Fri04192024

Azurirano04:03:57 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU dr Slobodan Ovuka, DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA PANČEVO

dr Slobodan Ovuka, DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA PANČEVO

  • PDF

Imate dobar kadar u ambulanti
- Želim posebno da istaknem da je u Starčevu zaposlen jedan izuzetno dobar kadar koji može da odgovori svim potrebama stanovnika Starčeva na primarnom nivou

Otkako ste imenovani na mesto direktora Doma zdravlja obišli ste svih 25 zdravstvenih objekata koji su sada u Vašoj nadležnosti. U kakvom su stanju tada bilii da li ste zadovoljni kako izgledaju godinu i po dana kasnije?
- U momentu imenovanja na mesto direktora Doma zdravlja zatekao sam poprilično zapuštene objekte i u gradu i u selima. Tada je prokišnjavalo 11 objekata od postojećih petnaest. Ozbiljno smo to shvatili i krenuli u otklanjanje postojećih nedostataka kojih je bilo mnogo. Radili smo u Jabuci, Kačarevu, Dolovu, Starčevu, Omoljici, Banatskom Brestovcu, Banatskom Novom Selu, maltene sve ambulante smo adaptirali u mogućnostima koje smo imali. Uspeli smo da u avgustu prošle godine stavimo u punu funkciju objekat u Ivanovu koji je bio izgrađen pre mog dolaska na ovo mesto, ali gde su ostale sporne neke stvari oko hidranta i projekta. Mislim da smo za kratak period uradili dosta po pitanju sanacije ambulanti u neseljnim mestima. Ono što je ostalo kao najveći nedostatak je ambulanta u Dolovu oko koje smo prilično potrošili vremena a nismo mnogo uradili što zbog administrativnih teškoća oko vlasništva na toj parceli i vlasništva nad postojećom ambulantom koja nije uknjižena.

Šta je obeležilo 2013. godinu u radu Doma zdravlja?
- Obeležili su je vrlo intenzivni radovi baš zbog tog zapuštenog stanja. Imali smo blagonaklonost gradskih vlasti da su nam ispunili one najurgentnije stvari. Svakako da ima tu još mnogo toga da se radi, nismo završili posao, međutim s obzirom na postojeće mogućnosti gradskog budžeta, zadovoljan sam i ovom 2014. godinom i nastavićemo sa tim trendom. Što se tiče rada seoskih ambulanti, ono što je možda najznačajniji i najveći doprinos Doma zdravlja, jeste uvođenje ginekologa i pedijatra u naseljenim mestima. To je najveći korak u strukovnom smislu, jer smatram da su žene na selu nekako diskriminisane u mogućnosti dolaska ginekologu zbog postojećih okolnosti života i rada na selu. Na žalost, imali smo najveći broj slučajeva u poslednje dve decenije koliko sam radio u Bolnici, da su uglavnom to bili zapušteni slučajevi ginekoloških kancera i to baš kod žena iz seoskih sredina. U dogovoru sa gradskim vlastima uspeli smo da obezbedimo budžet za finansiranje tog programa za 2013. i 2014. godinu. Evo na primer u Starčevu je pregledano nekih 700 stotina žena, otkriven je jedan karcinom u začetku tako da očekujemo potpuno izlečenje, nekoliko suspektnih nalaza papa nikolau je obrađeno. Ono što je cilj svih nas je - bolje sprečiti nego lečiti, da podignemo tu prevenciju i smatram to svojim ličnim doprinosom u smislu organizacije Službe da smo to pokrenuli. Svako selo ima pedijatra. Ginekolozi idu u četiri najveća naselja, u planu je i Dolovo ukoliko bude sredstava da uvedemo barem dvaputa mesečno. Sve standarde koje imamo u zdravstvenom smislu u preventivnom radu, sve ono što imaju gradska deca imaju i seoska.

Na samom kraju 2013. godine Dom zdravlja je dobio i akreditaciju i to na tri godine. Koje su koristi zdravstvenih stanica u gradu i selima, a posebno pacijenata od dobijene akreditacije?
- Efekti ove akreditacije će se tek uočiti u narednom periodu. Podigli smo nivo higijene na jedan zavidan nivo. Podigli smo i nivo bezbednosti pacijenata i zaposlenih na zavidan nivo, kao i nivo lečenja pacijenata vođenjem medicinske dokumentacije, formirane su komisije za unutrašnji nadzor. Sve ono što smo do sad radili, ili možda i nismo, sada smo vrlo obavezni jer akreditacija je stalan proces. To nije završna ocena, već ocena koja se mora stalno dokazivati. Kao što je u sportu nekad lakše osvojiti zlatnu medalju nego je zadržati, mi ćemo se truditi, to je imperativ svih zaposlenih ali i zakonska obaveza da i ubuduće radimo na maksimalnom podizanju poverenja u odnosu lekar -pacijent, da se maksimalno izađe u susret potrebama pacijenta za jednim adekvatnim, kvalitetnim, dobrim lečenjem. U samoj akreditaciji je recimo jedno poglavlje zašita životne sredine jedno od temeljnih i mi smo tu uradili veoma velike pomake u nekim stvarima o kojima do sada nismo ni razmišljali ili nismo trebali. Svakako će akreditacija unaprediti rad zdravstvene službe Doma zdravlja uopšte i u gradu i na selima.

