Thu04182024

Azurirano08:29:34 PM GMT

NOVOGODIŠNJE IZJAVE

  • PDF

Aca Dimitrić, predsednik Skupštine MZ Starčevo:
- Evo, na izmaku je i ova 2013. godina. Nakon posete državnog revizora Pančevu i njegovog izveštaja, došlo je do toga da mesne zajednice nemaju prava da rade kao do sada. Napominjem da je Starčevo bilo predvodnik i dva koplja ispred ostalih mesnih zajednica, a mogu reći da smo se veoma dobro kotirali i u odnosu na na srbijanske mesne zajednice. Podsetiću na samo deo tih aktivnosti, a smatram i naših obaveza na koje smo navikli naše meštane. Finansirali smo sve naše sportske klubove i pojedince koji su u rangovima koji su za poštovanje, podržavali i finansijsko pomogali udruženja građana (pčelari, lovci, penzioneri, vatrogasci, golubari, izviđači...), kulturne događaje, rok koncert i festival tamburaša, Gašine akorde, a koji su sve događaji na međunarodnom nivou, ulagali smo u investicije u našem mestu i to one koje su za dobrobit našeg mesta.

Posebna priča je i to što će se naše JKP “Starčevac“ stopiti u novo preduzeće, gde će biti svi JKP-ovi iz ostalih naseljenih mesta. Ne znam kako će to funkcionisati, ali da će se ponoviti slučaj kao prošle zime, kada je po nalogu kriznog štaba mesne zajednie, JKP “Starčevac“, zaista za pohvalu, velikim zalaganjem, očistilo veliki sneg sa svih saobraćajnica i da je Starčevo sledećeg jutra bilo prohodno, za razliku od drugih naseljenih mesta i pola grada Pančeva, nisam siguran.

Pred prošlogodišnje izbore svim strankama su bila puna usta o decentralizaciji, ali posle svega vidimo šta se dešava - totalna centralizacija. Moram da naglasim da se možda vidi i to neko svetlo na kraju tunela. Na našu inicijativu sazvan je sastanak predstavnika svih naseljenih mesta i to u Starčevu, gde su doneti određeni zaključci kako bi se pokrenula inicijativa o formiranju gradskih opština, kako bi se bar iole vratila ovlašćenja koje su imale mesne zajednice. Održan je i sastanak sa gradonačelnikom Radanovim koji se složio da se oforme tela za realizaciju toga i nadam se da će se to uraditi do sledećih izbora.

Ali nismo sedeli skrštenih ruku i za sledeću 2014. godinu planirali smo određene aktivnosti koje ne zavise samo od nas, nego smo upućeni na Grad kao i “Direkciju“. Top je: asfaltiranje Ritske uluce, opremanje radno-poslovnih zona (koje bi verovatno zapošljavale dosta Starčevaca), održavanje i popravka asfalta u ulicama, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju fiskulturne sale u školi, rešavanje problema zemljišta za izgradnju arheološkog- turističkog parka “Neolitsko Starčevo“, izgradnja biciklističke staze, izgradnja parkinga ispred pravoslavnog groblja, rekonstrukcija Trga neolita odnosno druge faze radova - natkrivanje zelene pijace, završetak parkinga ispred stadiona, izgradnja kapele na rimokatoličkom groblju i izrada projektne dokumentacije za kružni tok na uglu ulica Pančevački put i Partizanske ulice... To su naši planovi, pokušaćemo da što više od toga ostvarimo.

Jedna od najvećih briga je završetak fekalne kanalizacije. Posle zaista mnogo peripetija oko trafo stanice, najzad je postignut dogovor i stubna trafostanica se ovih dana montira. U toku su radovi na montaži opreme koja je stigla, javna nabavka za prelaz cevovoda preko dunavskog nasipa i ulaz u Dunav je završena, izabran je izvođač, radove nadzire “Direkcija za izgradnju i uređenje grada“, a radovi će zavisiti od vremenskih uslova i nivoa Dunava. Ovih dana će započeti radovi na izradi parkinga ispred pravoslavnog hrama. Moram pohvaliti i našu kablovsku televiziju “Fokus net“ na kojoj se emituje i eksperimentalni starčevački tv program.

Nadam se da će naredna 2014. godina biti bolja vama i vašoj porodici, možda poslovno uspešnija, sa radostima u porodici koja je ipak osnova svega, i želim vam da u stvarnom, lepom i nesputanom ni od čega, provedete lepe božićne i novogodišnje praznike.

Jova Bajer, potpredsednik Skupštine MZ Starčevo i odbornik u Skupštini Grada Pančeva:
- Prošla godina je bila izuzetno teška, ali i uspešna kako za MZ Starčevo tako i za sve Starčevce Mnogo toga se ipak uradilo na zadovoljstvo svih nas. Iskreno se nadam da ćemo i u idućoj godini uspeti bar koliko i u ovoj ako ne i više.
Srećne predstojeće praznike želim svim stanovnicima Starčeva.

Suzana Arsovska, član Skupštine MZ Starčevo:
- Na izmaku smo 2013. kada se svode računi, ispravljaju greške, opraštaju pogreške, ispraćaju stari dani, dočekuju lepši i uspešniji, šalju želje, ispunjavaju želje, daju obećanja.

