Thu04252024

Azurirano11:15:00 AM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Predrag Živković (sns), PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA PANČEVA

Predrag Živković (sns), PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA PANČEVA

  • PDF

DECENTRALIZACIJA je dobra
- Apsolutni sam pristalica principa decentralizacije, naročito u sredinama koje su udaljene od centra grada, jer se potrebe tih stanovnika bitno razlikuju od potreba onih koji žive u gradskom jezgru

Prošlo je više od sedam meseci kako je formirana lokalna vlast u Pančevu. Kako je, prema Vašem mišljenju koalicija funkcionisala i nosila se za to vreme sa najvećim problemima stanovnika Pančeva i naseljenih mesta?
- Prvih par meseci, neposredno nakon formiranja nove gradske vlasti, jula meseca, bavili smo se detaljnom analizom stanja u našem gradu i na taj način pripremali se za donošenje budžeta za 2013. godinu koji će omogućiti da realizujemo konkretne namere za koje nisu bila predviđena sredstva u 2012. godini.

U prethodnom periodu predstavnici opozicionih stranaka više puta su u javnosti izjavljivali da postoje nesuglasice koje su sve izraženije u vladajućoj koaliciji i da je to bio razlog višemesečnog nedolaska gradonačelnika na posao. Ima li nesuglasica među strankama koje čine vladajuću koaliciju? Kako zaista funkcioniše vladajuća koalicija?
- Nesuglasice će uvek postajati, čak i da je u pitanju jednopartijski sistem. Sve probleme i nesuglasice rešavamo postizanjem konsenzusa na zajedničkoj koordinaciji koju redovno održavamo. Do sada, nije bilo nerazumevanja koje bi ugrozilo stabilnost funkcionisanja vladajuće koalicije. Razlog nedolaska na posao gradonačelnika je zdravstveno stanje što je i obrazložio na nedavno održanoj konferenciji za novinare organizovanoj povodom reagovanja na tvrdnje opozicije da je u pitanju neki drugi razlog.

Nakon što nije bilo kvoruma za raspravljanje o inicijativi opozicije o razrešenju gradonačelnika sa tog mesta, na sednici Skupštine 4. februara, bilo je najava pojedinih stranaka da će tražiti raspisivanje vanrednih izbora u Pančevu. Ima li osnova za raspisivanje vanrednih izbora u Pančevu?
- Zakon je jasan u tom slučaju! Imamo rok da do 27. marta ove godine organizujemo sednicu. Ukoliko se to ne desi, biće razloga za raspisivanje novih izbora. I pored toga, osma sednica koja nije održana verujem da će biti nastavljena i da će se odbornici izjasniti o zahtevu opozicije za razrešenje gradonačelnika do kraja februara. Nakon ove vanredne sednice očekuje nas važnija sednica posvećena usklađivanju osnivačkih akata javnih preduzeća sa novim zakonom koji se na njih odnosi.

Do sada je održano osam sednica Skupštine grada. Kakav je Vaš utisak o tome kako funkcioniše aktuelna vlast i kako ocenjujete dosadašnji rad Skupštine?
- Zadovoljan sam načinom funkcionisanja lokalnog parlamenta. Uvek koristim priliku da pohvalim svoje saradnike bez kojih ne bih mogao da obavljam ovaj posao na način na koji želim. Kao neko ko mora da bude u svakom trenutku skoncentrisan na reči upućene sa skupštinske govornice nisam primetio teške optužbe na račun funkcionisanja gradske vlasti. Za razliku od prethodne garniture gde je jedino većnik za finansije redovno bio prisutan na sednicama, za ovih osam sednica svi većnici redovno odgovaraju svojim prirodnim obavezama da budu prisutni na sednici i argumentovano brane stavove koje zastupaju.