U kakvom je stanju, prema Vašem mišljenju, zdravstvena stanica u Starčevu?
- Zdravstvena ambulanta u Starčevu je u pristojnom stanju, ima izuzetno dobar kadar. Želim posebno da istaknem da je u Starčevu zaposlen jedan izuzetno dobar kadar koji može da odgovori svim potrebama stanovnika Starčeva na primarnom nivou. Tamo je organizovan dolazak i ginekologa i pedijatra po jednom nedeljno. U Starčevu je trenutno veći problem sa elektro-energetskim sistemom, pošto je grejanje na struju. Trebalo je da se izgradi nova trafo stanica, a nije. Bilo je više teškoća, na primer, da padne kompjuterski sistem zbog nestanka struje. Ipak, povećana je snaga napajanja, uvedene su i još neke inovacije oko grejanja, pa mislim da će ove godine biti kvalitetnije grejanje nego što je bilo prošle.

I sama činjenica da ove godine još nismo imali pad sistema, zahvaljujući doduše i toploj zimi, ali i tim inovacijama pokazuje da može da se radi u pristojnijim uslovima, do izgradnje te nove trafo stanice. Lično, radom ambulante u Starčevu sam jako zadovoljan.

Gornji sprat zdravstvene stanice u Starčevu je još uvek nefunkcionalan. Kakva je situacija? Hoće li biti nekog nekog proširenja, uređenja, opremanja?
- Ove godine neće biti zbog postojećih okolnosti. Jednostavno, ne možemo da idemo u takvu vrstu investicije i opreme. Možda su neke stvari bile predimenzionirane u startu. Ako bi bilo nekih boljih prilika u nekim narednim godinama, sa proširenjem još nekih specijalističkih službi, išli bismo sigurno na uređenje tog prostora, ali za ovu godinu to nije realno očekivati. Koliko je izvodljivo da ginekolog i pedijatar budu trajno zaposleni u starčevačkoj zdravstvenoj stanici? - Za sad nije izvodljivo zato što su norme koje propisuje Ministarstvo zdravlja, odnosno plan kadrova i mreže zdravstvenih ustanova, vrlo restriktivni u čitavoj Srbiji. Starčevo, s obzirom na broj stanovnika, ne može očekivati u postojećim zakonskim okvirima da ima zaposlenog ijednog specijalistu, pa tako ni ginekologa ni pedijatra.

Pomenuli ste neke od dosadašnjih rezultata pedijatra i ginekologa po selima. Hoće li se nešto po tom pitanju menjati ove 2014. godine i u kojoj meri?
- Neće. Planirali smo da to ostane na istom nivou, da ginekolog i pedijatar odlaze i dalje u sela po jednom nedeljno. Za sad je to sasvim dovoljno i jako dobro funkcioniše. Pedijatri su postigli puni obuhvat sve dece koja su tu, tako da za sad nemamo ni sredstava, ali mislimo da nema realno ni potrebe da se uvodi više od jednom nedeljno. I iz analiza koje smo radili po broju pregleda i ginekologa i pedijatara za Starčevo, mislim da bi sve više od toga bilo i nerealno. Na primer, za period od februara kada smo počeli sa ovim programom, pa do kraja 2013. godine, obavljeno je 587 pregleda dece i nekih 700 pregleda žena. Očigledno, to je ono što je dovoljno za neke naše pokazatelje.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim izdvajanjima, i sumom koja je ovogodišnjim budžetom izdvojena za Dom zdravlja?
- Na žalost, ove godine se ne možemo pohvaliti tako dobrim rezultatima kao prethodne godine. Lani smo zaista imali jedan izuzetan odnos sa gradskim vlastima i bila su bolja vremena. U toku godine je došlo do tih izmena poreskih, ekoloških taksi i ne znam čega sve ne, pa je smanjen značajno i budžet Grada Pančeva. Opet kažem i u postojećem budžetu za ovu godinu, mi smo ipak dobro prošli. Moglo je tu možda biti još malo nekog boljitka, ali generalno gledano, s obzirom na najave i realnu situaciju za ovu godinu, ono što je najvažnije uspećemo da uradimo. Ostaje da se nadamo da će 2015. godine možda biti neki stimulativni budžet kao što je to bilo 2013. godine.

Koji su to planovi koje je realno sprovesti do kraja 2014. godine sa novcem koji vam je budžetom grada dodeljen?
- Po pitanju seoskih ambulanti realno je očekivati završetak radova u ambulanti u Brestovcu, to je 7 i po miliona dinara koji su faktički preneti iz prethodne godine i pet i po od ove godine. Zatim sanacija grejanja u Kačarevu u vrednosti od nekih milion i po dinara, adaptacija krova u Omoljici u vrednosti od dva i po miliona dinara i održavanje ovog projekta ginekolog i pedijatar po selima sa mogućnošću proširenja ginekološke zaštite u Dolovu. To je ono što je realno za ovu godinu. I ostaje rešenje problema ambulante u Dolovu.