I ova godina je bila radna i uspešna i pored teškoća zbog smanjenja budžeta. Smanjenje budžeta nije u velikoj meri uticalo na naš timski rad. Uspeli smo da privedemo kraju neke projekte. Shvatili smo da jedino timskim radom možemo da rešavamo probleme naših meštana i takvim radom smo uspeli u tome. Prevazišli smo političke barijere i radili smo složno. Sve odluke smo donosili gotovo jednoglasno zarad boljeg života naših Starčevaca. Raduje me što je naš društveno-kulturni život na zavidnom nivou kao i uvek. Sportisti su nastavili da nižu zavidne rezultate i oni su ponos našeg Starčeva. Posebno me raduje što smo ove godine uz pomoć gradskog većnika za zdravlje dobili dečijeg lekara i ginekologa, što nam je i te kako bilo potrebno.

Predstoji nam još jedna teška godina zbog celokupno teške ekonomske situacije u zemlji. Nadam se i verujem da ćemo i u godini koja dolazi raditi sa još većim entuzijazmom, jer svima nama na prvom mestu je bolji život naših Starčevaca, jer smo upravo od njih dobili poverenje koje ne smemo izneveriti. Kao član Skupštine MZ, obećavam da ću dati sve od sebe u budućem radu iste. Svim stanovnicima Starčeva želim uspešne i srećne novogodišnje i božićne praznike.

Brankica Dragojerac, član Skupštine MZ Starčevo:
- Zbog teške finansijske situacije u zemlji i u svetu nismo bili u mogućnosti da ostvarimo sve što smo zamislili, ali smo ipak uspeli da ostanemo da stojimo čvrsto na zemlji. To nam daje snage da u narednoj godini budemo još jači i još bolji. Trudićemo se da ispunimo valjano sve zadatke i obaveze koji nam se zadaju. Kao član Skupštine MZ Starčevo, a i u svoje lično ime, svim Starčevcima želim od srca srećne sve predstojeće praznike.

Paja Orešković, Društvo pčelara “Starčevo“:
- Početkak 2013. godine za pčelare našeg društva i nije bilo baš mnogo uspešan. Naime zbog pojave meda takozvanog medljikovca, koji je dobar za ljudsku ishranu, ali je poguban za zimovanje pčela, došlo je do velikih gubitaka pčelinjih zajednica. No vremenom su pčelari sanirali te gubitke, pa su oni koji su jake pčelinje zajednice, njihove pčele su nam donele određene količine meda kako bagremovog tako i druge vrste. Pošto se pčelarska sezona završava krajem jula, a to se uklapa sa našom mesnom slavom Ognjena Marija, pa mi, starčevački pčelari, u želji da uveličamo to slavlje, organzujemo sada već tradicionalnu izložbu pod nazivom “Izložba pčelinjih proizvoda i opreme za pčelarstvo“, sa tim što smo ove godine proširili taj događaj pa smo pozvali društva pčelara iz južnog Banata, ne na savetovanje kako to vole drugi da naglase, već jednostavno na druženje južnobanatskih pčelara, i mogu reći da su se gotovo svi odazvali i bilo to jedno lepo druženje. A rezultat toga je da smo već u septembru bili pozvani da budemo gosti u Zrenjaninu kod Pčelarskog društva “Milivoje Bugarski“ gde su nas lepo primili. No da nije to baš sve lepo kao što izgleda imamo i mi problema, kao što su finansijski problemi, krađa košnica i drugi, no probleme ostavimo za drugu priliku.

A sada idemo u susret velikim događajima kao što su božići, slave, doček Nove godine, pa budimo veseli zbog toga i ja želim u ime svih starčevačkih pčelara svim Starčevcima, svim društvima koja bitišu i našoj lokalnoj zajednici srećnu, berićetnu Novu godinu, puno zdravlja i veselja, što manje nemilih događaja u 2014. godini.

Igor Tomašić, Društvo golubara SRB-461 “Bogojavljanje“:
- Do sada u 2013 godini održali smo 30 redovnih satstanaka i jednu vanrednu skupštinu. Što se tiče takmičarskog dela, mogu da izjavim da je ova godina bila najuspešnija do sada: postignuto je 37 rezultata i to 19 u višim savezima i 18 u okviru kluba. Ove takmičarske sezone naše društvo je i ekipi pobednik banatskog Okružnog saveza - Juniori. Moram da naglasim da je naš član Rajko Perošević najuspešniji takmičar u B.O.S. sa 92 rejting boda i ove godine imamo pet takmičara koji su u 2013. godini ostvarili kvalifikacije za Balkanski savez u 2014. godini.

Ove 2013. godine je i dvadesetogodišnjica Društva. Tom prolikom želim da se zahvalim članovima koji su u njemu od osnivanja, koji su radili u njemu i doveli ga dotle da je jedan od najuspešnijih udruženja u Savezu.
Za 2014. godinu poželeo bih svim članovima što više druženja, drugarstva i mnogo rezultata.

