Fri03292024

Azurirano11:18:07 AM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO ZASEDALA SKUPŠTINA MZ STARČEVO

ZASEDALA SKUPŠTINA MZ STARČEVO

  • PDF

Manjak ovlašćenja, višak problema
Sve je teže raditi u uslovima koje je propisala nova gradska vlada. Delom zbog izveštaja Državne revizorske institucije koji je naložio ukidanje brojnih ovlašćenja koja su imale mesne zajednice na teritoriji Grada Pančeva, ali i zbog latentnog karaktera centralističke politike nove gradske vlasti. Podsetimo - izveštaj DRI je ukinuo mogućnost direktnog finansiranja sporta, kulture i udruženja gradjana od strane mesnih zajednica, ciljanu pomoć, na primer, crkvama, domu kulture, školi... S druge strane, gradska vlada se opredelila da infrastrukturne projekte finansira putem konkursa, a ne opredeljivanjem sredstava mesnim zajednicama kako bi one same odlučivale o poslovima u svojim sredinama. Dobra strana ove neugodne situacije jeste saradnja koja postoji na relaciji Mesna zajednica - resor za ruralni razvoj, ali opasnost je u tome što je to samo personalno ali ne i institucionalno rešenje.
Otuda, razvoj naše lokalne zajednice prelazi u puko održavanje i čekanje prilike da se realizuju brojni projekti. U skaldu s tim, na poslednjem zasedanju Skupštine MZ Starčevo usvojen je plan javnih nabavki za one infrastrukturne projekte koje je Grad odobrio. To su: izrada projektno-tehničke dokumentacije za parking ispred pravoslavnog groblja, za rekonstrukciju pijace u centru, za izgradnju kapele na rimokatoličkom groblju kao i izgradnja parkinga ispred pravoslavne crkve. To su poslovi na koje će se ove godine koncentrisati mesna vlast. Izabrana je i komisija za javne nabavke koju čine: Živa Đurišić, Jova Bajer (njegov zamenik), Dejan Živanović (član Gradskog veća) i Marija Krstić (Dejan Jovanović - oboje iz Agencije za javne nabavke Grada).
Skupština MZ Starčevo je prihvatila informacije o izgradnji mini-pič terena na Opštinskom stadionu, o radovima na prečistaču otpadnih voda, o kablovizaciji Starčeva a pokrenuta je inicijativa o izgradnji biciklističke staze izmedju Starčeva i Omoljice koja će biti prosledjena Gradu.
Takodje, odlučeno je i da se pristupi potpisivanju ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji s koncertnom agencijom “Long plej“ a u vezi petog Eks JU Rok Festa koji treba da se održi u subotu 6. jula na Opštinskom stadionu u Starčevu uz učešće grupa Riblja čorba, Psihomodopop, Valentino i Bjesovi.

ARHIVA: BROJ 232

ARHIVA: BROJ 231

ARHIVA: BROJ 230

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228