Fri03292024

Azurirano08:53:22 PM GMT

Back KOMENTARI KOMENTARI::::PUTOPIS BEZ VIZA Razvlašćivanje mesnih zajednica

Razvlašćivanje mesnih zajednica

  • PDF

Svojevoljno sam, kao poslanik, pristao na kohabitaciju, odnosno saradnju (u opoziciji sam u odnosu na novu gradsku vlast) sa gradskom vladom. Ta saradnja je Pančevu i okolnim mestima, iz Novog Sada već donela po raznim osnovama pedesetak miliona dinara. Smatram svojom obavezom da pomažem razvoju lokalne zajednice. Pri tome ne mislim samo i isključivo na Starčevo, niti mi je u prvom (a ni u drugom planu) važna politička pripadnost onih s kojima sarađujem.

Pančevo i dalje tavori. Blokada funkcije prvog čoveka Grada, oličena u političkoj apstinenciji gradonačelnika, dovela je do toga da su mnogi mehanizmi zapušteni i ne koriste se. Nema, posle osam meseci naznaka da se u Pančevu bolje živi. Individulani pokušaji onih koji se trude i koji su vredni u novoj gradskoj administraciji, a ima ih, prosto ne mogu da se vide od međustranačkih borbi koje u ovom trenutku preovladavaju na lokalnoj političkoj sceni.

Tiho, u senci ovih dešavanja događa se razvlašćivanje mesnih zajednica. Nalaz Državne revizorske institucije “otkrio“ je da su pančevačka naseljena mesta išla korak ispred obećane i preko potrebne decentralizacije u Srbiji. To što smo sami odlučivali o raspodeli sredstava na teritoriji naše mesne zajednice, to što smo pomagali crkve, škole, sportske klubove, domove kulture, vatrogasce, udruženja građana, to što smo imali svoja javno-komunalna preduzeća, to što smo vodili računa gotovo o svemu našim naseljenim mestima - ocenjeno je da je u suprotnosti sa zakonima koji regulišu lokalnu samoupravu u Srbiji. Grad sada to vraća tri koraka u nazada, na stanje iz 1996. godine. Država i Grad sada razvlašćuju mesne zajednice. i građani to moraju da znaju.

Moraju da znaju da više mesna zajednica nije jedina adresa na koju treba da se obrate ako se ne iznosi smeće, ako je nepokošena trava, ako ulice plivaju, ako su pune rupa... Od obećane decentralizacije za sada - ništa!

Jedinstveni front koji treba da okupi svih devet naseljenih mesta, sada u borbi za goli opstanak, rešenje je koje se nameće. Ono će zavisiti od toga koliko su oni koji vode mesne zajednice spremni da se udruže a da ih pri tome ne sprečava i neopterećuje stranački interes. Suočeni s onim što će građani i dalje od njih tražiti, dolazeći u mesne zajednice a ne na trg Kralja Petra u Pančevu, mislim da će biti dovoljan razlog za tako nešto.

Očekujem da će i Grad razumeti naše potrebe. Sve češće se pominje mogućnost formiranja gradskih opština, što i jeste rešenje ovog problema.

ARHIVA: BROJ 230

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226