Rade Radoičić, član Skupštine MZ Starčevo:
- Rad skupštine MZ Starčevo u ovom mandatu odlikuje se izvesnim specifičnostima, koje ovu skupštinu izdvajaju od drugih. Te specifičnosti se ogledaju u tome da se odluke donose jednoglasno, bez obzira na političku pripadnost članova skupštine. To je pokazatelj da se članovi skupštine rukovode isključivo interesima našeg mesta, i da su odluke usmerene u pravcu boljeg i kvalitetnijeg života čitave naše zajednice - Starčeva.

Odlukom viših instanci došlo je do velikih promena. Skupštini MZ Starčevo kao i drugim skupštinama u naseljenim mestima oduzete su ingirencije i nadležnosti u upravljanju resursima koji su direktno vezani za našu zajednicu. Tim postupkom Skupština MZ Starčevo izgubila je mogućnost da samostalno donosi bitne odluke. Kako će se stvari u novonastalim okolnostima odvijati, ostaje nam samo da vidimo. Ono što mogu sa ovog stanovišta da kažem je da će Skupština i pored izuzetno uskog manevarskog prostora koji nam je ostavljen, uložiti svu raspoloživu energiju i sve mehanizme, kako bi naše Starčevo nastavilo da se intezivno razvija, po čemu smo do sada bili prepoznatljivi.
Svim stanovnicima Starčeva želim uspeha i blagostanja u predstojećoj godini.

Kulturno-umetničko društvo “Neolit“:
- Iza nas je jedna uzbudljiva i uspešna godina. Pored promena u Upravi KUD-a i dolaska novog umetničkog rukovodioca Branislava Brace Živkovića i novog korepetitora Pavla Ubovića koji su za ovo kratko vreme svojim umećem i iskustvom već puno pomogli našem društvu, imali smo i veliki broj nastupa.

Jedan od važnijih nastupa je sigurno nastup u kasarni “Stevica Jovanović“ gde smo učestvovali u programu prilikom promocije prve klase podoficira vojske R. Srbije. Takođe smo prvi put organizovali humanitarni koncert “Igrom za Draganu“ na kojem smo prikupljali novčana sredstva za malu Draganu Radanović iz Pančeva. Za nas je jako bitno i to što smo na konkursu dobili sredstva za nabavku nove nošnje za našu koreografiju “Banat“. Ponosni na godinu iza nas i u iščekivanju nove, za nas nadamo se još uspešnije, ogranizovali smo godišnji koncert u Velikoj sali Doma kulture, koji je po svemu drugačiji od ostalih jer smo time želeli da zaokružimo ovu godinu a premijerno smo prikazali našu novu koreografiju “Igre iz Gnjilana“. Svima želimo srećne praznike!

Protojerej Zoran Maletić, Srpska pravoslavna crkvena opština:
- Kako proteklih, tako i ove godine u Starčevu se uvek nešto događa, što je na dobrobit našeg mesta. Božićni i vaskršnji praznici su po tradiciji molitveno i svečano proslavljeni. Već više od godinu dana svakodnevno se služi u 8 sati jutrenje, a u 15:30 večernje bogosluženje. Za hramovnu slavu služio je Svetu Arhijerejsku liturgiju NJegovo Preosveštenstvo Episkop Banatski Gospodin Nikanor. U toku Svete liturgije rukopoložen je u čin đakona Dejan Bojanić iz Beograda, koji je po rukopoloženju u čin jereja postavljen za paroha u Sanadu.

Zbog materijalne situacije ove godine nisu započinjani veći građevinski radovi, regulisana su neka stara dugovanja i urađen u parohijskom domu priključak za kanalizaciju. Priključak i instalaciju u parohijskom domu za kablovsku televiziju finansirala je firma “Fokus net“ koja je i vlasnik kablovske mreže u našem mestu. U toku sledeće budžetske godine Crkveni odbor će prema materijalnim mogućnostima odlučiti šta se može isfinansirati i to će biti prioritet za radove u toku godine.
Svim parohijanima želim srećene božićne praznike uz radostan hrišćanski pozdrav - mir božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Anton Deniger, član Skupštine MZ Starčevo:
- Poštovani građani, o radu starčevačke Skupštine Mesne zajednice ne treba ni pričati mnogo, jer svaki iole zainteresovan građanin zna da su započeti razni projekti kao što su: kapela na katoličkom groblju, pokrivanje i rekonstrukcija pijace, ulica, biciklističke staze, kanalizacione mreže, itd... Razne aktivnosti i organizovanje humanitarnih akcija, kulturna dešavanja, razne izložbe, što likovne, što književne večeri, koncerti... Sve to stavlja naše mesto na visok položaj.

U iščekivanju statusa gradske opštine moramo biti tolerantni i strpljivi jer ćemo onda moći da ostvarimo širi spektar mogućnosti. Stoga vam želim srećne božićne i novogodišnje praznike praznike - i nadajmo se lepšoj budućnosti.

Kolektiv Pošte Starčevo:
- Dragi Starčevci, nadamo se da ste zadovoljni kako smo se ove, uskoro već, prošle 2013. godine družili. Nadamo se da će se u narednoj 2014. godini, dobra saradnja produžiti. Ono čemu se mi nadamo je, da ćemo vas dočekati u novom enterijeru, ako nam renoviranje bude odobreno. Srećnu Novu godinu želimo od srca svim sugrađanima.

