iz Pančeva.