Fri04192024

Azurirano04:03:57 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator IZVIĐAŠTVO: Memorijal ”Ivica Pranjić”

IZVIĐAŠTVO: Memorijal ”Ivica Pranjić”

  • PDF

Pre desetak godina starčevački skauti počeli su da organizuju ovaj memorijal posvećen jednom od najboljih izviđača nekadašnjeg Odreda “Jovan Veselinov - Žarko“ iz Starčeva. U nedelju 29. decembra, dan uoči njegove tragične pogibije grupa starijih brđana i brđanki, njegovih kolega sa nekadašnjeg vodnog tečaja koji su pohađali kod glavnog izviđačkog “krivca“, profesora Budimira Zečevića, položila je venac na njegov grob. NJegova porodica, veoma ponosna što ime njihovog Ivice i dalje živi u srcima onih koji su ga voleli, velikodušno su pomogli ovu akciju tako što su za sve mališane obezbedili sokove i slatkiše. Takmičari su se nepuna tri meseca pripremali za ovo odredsko takmičenje na kome su mogli pokazati svoje znanje iz izviđačkih oblasti prvog leta, leta vrapca.

Pre početka takmičenja starešina Odreda Predrag Stanković je u nekoliko reči objasnio istorijat ovog takmičenja. Pet ekipa: “Pčelice“, “Najlepše željice“, “Frajle“, “Strelci“ i “Mačkice“ su se nadmetali u isto toliko takmičarskih disciplina. Prva disciplina je bila kviz znanja iz izviđačkih oblasti. Ova disciplina je pokazala izuzetno dobro znanje svih učesnika jer je bilo samo par netačnih odgovora. U drugoj disciplini “čvorologiji“ bitna je bila brzina i spretnost. Treća disciplina “pantomima“, jedna od najsimpatičnijih pokazala je intuiciju i snalažljivost, kako u pokazivanju tako i u otkrivanju izviđačkih pojmova. U četvrtoj disciplini “origami“ poletarci i pčelice su pokazali znanje u staroj japanskoj veštini pravljenja figura od papira. Poslednja takmičarska disciplina “tragom lisice“ je pokazala sposobnost orijentacije u prostoru uz pomoć izviđačkih znakova. Nakon dva časa takmičenja žiri je proglasio pobednike ovog takmičenja iako su svi bili veoma dobri i odlučivale su nijanse. Prvo mesto sa osvojenih 113 bodova su zauzeli “Strelci“, za samo dva poena više od drugoplasiranih “Frajli“, dok su treće mesto sa 98 poena osvojile “Najlepše željice“. Treba dodati da su “Pčelice“ i “Mačkice“ u prvoj disciplini bile nepogrešive i jedine osvojile sve bodove u toj igri ali u samom finišu nisu imale dovoljno sreće. Pošto su sve nagrade bile u vidu slatkiša prvoplasirani poletarci su svoju nagradu poklonili poslednjeplasiranim pčelicama. To je bilo izuzetno lep gest koji je propraćen velikim aplauzom. Nakon takmičenja uz muziku za đuskanje, grickalice i slatkiše poletarci i pčelice su proslavljali predstojeće novogodišnje praznike do večernjih časova. Starešina ove akcije je bio Željko Petrović dok je načelnica bila Jelena Belča, kojoj su pomagale predvodnice Lara Tomić i Emilija Stefanović.

Izviđači pevaju
Odred izviđača “Nadel“ je na tradicionalnom takmičenju “Izviđači pevaju“ na Svetosavskim susretima u dvorani “Šumice“ u Beogradu, u organizaciji Odreda izviđača “Sveti Sava“, postigao fantastičnu pobedu. Starčevci su nastupali u dve konkurencije: najmlađi izviđači (poletarci i pčelice) i mlađi brđani i brđanke i u obe konkurencije osvojili prvo mesto. Pored toga su osvojili i nagradu kao najbrojnija ekipa. Predsednik žirija je bio poznati niški muzičar Nenad Milosavljević - Neša “Galija“. Treba dodati da su dva starčevačka skauta, Daca i Mirko, učestvovala u radu komisije za dodelu veštarstva “muzičar“ i da su starčevački muzičari svirali u revijalnom delu takmičenja.