Snežana Antonijević, direktor OŠ “Vuk St. Karadžić“:
- I ove godine bez obzira na krizu, u Školi je urađeno dosta toga. Nastavili smo sa zamenom stolarije, sređivali smo toalete pri fiskulturnoj sali, deo krova iznad svlačionica koji je prokišnjavao... Dobili smo na poklon pič teren za fudbal za potrebe dece na stadionu “Borca“. Uspešno je realizovana velika radna akcija krečenja Škole, sređivanje školskog dvorišta i farbanja ograde u kojoj su učestvovali nastavnici, roditelji i učenici. Realizovan je veliki broj raznih aktivnosti dece. I sada pred sam kraj godine dobili smo lepu vest da smo ušli u projekat “Škola bez nasilja“. Nadam se da će naredena godina biti još bolja i uspešnija, što želim i svim sugrađanima.

Marko Ivošević, načelnik Odreda izviđača “Nadel“:
- Godina iza nas za starčevačke izviđače bila je veoma uspešna. Izviđački sastanci i obuka su redovno održavani svake nedelje tokom cele godine, čime se na polju znanja i veština vidno napredovalo. Išli smo na takmičenja, izlete, u posete institucijama i gradovima, učestvovali u raznim izviđačkim i starčevačkim manifestacijama, održali letnji tabor, uredili hodnike Doma kulture, što sve ukupno iznosi oko 100 aktivnih dana. Posebno je važno to što smo se ove godine reorganizovali i podmladili novim članovima, što je odličan osnov da uspešno nastavimo rad. Teškoće smo imali ponajviše na finansijskom planu, zbog veoma smanjenih sredstava, pa se nadamo da se to neće ponoviti i da ćemo naići na veće razumevanje Gradske uprave. Međutim iz tih poteškoća smo se prisetili one važne pouke, a to je da je za napredak potreban složan tim sa zajedničkim ciljem. Podršku u radu smo našli u našoj Mesnoj zajednici, Domu kulture, Školi i građanima koji su na razne načine pomagali rad Odreda.

Sledeća godina za nas počinje odmah posle Nove godine za zimskim programom, i učešćem na takmičenju u Beogradu. Najvažnija aktivnost za nas biće svakako smotra Saveza izviđača Srbije u Beloj Crkvi. Na njoj će se tokom leta naši izviđači pridružiti hiljadama drugih iz svih krajeva Srbije, Evrope i predstavnicima ostalih izviđača iz sveta. Očekuje nas dakle dobro druženje i dosta novih avantura.
Starčevcima želimo da u veseloj atmosferi i sa puno osmeha provedu novogodišnje i božićne praznike, pa onda u istoj atmosferi nastave složno ka novim uspesima.

Miodrag Mladenović, UG “Neolitsko Starčevo“:
- Udruženje “Neolitsko Starčevo“ nada se da će našem mestu u 2014. godini podariti repliku neolitskog naselja. Planirana je izgradnja četiri neolitske zemunice sa trščanim krovom i tora za stoku. Biće to početak rekonstrukcije praistorijske metropole - Starčeva. Izgradnja ovog naselja pomognuta je sredstvima AP Vojvodine i podrškom Grada Pančeva. Naredna godina biće i godina naših napora da lokalna zajednica počne da ubira plodove od svog kulturnog nasleđa. Nova neolitska godina svoj puni zamah imaće na ravnodnevnicu 20. marta, kada ćemo proslaviti pobedu Sunca i početak dužeg dana od noći.
Srećno vam bilo i biće, dragi Starčevci!

Dalibor Adamov, direktor Doma kulture:
- U 2013. godini Dom kulture je uprkos veoma teškoj finansijskoj situaciji ostvario sav planirani program i realizovao predviđene projekte. Kao što već svi znaju, Vidomir Jelesijević je posle 33 godine provedene u starčevačkom Domu kulture otišao u zasluženu penziju. Meni je ostavio težak zadatak - da nastavim sa programskim aktivnostima, a ja se trudim da u kontuitetu održim kulturnu ponudu u Starčevu. S obzirom na novonastalu situaciju, i pored dobre volje Mesne zajednice, veliki finansijski teret oko organizovanja letnjeg programa pao je na Dom kulture. Biblioteka beleži rast broja članova, realizovano je 50-ak programa različitog žanra, od toga 11 izložbi u nadaleko poznatoj galeriji “Boem“, bogat letnji program, festival “Starčevačka tamburica“, nekoliko koncerata klasične muzike u saradnji sa rimokatoličkom crkvom. Počela je sa radom i škola glume u saradnji sa poznatim glumcem Mikicom Petronijevićem, koja će nam, nadam se, u saradnji sa Školom i učiteljicom Vesnom Đorđević iznedriti starčevačko amatersko pozorište u 2014. godini. Gradske vlasti su prepoznale potencijal i izašle u susret naporima Doma kulture i Mesne zajednice da se u narednom periodu Starčevcima i turistima uvrsti u ponudu i muzej neolita, a nakon što je Škola ustupila prostorije starog zabavišta na Trgu neolita Domu kulture za potrebe muzeja. Okrečen je drugi deo Doma kulture akcijom izviđačkog odreda “Nadel“, te su u tom delu prostorije dobili udruženje Ragbi veterana i Košarkaški klub , u iščekivanju totalne sanacije krova očišćen je tavanski prostor i zakrpljene veće rupe, okrečena je Mala sala i stepenišni deo u glavnom delu zgrade, sređena direktorska kancelarija, uvedeni voda i struja u budućoj Umetničkoj prostoriji na drugom spratu, ubačene nove dodatne police u biblioteci, i kupljen zavidan broj knjiga... Prostorije su, odlukom Upravnog odbora krajem godine, dobili i motociklisti reosnovanog MK “Neolit“. Može se zaključiti da je 2013. godina bila veoma uspešna, i nadam se da će Dom kulture u predstojećoj 2014. godini i pored restriktivnih mera programskim i drugim aktivnostima zadovoljiti kulturne potrebe građana Starčeva. Kao član Skupštine MZ Starčevo, znam da će naredna godina biti jako teška zbog opšte centralizacije koja vlada u Srbiji, ali se nadam da će državni vrh pristupiti decentralizaciji, omogućiti nam da sami sagledamo potrebe sugrađana u naseljenom mestu i rešavamo ih i na taj način nas primaći bar za stepenik bliže Evropskoj uniji. Srećne božićne i novogodišnje praznike želim svim Starčevcima!

