Wed04242024

Azurirano01:01:48 AM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO DRUŠTVO PČELARA “STARČEVO“

DRUŠTVO PČELARA “STARČEVO“

  • PDF

Osvrt na prošlu godinu
U Društvu pčelara “Starčevo“ u 2012. godini došlo je do niza promena. Početkom godine održana je izborna Skupština i tom prilikom je zamenjen jedan broj starih članova izvršnog odbora, sa novim, mlađim ljudima, izabran je i novi predsednik Društva. Došlo je do značajnog povećanja broja članova, sa 40 u 2011. godini, na 65 članova u 2012. Društvo je sredinom leta dobilo svoju prostoriju u zgradi Doma kulture, koju su svojim dobrovoljni radom i prilozima u novcu, okrečili i uradili druge neopodne radove, članovi društva. Značajna je i finansijsku pomoć Mesne zajednice, pomoć u građevinskom materijalu i obezbeđenju neophodne skale od starne firme “Merac - skele“ i pomoć u zastakljivanju prozora od starne firme RR “Glas“. Prostorija u potpunosti uređena, ostalo je još da se urade samo sitni završni radovi.

Što se tiče medobranja u 2012. godini, pčelari ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Naime, prva ozbiljna paša, bagremova, u potpunosti je podbacila. Druga obilnija paša, od koje naši pčelari očekuju dosta meda, a to je suncokretova, zbog suše i visokih temperatura, kratko je trajala. Bilo je meda, ali ne u onim količinama koje su pčelari očekivali. Pošto su pčelari skormni ljudi, ipak su zadovoljni onim što su dobili. Pčelarska godina se završava krajem jula, tako da su pčelari već u 2013. godini. Pčelarskoj godini i ozbiljno vrše neophodne pčelarske radove da bi ista bila što uspešnija. Godinu 2013., pošto imaju veliki broj mladih članova, pčelari će voditi pod sloganom “Moja košnica - moje radno mesto“, da bi budući pčelari shvatili da se od pčela može dobiti i neki profit. Kao jedan od primera je i sa koliko društava treba započeti pčelarenje. Objasniti da košnica ne daje med, već ono što je u košnici, o značaju matice u pčelinjoj zajednici i nizu drugih bitnih faktora.

- Koristim priliku da pozovem sve mlade ljude, sada sa epitetom pčelara i one koji bi da se bave pčelarstvom, a nemaju jo pčele, da dođu u Društvo pčelara “Starčevo“. Čekamo raširenih ruku i otvorenog srca - kaže Paja Orešković, predsednik starčevačkog pčelarskog društva.