Thu04252024

Azurirano11:15:00 AM GMT

Tradicija i običaji

  • PDF

Agovi teraju zimu
Običaj teranja zime i svega što ona nosi i doček proleća se već decenijama sprovodi u Starčevu. Dan poklada meštani kako oni mlađi, tako i stariji dočekuju tako što u pokladarskim odelima teraju zimu. Kao i prethodnih godina i ove na Dan poklada obeležen je jedan lep običaj.

- To je jedna starčevačka tradicija koja se ponovo održava već niz godina. Postoje mali agovi, srednji agovi i didovi. Didovi su naši dedovi. Oni su stogo vodili računa kako se kreću ulicom. Bili su pravi terači zime, da bi stiglo proleće i da bi mogli da nastave da se bave poljoprivredom, kaže Zvonko Pavlić.

Po starom dobrom običaju, od agova pa sve do didova, svi oni koji žele bolju agrarnu godinu imaju identične ciljeve. - Sada je prelomni trenutak, treba da se rastave proleće i zima i da proleće što pre savlada zimu, kako bi se izašlo na polje da se radi. To je cilj poklada, dodao je Pavlić.

Učesnici poklada izražavaju svoje želje, domaćini ih dočekuju darujući ih pićem ili kolačima i sve se završava na najbolji mogući način.

Ove godine desetak agova koje je predvodio Željko Petrović, prodefilovalo je Starčevom obilazeći poneka domaćinstva, ali i školu, da bi na kraju završili na slavi JKP-a “Starčevac“.

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226

ARHIVA: BROJ 225