Fri04192024

Azurirano06:38:01 PM GMT

Naš gost> Uroš Ban

  • PDF

Kulturno-umetničko društvo “Neolit“ postoji tek više od godinu dana ali je za to vreme izraslo u ozbiljnu i kvalitetnu organizaciju koja funkcioniše u Starčevu. Pored blizu dve stotine članova ovog kolektiva najveću ulogu imaju oni koji neposredno rade sa decom i od njih najviše zavisi imidž ovog društva. Jedan od njih je i naš sagovornik, Uroš Ban.

Kad ste počeli da se bavite folklorom?
- Još od zabavišta. Davno je bilo pa se skoro i ne sećam ali pretpostavljam da su me prvo na folklor odveli roditelji. Volim muziku i harmoniku pa me je ta ljubav verovatno i inspirisala da se bavim time.

Šta vas je inspirisalo da toliko dugo ostanete u folkloru?
- U početku je to bila ljubav prema muzici. Kasnije su tu došla putovanja, druženja i nastupi pa je to verovatno zadržalo moju inspiraciju. Moj mlađi brat je takođe kao i ja počeo sa folklorom u zabavištu pa sad smo i dalje obojica u ljemu.

Gde ste sve putovali zahvaljujući folkloru?
- Od kada smo počeli da igramo folklor putovali smo po celoj zemlji i inostranstvu. Što se tiče Srbije, teško je setiti se svih mesta na kojima smo bili a što se tiče inostranstva, gostovali smo u Grčkoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj. Kada su starčevački folkloraši išli u Francusku ja sam bio mnogo mali pa nažalost tamo nisam ni otišao.

Šta je najlepše u tom poslu?
- U folkloru je najlepša stvar družeNJe i prijateLJstvo. Mislim da ni u jednoj organizaciji nema toliko prijateljstva i druženja kao u folkloru. Na putovanjima se to prijateljstvo najviše stvara i to je sigurno jedna od najlepših stvari u ovakvim organizacijama.

Kako je tekao Vaš put do rada sa decom?
- U predškolskom uzrastu probe folklora radila je Sandra Koivačević. Kasnije me je do skoro obučavao njen brat Nikola a od kad je osnovano KUD “Neolit“ Zoran Radoničić. Tačno godinu dana ima kako sam ja počeo da radim sa decom. Trenutno postoji pet ansambala unutar društva. Dve grupe predškolske dece dece vodi Ivana Jakšić, Ja radim s grupom dece osnovnoškolskog uzrasta, moj brat Vladimir Ban i Žarko Mojsilović vode srednjoškolce i naposletku smo mi najstariji.

Kada su vam probe?
- Probe imamo svakog ponedeljka i srede od 18 časova pa redom ansambl po ansambl do kasno uveče. Kada imamo neki nastup onda intenziviramo probe na skoro svaki dan. Dece ima sve više i više što znači da radimo dobro. Sada radimo i na kupovini nošnje pa se nadamo da ćemo je uskoro kompletirati.

Koji su vam dosadašnji uspesi?
- Prošle godine je prvi ansambl nastupao na opštinskom takmičenju sa novom koreografijom i prošao na regonalno takmičenje. Tamo smo nažalost ispali ali je veliki uspeh stići na to takmičenje s obzirom da veliki broj uspešnih društava ispadne još na opštinskom nivou.

Šta imate da poručite čitaocima SN?
- Volite muziku i tradiciju našeg naroda. Ako želite da se bavite folklorom priključite nam se ili nam pošaljite vašu decu jer će kod se nas dobro zabaviti, mnogo toga naučiti i postati dobri ljudi.

ARHIVA: BROJ 228

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226

ARHIVA: BROJ 225

ARHIVA: BROJ 224