Fri04192024

Azurirano03:19:10 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Predrag Patić, GRADSKI VEĆNIK ZA STAMBENO-KOMUNALNU OBLAST

Predrag Patić, GRADSKI VEĆNIK ZA STAMBENO-KOMUNALNU OBLAST

  • PDF

Od Nove godine novo gradsko JKP
- Postojaće jedno komunalno preduzeće za sva sela. Ono će u svom sistemu imati radne jedinice u svim naseljenim mestima, kao što je to bilo i do sada, koje će raditi dnevne poslove, pa tako i u Starčevu.

Nedavno ste započeli akciju suzbijanja nelegalnog kombi prevoza. Čini se da je tu dominirao prevoz za Beograd i Starčevo?
- Tako je. Akcija i dalje traje. Ovo je najduža akcija ove vrste od kad se one prave i to govori o ozbiljnosti i rešenosti da se suzbije divlji prevoz. Ne samo zbog ATP-a, kako se to njčešće predstavlja, nego zbog toga što divlji prevoz i nelegalna ekonomija mnogo toga lošeg donose gradu i putnicima. Ova akcija traje već mesec i po dana. Sa ulica je uklonjeno 78 vozila i taj rezultat se vidi. Oni koji voze, saobraćaju u terminima kada to nije tako aktuelno, što značajno doprinosi bezbednosti svih putnika. Sporedni efekat koji se dobio ovom akcijom je to što će prvi put posle deset godina ATP zapošljavati vozače, a ne administrativne radnike, jer je ATP došao u situaciju da nema dovoljno vozača koji bi prevezli sve autobuse koji postoje u preduzeću.

Da li je smanjena cena u autobusu sa 80 na 60 dinara takođe deo akcije suzbijanja nelegalnog prevoza?
- Jeste, ali nije ideja bila samo to. Nije bilo dovoljno prodajnih mesta i nisu svim putnicima karte od 55 dinara bile dostupne. I to je bio razlog zbog čega je cena spuštena. U međuvremenu se i prodajna mreža proširila po naseljima.

U medijama se ponovo pokrenula tema izmeštanja autobuske stanice. Da li se to odlaže nadalje?
- Svakako. Autotransportno preduzeće ima mnogo ozbiljnije probleme koje treba rešiti. Sa druge strane, takvu investiciju mora da prati Grad Pančevo, tako da je jasno da se odlaže. Pogotovo što ćemo sledeće godine imati najmanje 500 miliona manje transfera od republike. Stoga neće biti uslova za tako velike zahvate.

Jedna velika tema i investicija o kojoj se priča više od deset godina je otvaranje nove deponije prema Dolovu? Ima li rešenja na vidiku?
- Deponija je na vrlo lošem glasu, ali drago mi je što imam priliku da rešavam taj problem. Rešenje je na vidiku. Tekst memoranduma kojim treba da se obezbedi donacija Švedske fondacije za razvoj od 514 hiljada evra za uređenje tela deponije je usaglašen. Saglasili su se donatori, Skupština grada i Ministarstvo energetike. Donacija podrazumeva da se u potpunosti uredi telo deponije, odnosno čitav deo gde se smešta otpad, gde se melje, prečišćava. Da se popravi ono što je pokvareno stajanjem. Planirano je da se to završi u narednih godinu dana, ili bar godinu dana od potpisivanja memoranduma. Tada će deponija dobiti upotrebnu dozvolu i početi sa radom.

Od nedavno je JKP “Higijena“ preuzela na sebe odnošenje smeća iz Starčeva? Da li će to značiti i povećanje cene?
- Na sledećoj skupštini (26. novembra) će cena biti povećana za Starčevce, ali će ona i dalje biti upola niže od cena odnošenja smeća u gradu. Smatrali smo da je jako bitan period prilagođavanja. Do sada je u Starčevu cena toliko bila niska da nije mogla da obezbedi ni pokrivanje elementarnih troškova rada. Na kraju krajeva zbog toga što u JKP “Starčevac“ nije bilo novca za ovu funkciju, to preduzeće je prenelo odnošenje smeća na “Higijenu“. Građani svih naseljenih mesta, pa i Starčevci, moraće da se suoče sa, rekao bih političkom demagogijom, koja je vladala dosta godina unazad, a odnosila se na cene komunalnih usluga koje su bile apsolutno niske. Komunalna preduzeća po selima, pa i u Starčevu imaju velike gubitke. Uz podršku skupština mesnih zajednica se, ne mogu da kažem čuvao socijalni mir, nego se pravila lična kampanja za svake naredne izbore. Nemoguće je tako opstati, a nije fer ni prema građanima Pančeva, da neko drugi plaća gubitke naseljenih mesta.

Kako ste zadovoljni komunalnim razvojem Starčeva? Uskoro nas očekuje kanalizacija, ostalo je još da se završi prečistač otpadnih voda?
- Nije sporno da je veliki pomak u tom smislu napravljen u Starčevu poslednjih desetak godina i da je iskorišćena pozicija koju su imali. Jeste mnogo toga urađeno, možda i na uštrb drugih mesta. Ostaju tu i neki problemi. Jedan je rešen, vezano za odnošenje smeća. Ja sada očekujem od Mesne zajednice da građane suoči sa činjenicom da nije moguće funkcionisati pod uslovima koji su do sada važili. Oni će to pre svega osetiti kroz cene, ali sam siguran i kroz poboljšanje usluga formiranjem jednog komunalnog preduzeća za sva sela. Što se tiče kanalizacije imaju podršku Grada. Videćemo kada će prečistač otpadnih voda biti završen, ali sve što bude trebalo od strane grada mi ćemo im izaći u susret. To je jedno vrlo korisno postrojenje, a na kraju krajeva i Pančevo je ušlo u projekat izgradnje prečistača otpadnih voda.

Kada možemo očekivati formiranje jedinstvenog komunalnog preduzeća za sva naseljena mesta?
- Očekujem početkom sledeće godine. Neophodno je da se ispoštuje procedura jer je u Pančevu specifičan slučaj. Nalazom revizora je utvrđeno da mesne zajednice ne mogu da budu osnivači preduzeća pa se javlja problem u Agenciji za privredne registre jer ne znaju kako da registruju ta preduzeća. To je vrzino kolo, pa treba naći pravno tumačenje u Agenciji kako bismo to sproveli do kraja.

Kako je zamišljeno da ovo novo javno komunalnopreduzeće za naseljena mesta funkcioniše?
- Postojaće jedno komunalno preduzeće za sva sela. Ono će u svom sistemu imati radne jedinice u svim naseljenim mestima, kao što je to bilo i do sada, koje će raditi dnevne poslove, pa tako i u Starčevu. Pre svega mislim na održavanje zelenih površina, grobalja... S tim što će takvo jedno preduzeće biti mnogo racionalnije za poslovanje, nego što je do sada bilo osam. Sada neće morati svako komunalno preduzeće za neke usluge da kupuje posebnu mašinu, nego će se kupiti jedna koja će opsluživati sva naseljena mesta i tako ćemo napraviti velike uštede.