Tue04232024

Azurirano12:27:19 PM GMT

Opština Starčevo

  • PDF

Mnogi sugrađani se s pravom pitaju jel' Starčevo opština ili nije? Naše mesto zvanično još uvek nije postalo opština mada po mnogim aspektima to zaslužuje. Bez upuštanja u to zbog čega se to još nije desilo, pogledajmo gde se, na osnovu prvih rezultata popisa iz 2011. godine, po jednom od bitnih pokazatelja (po broju stanovnika), nalazi Starčevo.

U južnobanatskoj oblasti gde se nalazi naseljeno mesto Starčevo postoji sedam opština i jedan grad. Pančevo sa svojih 73.992 stanovnika je ubedljivo najveće naseljeno mesto ovog regiona. Iza njega se po broju stanovnika nalazi Vršac sa 35.701, zatim Kovin sa 13.499 i Bela Crkva sa 8.868 stanovnika. Naseljeno mesto Starčevo se nalazi na petom mestu sa 7.412 stanovnika! Treba napomenuti da se iza Starčeva po broju stanovnika nalaze i četiri opštinska mesta i to: Kovačica sa 6.264, Opovo sa 4.546, Plandište sa 3.832 i Alibunar sa 2.883 stanovnika.

Da to nije karakteristika samo za južni Banat govori podatak da u Vojvodini ima još mnogo opštinskih mesta manjih od Starčeva. Popularni Beočin koji je godinama u vrhu države po proseku plata jedva je nešto malobrojniji od našeg mesta (7.800 st.), a Čoka, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Žitište, Sečanj, Irig i Pećinci imaju manje od 5.000 stanovnika. Opštinsko mesto Nova Crnja ima čak ispod 1.500 stanovnika. Na teritoriji užeg dela Srbije postoji više desetina opštinskih mesta koja su po broju stanovnika manja od našeg Starčeva. Najpoznatija malobrojna opštinska mesta u Srbiji su: Arilje, Kosjerić, Lajkovac, LJig, Lapovo, Topola, Rača, Golubac, Batočina, Krupanj, Mionica, Ub, Lučani, Dimitrovgrad, Bosilegrad, Blace, Žitorađa, Preševo, Raška... Interesantno je dodati i to da je celokupna Opština Medveđa sa preko 40 sela po broju stanovnika manja od Starčeva, dok je opštinsko mesto Crna Trava (nadaleko poznato po zidarima) manje od Ivanova.