Miodrag Milinković, predsednik Ragbi veterana “Borca“:
- Ponovo u Starčevu ragbi. Da, tačna je to informacija. Mi, veterani Ragbi kluba, okupili smo se u februaru i održali osnivačku skupštinu, izabrali radno predsedništvo i doneli statut kluba. U maju mesecu registrovali smo klub. Održali smo i ragbi turnir u okviru “Dana druženja“ i napravili jedan od najvećih turnira u Srbiji. Ovim putem se zahvaljujemo svima onima koji su na bilo koji način pomogli oko održavanja turnira i same registracije kluba. U toku godine naš ragbi klub je učestvovao i na turniru u Beogradu, koji je održan u organizaciji RK-a “Balkanski komarac“ i “Pobednik“ gde smo osvojili dobre odnosno odlične rezultate. Trenutno klub radi na uređenju klupskih prostorija. Za sledeću godinu imamo dosta planova koji će biti ostvareni u koliko budemo imali sredstava.
Svim Starčevcima poželeo bih srećne božićne i novogodišnje praznike. Iste želje upućujem svim ragbistima u Srbiji kao i svima širom bivše Juge.

Miroslav Žekić, Savez invalida rada:
- Udruženje invalida rada Starčeva broji čak 200 članova. Uglavnom su to ljudi koji su uvek raspoloženi za druženje. Nekada samo razgovor, neko kraće putovanje ili mogućnost da se obiđu znamenitosti, može itekako da ispuni dan. Naše Udruženje se stara da svi članovi budu u mogućnosti da učestvuju u raznim vidovima druženja, u zavisnosti od njihovog interesovanja. Možemo da se pohvalimo da je ova 2013. godina bila znatno uspešna kada su u pitanju razne aktivnosti našeg udruženja. Sada je već postala praksa da odlazimo u gradove širom Srbije kako bi prisustvovali druženjima.

U 2013. takvih druženja je bilo ukupno 12, na primer: Đuprija, B. Karlovac, Vršac, Veliko Gradište... Kao i jednom u Pančevu gde smo mi dočekali naše prijatelje sa strane. Na takvim skupovima mi se jako lepo družimo uz muziku, igru i smeh. Karakteristično je i to da smo u letnjim mesecima u toku “Dana druženja“ u Starčevu organizovali turnire u društvenim igrama jamb, domine i remi. Takođe, bili smo i na izletima u Beogradu gde smo obišli toranj na Avali, manastir Rakovica i Titov kompleks. Kao i izlet u Sremska Karlovce gde smo posetili manastir Hopovo Novo i Vrdnik Banju. Svi su bili jako zadovoljni ovim putovanjima.
Ovo je smo početak, nadam se da će 2014. godina biti još uspešnija jer ovakvi vidovi druženja svima nama prijaju i podmlađuju nas. Srećni vam praznici!

Miljana Stevanović, načelnik Zdravstvene stanice:
- U protekloj godini u Zdravstvenoj stanici obavljeno je preko 40000 pregleda odraslih, dece, kućnih poseta, hitnih intervencija preventivnih i stomatoloških pregleda. Uz postojanje objektivnih poteškoća, zahvaljujući velikom trudu i entuzijazmu svih zaposlenih, nastojali smo da unesemo novine, unapredimo službu i poboljšamo organizaciju rada. Uprkos velikom naporu, ne možemo da rešimo problem prevelike opterećenosti lekara, malog broja sestara, nedostatka lekova i materijala, problem grejanja, nepostojanje terenskog vozila... Zato računamo na strpljenje, toleranciju i razumevanje pacijenata i molimo ih za poštovanje sistema zakazivanja, radnog vremena, principa hitnosti i dolazaka na preglede kod izabranog lekara.

