Thu04182024

Azurirano09:04:03 PM GMT

Back KULTURA KULTURA Peti Eks JU rok fest u Starčevu

Peti Eks JU rok fest u Starčevu

  • PDF

“Čorba“ za čistu peticu!
“Eks-Ju rok fest“ je u subotu, 6. jula, doživeo mali jubilej - peti put je samopregorno, kao “zjenicu oka svoga“, branio svetle tekovine (bivše)jugoslavenskog rokenrola.

Te večeri su se (sa bine starčevačkog Opštinskog stadiona) antirokerističkim okupatorima prvi junački suprotstavili beogradski rok pioniri iz mlađanog odreda (“Simpl men“). Nešto kasnije su ih na toj “koti“ odmenili skojevci iz nešto starije čete proletera (“Kreativni nered“), koji su se odlučno borili za samoupravna prava pankera.


Iako je zakasnio gotovo čitavu večnost (45 minuta), kao da se probijao kroz sam pakao slavne bitke na Neretvi, nosilac ordena s lentom avnojevskog Jajca - Zijo Valentino - herojski je otpevao popoljubive pesme: “Samo sklopi okice“, “Volim te još“, “Bez tebe“...
Odmah zatim je usledila ofanziva neuništive divizije (“Riblja čorba“), a prvoborac Bora neustrašivo je “avionima lomio krila“. Kada se začula himna (“Pogledaj dom svoj, anđele“), zapalila su se srca junačka (u publici) i zasjale baklje (na tribinama), a slobodarski plamen (vatromet) uskomešao je nebo. Narodni heroj Bora je tako izvojevao još jednu pobedu za slobodu rokera. Oni su mu adekvatno zahvalili (pozivom na bis), zato što “nisu želeli da ostanu đubrad do kraja“, zbog “nekih lutaka sa naslovne strane“ kao nekada “kad su bili mladi“.
Nakon tako bleštavog oslobođenja (pozitivne energije) počela je prava radna akcija “većno mladih zagrebaćkih omladinaca iz “Letjećeg odreda“, predvođenih “psihomodernim“ udarnikom Davorom Gopcem. On je još jednom dokazao da ne “voli samo sebe, tog jedinog sebe“, već i “Ramonu“, “Fridu“...
Da neki “borci“ nikada neće skrenuti s puta rokomunizma, živ primer bili su večiti gerilci iz gornjemilanovačkog pokreta “Bjesovi“, koji su, predvođeni ilegalcem Zoranom Marinkovićem, iskreno i nepokolebljivo čuvali vatru postgrandž revolucije, sve do “u osvit zadnjeg dana“.
I zato - živi, živi duh (eks-Ju rok) slovenski, živeće vekov’ma...

U ime nostalgije

Legendarni Bora Čorba bio je prijatno iznenađen atmosferom u Starčevu, što ga je podsetilo na nastup u tom mestu pre tridesetak godina. Prisetio se i anegdote s koncerta održanog u obližnjem Opovu u to vreme, kada je basista Miša Aleksić propao kroz binu.

Ni frontmen zagrebačkog sastava “Psihomodo pop“ Davor Gobac nije krio zadovoljstvo doživljenim. Ni njemu ovi prostori nisu nepoznati - kasnih osamdesetih svirao je u pančevačkom parku. Među brojnim rokerima, pristiglim s raznih strana (Zenica, Temišvar, Beograd, Bor, Ruma, Sremska Mitrovica, Čačak, Zrenjanin, Kovin a bilo je i specijalnih dolazaka na godišnji odmor baš zbog ovog koncerta i to iz Švedske, Nemačke...), našla se i vesela grupa Zagrepčana. Četiri momka i jedna cura ostali su dva dana u Starčevu a kući se vraćaju puni utisaka.
Peti “Eks-Ju rok fest“, koji su zajednički organizovali Kreativni kulturni klub, beogradski “Long plej“ i Dom kulture a pomogli MZ Starčevo, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i NIS, protekao je bez ijednog incidenta.