Sat07202024

Azurirano04:03:57 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO Projekat muzeja neolita stigao u Starčevo

Projekat muzeja neolita stigao u Starčevo

  • PDF

Starčevo je upisano u istorijske karte sveta po znamenitoj neolitskoj kulturnoj grupi - Starčevačkoj kulturi. Da se stranice istorije ispisuju svakog dana potvrdio je naizgled skromni događaj u prostorijama naše mesne zajednice. U petak, 24. januara 2014. godine, posle višegodišnjeg rada, mesnoj upravi Starčeva predati su ukoričeni projekti Arheološko-turističkog parka “Neolitsko Starčevo“.

Predstavnik projektantske kuće “Portal“ iz Pančeva Dragan Kolar, u pratnji autora Miodraga Mladenovića, predao je mesnim vlastima zamašni projekat budućeg kompleksa.

Projekat muzeja neolita u Starčevu predstavlja sam vrh mog stvaralaštva - izjavio je za “Starčevačke novine“ projektant konstruktivnog sistema, dipl.inž. građevine Dragan Kolar. U svojoj dugogodišnjoj inženjerskoj praksi prvi put sam se susreo sa građevinom koja je i objekat i skulptura u isto vreme. Složen konstruktivni sklop bio je izazov i za najsavremenije programe za statičke proračune, ali stručni tim “Portala“ je ceo posao ipak priveo svome kraju. Kao projektant konstrukcije, a i otac mladog inženjera Srđana koji stupa mojim inženjerskim stazama, mogu reći da mi je bila čast da svoje znanje ugradim u ovaj projekat koji će biti ponos naše zemlje.

Autor arhitektonskog koncepta Miodrag Mladenović nije krio svoje zadovoljstvo.
- Ova hrpa svezaka, uvezanih planova i proračuna kraj je našeg puta na izradi tehničke dokumentacije budućeg muzeja u Starčevu. Moj san o ovoj čudesnoj građevini je zapisan, a sada treba sve da uradimo kako bi bio i materijalizovan, stvarno i izgrađen. Zgrada muzeja planirana je kao centralno mesto arheološko-turističkog parka veličine 39ha. Površina objekta je 3.000m2, a zgrada muzeja predstavlja omaž neolitskim graditeljima: objekat će biti poluukopan, sa travnatim krovom i kosim stubovima, dakle građen sa poštovanjem neolitskog graditeljskog postupka. Da bi projektna dokumentacija bila kompletna, potrebno je obezbediti završetak planske dokumentacije, na čemu se intenzivno radi u ovom trenutku.

Obiman projekat uvezan u desetine svezaka prosto je zatrpao sto velike sale MZ Starčevo. Da ovaj projekat neće biti samo mrtvo slovo na papiru, potvrdio nam je i Petar Andrejić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

- Život u Starčevu možemo učiniti boljim samo smislenim projektima. Skupština Vojvodine i Grad Pančevo prepoznali su potencijale naše sredine i finansijski nam pomogli u izradi ovog projekta. To je prvi korak na našem putu da Starčevo učinimo ravnopravnim činiocem savremenog sveta. Sledeća 2015. godina je godina u kojoj se za našu zemlju otvaraju fondovi Dunavske strategije, fondovi čija su sredstva namenjena za realizaciju baš ovakvih projekata. To je naša nesumnjiva šansa i u utakmici koja će uskoro početi, mi moramo imati vodeću poziciju. Sama činjenica da stručnjaci ovaj projekat procenjuju kao projekat koji nadrasta i nacionalni značaj, govori u prilog tome da su naša očekivanja više nego realna.