Thu03282024

Azurirano11:16:08 PM GMT

Back SPORT SPORT biciklizam i Starčevo - STARČEVO NA DUNAVSKOJ RUTI

biciklizam i Starčevo - STARČEVO NA DUNAVSKOJ RUTI

  • PDF

Već duže vreme kroz Starčevo promiče sve veći broj naizgled pomalo ekscentričnih pustolova na dvotočkašima, koji pretovareni bisagama lagano okreću pedale. Razlog je relativno poznat - ovuda prolazi evropska dunavska biciklistička trasa.

Ipak, interesantno je ko su zapravo oni, odakle su i kuda idu. Da su to izuzetno prijatni ljudi, bez predrasuda, uverili smo se u direktnom kontaktu. Dolaze iz različitih delova Evrope, različite su im i rute, ali ih spajaju ljubav prema biciklu i avanturi.

Najdžel i DŽejn iz engleskog grada Plimuta devedesetih su biciklom prešli deo dunavske trase od Švarcvalda do Budimpešte, ali ih je tu zaustavio rat koji je besneo na prostorima bivše Juge. Sada su se stekli uslovi da ovi Englezi, uprkos poodmaklim godinama, nastave put. Avionom su doleteli u glavni grad Mađarske, odakle su se, na svom neobičnom četvorociklu s teretnom prikolicom, zaputili Dunavom ka Crnom moru.

Bračni par iz Silezije u južnoj Poljskoj, koji nosi prezime poznatog skijaškog skakača, na dug put je krenuo direktno od kuće. Mališi “verglaju“ već dva vikenda kroz Slovačku i Mađarsku, u našoj zemlji su nekoliko dana i za to vreme su upoznali mnoge divne ljude. Iz njihove perspektive ovde je vrlo jeftino, a dopali su im se burek sa sirom i kafa. Interesantno je da su prespavali na farmi u Bačkom Petrovcu.

Mišel je pravi svetski vagabund, a u obilazak sveta na dva točka krenuo je još pre sedam meseci iz Francuske, odnosno Normandije. Namerava da pedalira čak dve godine i kaže da je rasprodao dobar deo imanja kako bi pokrio troškove. Ovamo je stigao preko Italije, Slovenije i Hrvatske, nastavlja ka Bugarskoj, a njegova krajnja destinacija je Daleki istok. Dodaje da je Srbija lepo i veoma pouzdano mesto. Vrlo je komunikativan i ovde se lako sporazumeva s ljudima jer, kako je primetio, mnogi dobro vladaju engleskim. Dozlogrdili su mu veliki gradovi, pa sada uživa u prolasku kroz mala mesta i sela. Ima problem s ovdašnjim putevima zato šo se razlikuju od onih na mapama.

DŽoni i Peni iz Štutgarta takođe putuju dunavskom trasom i za njih je to prvo iskustvo na tolikoj relaciji. Ovde im je sve potaman, a naročito su oduševljeni voćem, pre svega nektarinama. U Pančevu, tačnije u blizini “Petrohemije“, poput mnogih biciklista ovih dana, doživeli su peh i nabasali na “ubitačno“ trnje, pa su na ulasku u Starčevo morali da prionu na krpljenjee. Ova dva veseljaka nisu ostala uskraćena za pomoć novinara, zbog čega će poneti lepe utiske iz našeg grada.

Bilo bi od lepo da i ostali građani budu blagonakloni prema ovim simpatičnim putnicima namernicima, kao i da se nadležni potrude da im zasad kratak boravak bude što prijatniji i sadržajniji. Za početak ne bi bilo loše napraviti adekvatnu biciklističku stazu, a smeštaj već postoji u hotelu “Merac“ (kao i bežični internet koji je u celom centru dostupan zahvaljujući Mesnoj zajednici). Zabava, i sve drugo što bi ih navelo da potroše koji evro i ponovo se vrate ili nas makar predstave drugima u što boljem svetlu, jeste naš zadatak.