I ovu godinu smo sa Mesnom zajednicom ostvarili tradicionalno dobru saradnju i zahvaljujemo im na podršci i pomoći u rešavanju mnogih problema.
Svim stanovnicima Starčeva želimo dobro zdravlje i srećnu i uspešnu Novu 2014. godinu.

Marko Simijonović, sportski direktor OK-a “Borac“:
- Odbojkaški klub “Borac“ čestita svim Starčevcima Novu godinu i Božić. U ovoj godini jubileja, 35 godina od osnivanja kluba, zahvaljujemo se publici na poseti utakmicama i MZ-u Starčevo na izuzetnoj saradnji uz želju da 2014. godine sve vezano za klub podignemo na viši nivo i vama, vernoj publici, pružimo utakmice za uživanje.

Spasen Spasenoski, predsednik FK-a “Borac“:
- Fudbalski klub “Borac“ u 2013. godini imao je odlične rezultate. U takmičarskoj 2012/2013. godini “Borac“ je osvojio treće mesto a u polusezoni u Vojvođanskoj ligi sa ciljem osvajanja prvog ili drugog mesta koji vodi u baraž za popunu Srpske lige. Za ovaj uspeh zahvalio bih se prvo navijačima koji dolaze u velikom broju i koji nas hrabre na našim utakmicama, zatim lokalnoj samoupravi koja je stala uz klub, kao i sponzorima koji prate klub, i na kraju svim članovima predsedništva za uložen trud oko organizacije kluba. U mlađim kategorijama okupljamo oko 100 fudbalera. Pioniri i petlići su osvojili drugo mesto u svojim ligama a škola fudbala (dečaci rođeni 2002. god. i mlađi) osavojila je prvo mesto u konkurenciji 18 klubova. Ove godine smo dobili i mali sportski teren sa veštačkom travom od Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport što je veoma obogatilo sportsku infrastrukturu. Svim Starčevcima želim sve najbolje u predstojećim praznicima.

Bojan Radosavljević, Košarkaški klub “Borac“:
- Što se tiče košarke u našem mestu u 2013. godini, uz velike napore i malo novca, kao i svake godine ostvareni su zacrtani skromni ciljevi. To je, pre svega, rad sa decom, obezbeđivanje za njih najboljih uslova za napredak i takmičenje kao i svih selekcija u ligaškom delu: od seniora, pionira, mlađih pionira do mini-basketa. Odigrane su i brojne prijateljske utakmice gde je ostvaren još jedan u nizu ciljeva: da se naše Starčevo nađe rame uz rame sa vojvođanskim i beogradskim klubovima. Nadam se da ćemo u narednoj godini još više i bolje raditi i nadamo se da dobijanju novog tartan-terena koji je trebao ove godine da se uradi. U ime kluba želim svim Starčevcima srećne novogodišnje i božićne praznike uz sportski pozdrav.

Milorad Radosavljević, Mesni odbor Jedinstvene Srbije:
- Jedinstvena Srbija u 2014. godini će se zalagati da se završe započete investicije i osmisle novi projekti za lakši i bolji život u našem mestu. Jedinstvena Srbija je otvorena za saradnju sa svim ostalim partijama i uvek na usluzi svojih meštana. Svim Starčevcima čestitamo novogodišnje i božićne praznike uz želju za dobro zdravlje i sreću.

Nedeljko Nedić, predsednik MO SPS Starčevo i potpredsednik GO SPS Pančevo:
- Šta reći o godini koja ostaje za nama? U prvom redu, red Skupštine MZ Starčevo, je bio dobar, ali ne kao ranijih godina. Svi prateći poslovi su odrađeni na vreme, ali poslovi oko kanalizacije i gasifikacije su u zastoju, zašto, to se pitaju građani Starčeva, jer su sve obaveze izmirili, a na vidiku nema govora o priključivanju. Doduše ima onih koji se ilegalno priključuju, što nije dobro za dalji sistem funkcionisanja. Treba pohvaliti uvođenje kablovske televizije kao i uvođenje lokalne televizije Starčevo. Da ne zaboravim i otvaranje savremenog vrtića za decu, koji ima sve uslove za dobro vaspitanje predškolske dece. Što se tiče partijskog delovanja, tu je došlo do burnih događaja u gradskoj organizaciji Socijalističke partije Srbije u Pančevu, gde je posle ulaska u vlast u gradu, grupa Socijalista, koji su do tada bili veoma pasivni, pokušala da se ubaci i “pokupi kajmak“od članova koji su bili aktivni i svojim radom zaslužili i doveli partiju gde joj je i mesto. No, vreme će pokazati ko je u pravu, pa će sve doći na svoje mesto. U radu Mesnog odbora SPS-a Starčevo, takođe se to gorenavedeno, odrazilo. No, naše članstvo u MO SPS Starčevo je jedinstveno i ne odstupa od zacrtanih ciljeva, te ne dozvoljava raspad Partije. Napominjem da se nekoliko naših članova u međuvremenu upokojilo, među kojima je bilo i onih koji su osnivači i svojim radom su podigli ugled partije. Pohvalio bih rad ministra policije i premijera Srbije za njegov rad i borbu protiv sive ekonomije i kriminala. Na kraju bih poželeo puno uspeha u radu Skupštini MZ Starčevo, kao i svim žiteljima Starčeva u nastupajućoj 2014. godini. Takođe, svima čestitam božićne i novogodišnje praznike i puno uspeha, sreće i zdravlja, te da vam se ostvare svi zacrtani zadaci, planovi i želje.