Inače, predsedavanje Skupštinom grada je za Vas novo iskustvo. Kako se snalazite, naročito kada je u pitanju zloupotreba govornice, opstrukcije u njenom radu i slično?
- Generalno posmatrano nisam primetio organizovanu opstrukciju osim u slučaju budžetske sednice kada je odbornik opozicije i javno priznao da to žele da čine. Zloubotrebe su najčešće pozivanjem na član koji se odnosi na povredu poslovnika, ali niko ne priča o poslovniku već o stvarima koje i nisu na dnevnom redu. U tom slučaju sam prinuđen, iz poštovanja prema građanima, da po kratkom postupku zatražim da se prestane sa takvom jalovom raspravom kako bih zaštitio dostajanstvo skupštine. Bilo je takvih slučajeva, i ubuduće, bez obzira na prigovor opozicije, nastojaću da budem privržen principima koji će omogućiti nesmetan rad na skupštini.

I ranijih godina odbornici su imali primedbe na preobiman dnevni red na sednicama, a otkako ste Vi na mestu predsednika Skupštine bilo je i sednica sa nekoliko tačaka dnevnog reda i sa izuzetno velikim brojem. Kako će u narednom periodu izgledati organizovanje skupštinskih sednica? Hoće li one biti češće, a sa manjim brojem tačaka dnevnog reda?
- Kao i do sada, sa tendencijom da se prosek od jedne sednice mesečno poboljša. Lakše je i odbornicima i meni da se češće viđamo i da dnevni red ne bude obiman. Podiže se i kvalitet rasprave na sednici što će doprineti da se sednice više prate i budu zanimljivije. Osim treće kadrovske sednice, nije više bilo primera sednice sa velikim brojem tačaka.

Da li su, po Vašem mišljenju, sela brojčano dovoljno zastupljena u gradskom parlamentu? U ranijim skupštinskim sazivima postojao je takozvani “seoski lobi“, grupa odbornika iz naseljenih mesta koji su se zajednički borili za seoske teme. Postoji li takvo zajedništvo i u ovom skupštinskom sazivu?
- Nisam pristalica podela po tom osnovu. Na osnovu broja odbornika može se zaključiti da ima manje odbornika sa sela od potrebnog. Međutim, formiranjem gradske vlasti, dobili smo i gradskog većnika posvećenog ruralnom razvoju čime se podiže značaj ravnomernog lokalnog razvoja. Budžet za 2013. godinu najbolji je dokaz posvećenosti ovom principu, jer je gotovo duplo više novca izdvojeno za naseljena mesta. Preporuke Državne revizorske institucije koje ćemo morati da ispoštujemo, a koje će se odnositi na funkcionisanje seoskih JKP-ova neće poremetiti suštinski koncept, već će promene biti samo formalno-pravne prirode.

Kakav stav imate po pitanju decentralizacije i osnivanja gradskih opština? Kako gledate na zainteresovanost Starčevaca da se u tom mestu osnuje jedna od gradskih opština?
- Apsolutni sam pristalica principa decentralizacije, naročito u sredinama koje su udaljene od centra grada, jer se potrebe tih stanovnika bitno razlikuju od potreba onih koji žive u gradskom jezgru. Ako se na pravi način dokaže da bi to poboljšalo standard ljudi koji žive u Starčevu i ne bi podrazumevalo dalju birokratizaciju društva, ideja je opravdana i trebalo bi je podržati.

Starčevo ima u planu da realizuje projekat Arheološko - turistički park “Neolitsko Starčevo“. Kako Vam se dopada ideja da Starčevo ima repliku neolitskog naselja i možda postane turistička atrakcija?
- Poznata je činjenica da Pančevu nedostaju turistički potencijali i da je u toj oblasti izuzetno nerazvijeno. Svaki projekat koji doprinosi razvoju bilo koje oblasti trebalo bi podržati. Ovim će se sigurno Starčevo naći na mapi Arheološko-turističkih nalazišta i još jednom opravdati status najrazvijenije naseljene mesne zajednice.

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226

ARHIVA: BROJ 225