Fri04192024

Azurirano04:03:57 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO RADOVI NA STAROM ZABAVIŠTU

RADOVI NA STAROM ZABAVIŠTU

  • PDF

Starčevo dobija muzej?
Najsvežija saradnja Mesne zajednice, Doma kulture i Osnovne škole rezultiraće otvaranjem muzeja u našem mestu. Kako je još ranije dogovoreno, nakon otvaranja novog zabavišta i vrtića, Osnovna škola će stare objekte na Trgu neolita ustupiti na korišćenje društvenoj zajednici. Prvobitno je namera Mesne zajednice bila da se u ovim prostorijama nalazi sedište nove gradske opštine, ali pošto nastojanja da Starčevo dobije ovaj status još uvek nisu rezultirala, prešlo se na “rezervnu“ varijantu - otvaranje muzeja.

Muzej treba da ima tri postavke. Prva bi se odnosila na period neolitske kulture, a moguće je da bi se ovde izložili artefakti koji se sada nalaze u pančevačkom muzeju. Drugi deo predstavljao bi zavičajnu sobu, odnosno izgled Starčevačke kuće iz perioda naseljavanja u 18. veku pa na dalje. Treći deo odnosio bi se na zamišljenu budućnost Starčeva, odnosno Starčevo u futuru.

Krajem prošle godine gradska većnica za kulturu Jasmina Večanski odobrila je sredstva od 400.000 dinara za izvlačenje vlage iz ovih objekata, kao prvi korak uređenja prostora budućeg muzeja. Posao je već završen i sada treba sačekati nekoliko meseci da se zidovi prosuše. Nakon toga, nastaviće se sa radovima.