Sat04202024

Azurirano11:15:00 AM GMT

Back KULTURA KULTURA IZVIĐAŠTVO

IZVIĐAŠTVO

  • PDF

Izviđački prvi glas Srbije Tradicionalna akcija “Izviđači pevaju“ u organizaciji odreda “Sveti Sava“ iz Beograda, ove godine je po 13. put održana 27. januara u Sportskom centru “Šumice“. Akciju je otvorio starešina Saveza izviđača Beograda Milan Rafailović, nakon tradicionalne izviđačke himne “Himna vatri“. Novina ove godine je bio predzadatak za sve ekipe da uvežbaju pesmu: “Ging, gang, guli“ koju je prvi šef Svetske skautske organizacije Lord Robert Boden Pauel namenio izviđačima prve smotre koja je održana u Londonu 1920. godine sa učešćem od 8000 skauta. Uz tekst pesme čije reči nemaju značenje nijednog govornog jezika, jer je cilj i bio da se ublaži govorna barijera, sadašnji skauti su se vratili svojim korenima.

U žiriju su bili stručnjaci svog renomea: Boris Bizetić koji je doneo fotografije sa izviđačog kampovanja kada je imao desetak godina i Miroljub Miki Jovanović, član grupe “Lutajuća srca“, koji je napisao i komponovao jednu od najpoznatijih izviđačih pesama “Šuma je izviđaču drug“.

Takmičenje je počelo kategorijom brđana sa dve ekipe iz Kruševca i Jagodine, van takmičarskog karaktera - za svoju dušu. Naša ekipa “Kad krenemo ne stajemo“, Odreda izviđača “Nadel“ koja je bila i jedna od najmnogobrojnijih i najkompletnijih, takmičila se u kategoriji stariji izviđači i planinke gde je konkurencija i bila najžešća. Odlično uvežbani na višenedeljnim pripremama uz dirigentsku palicu Pere Poljaka pripremili su dve pesme: “Nadel“ i “Baramba“ u banatskom stilu. Solistkinja Đurđina Petrov, tamburaši “Neolita“ i izviđački hor podigli su atmosferu u publici jer je ritam bio neuobičajen, a zvuci tamburica dušu razgaljuju. NJihov zadatak je bio teži time što su trebali da opravdaju prošlogodišnju pobedu u takođe jakoj konkurenciji. Na kraju izvođenja ovacije su bile “Prvi glas Srbije“, jer Đina zaista ima boju glasa, izvođenje i lakoću kretanja po sceni koja se pamti. Odličan plasman i ovoga puta 3. mesto, diploma i trud i sati i dani vežbanja su se isplatili, odlično druženje, mnogo dragih lica i dogovori o druženjima na predstojećim akcijama.

U našoj kategoriji učestvovali su izviđači iz Bele Crkve, Kragujevca, Jagodine, “Lune“ Beograd, “Lola“ Niš, Velika Plana, Trnovče, “Voždovac“ Beograd, “Josif Pančić“ Niš, “Stari hrast“ Lozovik, “Vasa Čarapić“ Beograd... Ozbiljna konkurencija. Zatim su nastupili mlađi izviđači i poletarci i dan je bio ispunjen pesmom.

Zadovoljni peharom, puni utisaka opravdali su poverenje brđana koji su propratili ovu akciju i bili u organizaciji iste, zamenik starešine Varga Ištvan, starešina Predrag Stanković i načelnik Marko Ivošević.

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226

ARHIVA: BROJ 225