Fri04262024

Azurirano11:40:44 PM GMT

Back KOMENTARI UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

  • PDF

“ Zavladalo je vreme elektronskih čudesa. Internet, fejsbuk, ju-tjub... Svet je postao globalno selo i sve što se dogodi i u najzabačenijem kutku, očas posla postane dostupno ostatku planete. Tako, istog trena, možete saznati da su se pokokali narko - dileri u Vera Kruzu, da je “prošištao“ gejzir na Islandu ili da se princ od Bruneja okliznuo o buđavu papaju... A, nekmoli - ko još ne zna za milionski propraćen hit “Gangnam stajl“?! Ili, možda, ne zna? Opaaa...

U epizodi: Opa, udri...

Tračoslava (žureći poput ljute košave) : - Aj’, bre, komšooo! Ne zabušavaj, neg’, daj da zaždimo čim brže u centar! Zar, ne čuješ da počima! Idemo na Trg, zato, jer ti se tamdole dešava neko svetsko tancovanje.
Šeširdžija (vidno zbunjen i zaduvan, jedva je prati): - Aman, komšinka, kud me to furtom vodaš?! Jal idemo na neko poselo, il’ možda na one bećare tamburaše?
Tračoslava (stigoše na izvesni trg): - Ma, jok, bre, dobri komšo, još mlogo bolje! Evo, sam ti rekla kak’a je to spetakulna šašndrmacija! Deder sedi na klupu, pa da gledimo k’o kod nas isprej kuče!
Grmalj (seđaše na dotičnoj klupi i omamljenog pogleda pomno zuriše u događanje): - Auuu, svetog mi Alimpija, tak’e cirkuzancije u svojemu životu ja još ne viđeh! Gle, kak’ se džilitaju, kao kak’i vranci, bogte mazo! A viđe ove rasne ždreb’ce, kako se rita sve u šes’! To, mala, trupaj, trupaj, bićeš dama!
Sponzorojka (Đuska u seksi šorcu i uskoj maji, pa sve zemlja bridi): - Zn’či, seljačino, skini mi se s mozga. Koja bruka, sine, brate, keve mi, baš si ćale - š’o nisi ostao u svojoj podguzini da čuvaš bivole, nego da mi tu zagađuješ okolinu i izvaljuješ prostakluke! Grmalj (zgrožen, navrnu iz flajke): - Hik, kak’e su ti ovo danaske đevojke, a negda se znalo štovanje i - nikud brez matere! Ah, bila su to lijepa prela na poljančetu podno jela, jal uz gusle, jal uz ramoniku, pa udri u kolo! Ehh, a, kad ti zasjednem na čelo, svaka bi me majka za zjeta šćela, ihh!
Student (rukuje oko mikstete): - Nekad bilo, stari, sad se pripoveda. Prošlo je vreme prela i posela. Sad se đuska uz tehno, dens, hip-hop, ar-en-bi, brek-bit, tam-tam, čunga-lunga i, naravno, gamgnam...
Grmalj (nastavi da vodi ljubav s flajkom): - E, što ti sve nazbori, jadan ne bio! Glu, glu, hik...
Student: - To je sad najveća atrakcija koja potiče iz Koreje, a videlo je oko 815 milona ljudi širom sveta preko ju-tjuba... Grmalj: - Kukava nam majka, nemere se preživjet više! Malo su nam ovi zapadnjački bitlesi, sad će još i ti kosooki da nas truju. Kakva su pogana doba nadošla, neće mnogo proći, pa će doći vreme da očevi sinove izvode na žurke...
I, svi su oni tako, slučajno ili namerno, ali, ipak, zajedno, nastavili da đuskaju uz raznorazne svetske note, a sve u nadi da će ih neko primetiti i ponuditi bolju budućnost!

* * *

Ah, da, umalo da zaboravim - u starčevačkoj opštini ništa novo, osim što na opšte oduševljenje traju novembraske vrućine, što uskoro stiže oprema za prečistač, što je održan dvanaesti festival tamburaša, što je fudbalski “Borac“ na korak do trona, odbojkaši se dobro snalaze u Prvoj ligi Srbije, što ponovo radi Kreativni kulturni klub, a legendarni matičar Đoka Dimitrić je otišao u zasluženu penziju, nakon što je više od tri decenije overevao, izdavao, potpisivao (...) , jednom rečju - usluživao i pomagao mnoge Starčevce. Mnoge je, mašala, i venčao, ali neki su mu se, gle čuda, ipak, provukli...