Sun04142024

Azurirano11:16:08 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO PROMOCIJA PROJEKTA i obeležavanje jesenje ravnodnevice

PROMOCIJA PROJEKTA i obeležavanje jesenje ravnodnevice

  • PDF

PANČEVO, 26. septembar 2012. (TV Pančevo) - Sinoć je u Starčevu održana prezentacija arheološko-turističkog parka “Neolitsko Starčevo“. Kompleks budućeg parka trebalo bi da bude smešten na površini od 38 hektara na potezu između Starčeva i Petrohemije. Trenutno se radi glavni projekat za izgradnju upravne zgrade i muzeja. Ono što bi trebalo da usledi je preparcelizacija zemljišta na kojem bi trebalo da bude izgrađen arheološko-turistički park, odnosno prevođenje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Prema rečima Miodraga Mladenovića, arhitekte i predsednika Udruženja “Neolitsko Starčevo“, ovaj kompleks trebalo bi da ima ima upravnu zgradu muzeja, repliku neolitske nastambe, kamp, bungalovsko naselje, parkinge i objekte mirujućeg saobraćaja i heliodrom uz prateće uslužne sadržaje. Glavnu atrakciju na ovom prostoru predstavljaće zgrada muzeja, poluukopana zemunica pasuljastog oblika sa travnatim krovom, koja će u potpunosti oslikavati graditeljski manir neolitskog čoveka. S jedne strane pečat neolita biće veoma izražen, sa druge poštovaće se i savremeni principe gradnje, kazao Miodrag Mladenović predstavljajući ovaj projekat.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Milosav Urošević, rekao je da su Starčevci prepoznali potencijal arheološkog brenda koji je, kako kaže, činjenično dokazan, dodajući i da će lokalna samouprava stati iza ovog projekta. - Nemojte mi zameriti što ovo kažem, ali ovo je skoro san. Da na ovom prostoru postoji ovakav lokalitet i da je nama ovo na neki način dato u zalog da zajedno nešto odradimo i iskoristimo, kazao je Urošević.

Direktor pančevačke Direkcije za izgradnju, Andrej Dimitrijević, kazao je da će ovo preduzeće podržati ovaj projekat, ocenjujući da će “Direkcija“ uraditi sve što je u njenoj moći i nadležnosti kako bi arheološko-turistički park zaživeo. - Obećavam da ćete nas imati na na raspolaganju, izjavio je direktor pančevačke Direkcije za izgradnju.

- Poštujući drevne rituale i ciklične kalendare iz doba neolita, obeležavamo prolećnu i jesenju ravnodnevicu. Ovo je jedan od ta dva dana kada mi posvećujemo malo više pažnje ovom projektu. Nadam se da ćemo za nekoliko godina ovakva dešavanja praviti pored lokaliteta i nalazišta, a u okviru našeg arheološko-turističkog parka, dodao je član Skupštine MZ Starčevo i pokrajinski poslanik, Petar Andrejić.

Performansom KUD-a “Neolit “koji je simbolizovao ispraćaj Sunca, nastavljeno je druženje na lokalitetu. Arheološki lokalitet “Starčevo Grad“ otkriven je tokom iskopavanja koje su u periodu od 1928. do 1932. godine obavljali arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu i Harvardskog univerziteta. Naučnim radovima publikovanim 1932. godine, novootkrivena kulturna grupa neolitskog perioda detektovana je kao autentična i nazvana je “starčevačkom kulturnom grupom“.