Vitomir Filipović, poverenik Srpske napredne stranke za Starčevo:
- Mesni odbor Srpske napredne stranke je u 2013. godini je imao velike aktivnosti, naročito u drugoj polovini godine kada su na nivou mesnog odbora formirane četiri podružnice koje imaju svoje aktivnosti. U 2013. godini Mesni odor Srpske napredne stranke takođe je radio i na prijemu novih članova gde smo za jako kratko vreme učlanili veliki broj naših građana. Takođe smo radili na reviziji postojećeg članstva, radili smo na naplati članarine, a takođe smo na nivou mesnog odbora formirali i omladinsku organizaciju gde smo uključili veliki broj mladih u rad omladine gde će oni sami uraditi plan i program rada svoje ogranizacije. U 2013. godini smo organizovali i sastanke sa predstavnicima Mesne zajednice Starčevo, Grada Pančeva i sa gradonačelnikom. Učestvovali smo aktivno u aktivnostima koji je sprovodio Gradski odbor Srpske napredne stranke Pančevo. U 2014. godini Mesni odbor Srpske napredne stranke Starčevo radiće na omasovljenju članstva, uključivanju u aktivnost rada Gradskog odbora Srpske napredne stranke, aktivnije uključivanje u rad Mesne zajednice, organizovanje tribina i predavanja za pitanja od interesa građana Starčveva. Na kraju bih svim građanima Starčeva poželeo uspešnu 2014. godinu i da im se sve želje i svi planovi ostvare.

Živa Đurišić, predsednik Izvršnog odbora Skupštine MZ Starčevo i predsednik MO DS Starčevo:
- Smatram da je ova godina bila izuzetno teška zbog nedostatka novca i nemogućnosti da se uradi bilo šta što bi poboljšalo kvalitet života stanovnika Starčeva. Slična je situacija bila i u ostalim naseljenim mestima tako da smo umesto dugo najavljivane decentralizacije dobili nešto sasvim suprotno. Trenutno završavamo započete radove i to sa teškom mukom uglavnom zbog problema sa papirologijom. Želeo bih da se ovom prilikom zahvalim članovima Izvršnog odbora i Skupštine na saradnji i da im kao i svim građanima Starčeva poželim srećne božićne i novogodišnje praznike. Što se tiče rada naše stranke u Starčevu, mi smo sve snage usmerili na to da nam Starčevo funkcioniše. U tome smo zajedno sa svim partijama koje rade u našem mestu i ne želimo da se partijski delimo, kada je dobrobit Starčeva u pitanju. Svesni smo da je opšti trend usmeren na koncentrisanje moći partija koje su sada na vlasti u Srbiji, ali očekujemo da će nakon predstojećih izbora u Beogradu i potencijalnih parlamentarnih izbora, stvari krenuti u nekom drugom, boljem smeru za demokrate.

Radomir Aritonović, DVD “Starčevo“:
- Rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Starčevo“ tokom 2013. godine odvijao se po zacrtanom planu i programu. Uglavnom se radilo na usavršavanju operativne sposobnosti članova, održavanju vatrogasne opreme, navalnog vatrogasnog vozila i prostorije Vatrogasnog doma. Na zgradi Doma izvršili smo sanaciju dela krova koji je prokišnjavao, zamenili smo delove trule građe i prepakovali crep. Na opreativnom planu Društvo je imalo u toku godine 18 intervencije od toga je pet intrvencija bilo na gašenju požara i 13 tehničkih intervencija. Tehničke intervencije su sprovođene na pranju ulica, trga, platoa, zalivanju mladih sadnica. Na preventivnom planu Društvo je kao i svake godine organizovalo dežurstvo za vreme žetve strnih useva, neprekidno se dežuralo osam dana. Imali smo 10 dežurstva vatrogasnim vozilom na Optinskom sdadionu za vreme održavanja sportskih i kulturno-umetničkih manifestacija, za koje je lokalna samouprava procenila da su visokog rizika.

Na stručno tehničkom planu izdvajamo:
- priprema takmičarskih ekipa vatrogasnog podmladtka za opštninsko takmičenje koje je sprovedeno u organizaciji Vatrogasnog saveza Pančeva. Na takmičenju su nastupile ženska i muška ekipa vatrogasnog podmlatka. Muška ekipa je osvojila drugo a ženska četvrto mesto, što smatramo dobrim uspehom jer su ekipe vrlo mlade, pa od njjih očekujemo još bolje rezultate naredne godine. - prijem novih članova i njihovo osposobljavanje za zvanje - vatrogasac spasilac;
- Društvo se u ovoj godini povećalo za 15 članova od kojih su 12 pioniri vatrogasci;
- dva naša člana se školovalo za vatrogasne oficire, jedan od njih je stekao zvanje mlađeg ovicira a drugi vatrogasnog oficira;
- član našeg Društva učestvuje kao predavač na sprovođenju obuke za polaganje stručnog ispita iz oblasti ZOP-a, kao i sve ostale obuke koje se sprovode u organizaciji OVS-a Pančeva.
Društvo je u godini koja je na izmaku imalo odličnu saradnju sa svim institucijama u našem mestu što se odrazilo na uspešan rad Društva. Na kraju bih uputio jedan apel našim sugrađanima, da povedu računa sa aspekta ZOP-a, naročito pred nastupajuće praznike kad obično dolazi do opuštanja i ako je niska temperatura, lako može doći do požara i neželjenih posledica koji požari nose sa sobom.
Svim građanima našeg mesta želim srećne novogodišnje i božine praznike.

Miroslav Gogić, član Skupštine MZ Starčevo:
- Godina koja ostaje za nama ostaje upamćena kao loša po lokalnu sredinu jer je donela ukidanje nadležnosti svim naseljenim mestima, a nama kao lideru napravila probleme u funkcionisanju i svakodnevnim komunalnim potrebama. Kao predstavnici Skupštine funkcionisali smo dobro i složno što je za današnje prilike retkost i to je po mom mišljenju prednost nas u odnosu na ostala naseljena mesta. Raduje me to što sam zajedno sa saradnicima u MZ uspeo da započnem izradu projekta za rekonstrukciju parka i očekuje se u narednom periodu i završetak istog, takođe uspešno je realizovana zamena dotrajalih pijačnih tezgi koje su takođe neko prelazno rešenje do rekonstrukcije tog dela centra. Proradila je, takođe, i starčevačka televizija “TV Starčevo Info-kanal“ za koju zahvalnost dugujemo, pokrajinskom poslaniku, Domu kulture i našim prijateljima iz JKP-a “Zelenilo“ koji su nam pomogli u nabavci potrebne opreme za sam početak. Ono što nas čeka u narednom periodu je opremanje studija i sticanje uslova za ozbiljniji rad. Lično ću se angažovati i truditi da dobijemo još kvalitetniji vid informisanosti, a pošto sam ovu godinu većim delom utrošio i snagu usmerio na izgradnju kablovske televizije, za sledeću planiram da poradim na potrazi i realizaciji još većeg izbora usluge za naše sugrađane angažovanjem većeg operatera i korišćenje postojeće optičke podzemne mreže. Sugrađanima bih poželeo puno zdravlja u dolazećoj 2014. godini.

Ilija Mirković, Udruženje “Feniks“:
- Udruženje je u septembru ove godine 2013. godine po treći put organizovalo međumesni sajam sitnih životinja, na Trgu neolita. Sajam je imao edukativni karakter, sa ciljem da što veći broj građana upozna različite vrste ptica, golubova, živine, kunića, papagaja egzota, i da se upoznaju sa načinom njihovog gajenja i razmnožavanjem. Na sajmu je izlagao veći broj izlagača iz raznih krajeva naše zemlje: Jagodine Subotice, Požarevca, Novog Pazara, Vršca, Beograda i ostalih mesta Srbije. Veliki broj prijavljenih odgaivača koji su najavili svoj dolazak sprečile su kišne padavine. I pored toga mnogi Starčevci bili su oduševljeni velikim brojem eksponata. Prodaja i razmena kućnih ljubimaca je bila zadovoljavajuća. Udruženje “Feniks“ jeučestvovalo na drugim sajmovima sitnih životinja koji je održan pod pokroviteljstvom Udruženja “Avala“ iz Beograda u hali Beogradskig sajma 03.11.2013. godine, i u septembru je održan u Požarevcu ove godine. Sa velikim brojem udruženja iz naše zemlje dogovoreno je učešć na sajmu koji će biti održan pod naslovom “Starčevo 2014. godine“ koji je planiran u avgustu 2014. godine na Trgu neolita. Svim sugrađanima želim srećne predstojeće praznike!

Jordan Filipović, predsednik KKK-a:
- U izuzetno teškoj godini, oprhvanoj sve očiglednijom ekonomskom krizom, udruženja građana poput Kreativnog kulturnog kluba nisu imala mnogo manevarskog prostora za delovanje. Sve je svedeno na puko preživljavanje, entuzijazam pojedinaca i čuvanje “kreativne“ vatre. U takvim okolnostima, veliki uspeh predstavljaju književni omaži literarnim velikanima poput Miroslava Krleže ili Mirka Kovača, inače maestralna autorska dela starčevačkog spisatelja Darka Ješića. Tu su i svirke alternativnih bendova u režiji večno mladog promotera panka Gorana Miloševića Kilkija. Klub je bio nosilac prepoznatljivih vrednosti kakve su definitvno festivali “Eks-Ju rok fest“ i “Gašini akordi“, gde je vanserijske organizatorske sposobnosti potvrdila Tamara Ugarković. Naravno, sve to ne bi moglo bez tehničke podrške Nikole Tomića, momka za “sve i svja“.
Uz novogodišnje čestitke, treba još jednom podsetiti da je prostor KKK-a, na prvom spratu Doma kulture, do daljeg otvoren za sve kreativce...